Læsetid: 4 min.

Beijing bryder sit løfte om at overholde menneskerettighederne

Det var meningen, at 2008 og den store OL-fest skulle blive én stor hyldest til Kina og kommunistpartiets formåen. Men allerede få uger inde i det olympiske år er det styrets menneskerettighedsbrud, der sætter dagsordenen
Udland
12. januar 2008

BEIJING - Det kan godt være, at Kina satser på mange medaljer, når landet i august starter den olympiske fest. Men som Amnesty International udtrykker det, så står landet bestemt ikke til en guldmedalje i disciplinen menneskerettigheder.

I 2001 lovede regeringen, at hvis Kina fik tildelt OL, ville "gevaldige" forbedringer af landets menneskerettigheder følge lige i kølvandet. Løftet blev gentaget så sent som i oktober. Men i stedet er kursen blevet strammet hårdt over for styrets kritikere. I de første uger af det olympiske år er kritikken haglet ned over styret i Beijing.

Menneskerettighedsorganisationer og aktivister siger, at regeringen har brudt sit løfte og allerede nu forsøger at lukke munden på dissidenter, inden OL vil tiltrække hele verdens opmærksomhed.

"Inden for de sidste to uger (...) er flere dusin aktivister, dristige intellektuelle og menneskerettighedsadvokater blevet tilbageholdt eller sat i husarrest af politiet," siger China Human Rights Defenders (CHRD), et netværk af kinesiske og udenlandske aktivister.

"Restriktioner af bevægelsesfrihed, chikane og fængsling af aktivister vil formentlig blive intensiveret og udvidet i takt med, at OL nærmer sig."

Den igangværende kampagnes mest prominente offer er Hu Jia, som blev arresteret i slutningen af december. Den 34-årige har i flere år indsamlet og spredt informationer om regeringens magtmisbrug og har tilbragt det meste af de seneste år i husarrest. Hu Jias advokat, Li Jinsong, siger til Information, at Hu er blevet anklaget for "at undergrave statsmagten", en vag anklage, der hyppigt tages i brug mod dissidenter.

Li fortæller, at Hu tilbageholdes i et fængsel i Beijing. Men Li har ikke fået lov at tale med sin klient og er ikke i stand til at finde ud af, hvordan han bliver behandlet. Samtidig har myndighederne ikke oplyst ham om, hvad Hu specifikt er anklaget for. Han forklarer, at det er normal procedure i Kina, hvis sagen involverer statshemmeligheder.

Hu Jia blev hentet i sit hjem i Beijings østlige forstad den 27. december foran øjnene på hans kone Zeng Jinyan, der selv er blevet kendt som dissident, og deres nyfødte datter.

Ægteparret kom først i mediernes søgelys som aids-aktivister. Men inden for de seneste år har de befundet sig i centrum af Kinas 'retsbeskyttelsesnetværk', en spirende bevægelse af advokater, akademikere og aktivister, der forsøger at forbedre borgernes rettigheder via domstolene og internetkampagner.

"Vi mener, at Hu Jia er blevet tilbageholdt ulovligt udelukkende pga. hans fredfyldte aktiviteter for at promovere menneskerettigheder," siger CHRD.

Ingen kontakt

Information har gjort adskillige forsøg på at kontakte Zeng Jinyan, men forgæves. Hun er sat i husarrest, og telefon og internetforbindelse er blevet afbrudt. Kun den nærmeste familie har tilladelse til at besøge hende.

Hun har brugt internettet til at sætte fokus på rettighedsbrud over hele landet. Hendes blog, som hun begyndte at skrive på, da hendes mand forsvandt sporløst i politiets varetægt for et par år siden, er ikke blevet opdateret siden den 23. december.

Torsdag forsøgte Information at få adgang til hjemmet. Men så snart politifolk så Informations journalist, blev indgangen til deres bolig hastigt blokeret af polititape. En betjent råbte, at "den danske journalist er kommet" - hvilket stærkt indikerer, at myndighederne aflytter advokaten Li Jinsongs telefon. Undertegnede havde umiddelbart før besøget netop talt med Li jinsong.

Episoden endte med, at Informations journalist kom i håndgemæng med en uniformeret betjent og tre personer, der nægtede at identificere sig selv, men som formodentlig var fra det statslige sikkerhedspoliti, der længe har holdt øje med den lille familie. Otte betjente dukkede op på stedet, og Informations journalist blev taget med på en nærliggende politistation - en ulovlig tilbageholdelse ifølge midlertidige regler, som regeringen har indført for at give udenlandske journalister større frihed forud for OL.

Og ifølge advokat Li er det ulovligt at isolere Zeng på den måde, da der ikke er rettet nogen officiel anklage mod hende.

Sun Wengang er professor og en skarp kritiker af menneskerettighedssituationen. Om Hu Jias tilbageholdelse siger han til nyhedsbureauet AFP: "Det er en advarsel. Ved at slå ned på én, skaber du frygt hos 100 andre. Regeringen forsøger at skabe en følelse af frygt for at sikre sig et 'rent' OL."

Bagvaskelse af Kina

Aktivister mener, at Kina vil fortsætte med at ignorere basale rettigheder før OL, medmindre det internationale samfund hæver røsten.

"Vi opfordrer frie lande, internationale menneskerettighedsorganisationer og verdensopinionen til (...) at presse Kinas regering til at genindføre respekten for menneskerettigheder, samvittighedsfuldt følge loven og opfylde alle de løfter, den har lovet," hed det i en appel, underskrevet af 57 prominente kinesiske forfattere, advokater og aktivister.

EU-Parlamentets formand, Hans-Gert Pottering, sagde i denne uge, at OL "vil være en mulighed for Kina til at demonstrere, at landet forpligter sig til at overholde internationalt anerkendte menneskerettighedsstandarder, inklusive ytringsfrihed. Den øjeblikkelige løsladelse af Hu Jia vil være et vigtigt signal i den henseende."

Kina benægtede i denne uge, at landet bryder sit OL-løfte, og gik samtidig til modangreb mod aktivister.

"Nogle organisationer og individer bruger OL som en mulighed for at blæse nogle emner stort op for at bagvaske Kina. Vi er beslutsomt mod dette, fordi det forbryder sig mod De Olympiske Leges ånd, og det vil ikke føre til noget," sagde udenrigsministeriets talskvinde Jiang Yu, da hun blev spurgt om Hu Jias situation.

I et tidligere interview med Information sagde Hu Jia: "Det kan godt være, regeringen håber, at OL kan forbedre styrets image, men for os er det også en fantastisk mulighed for at sætte fokus på menneskerettighedssituationen her."

Med arrestationen af Hu Jia har regeringen selv hjulpet med til, at landets rettighedsproblemer vil være med til at kaste lange skygger over Kinas OL-fest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her