Læsetid: 1 min.

Charmeoffensiv fra Musharraf

Mit mellemnavn er stabilitet. Sats på mig. Det var den pointe, som Pakistans præsident Pervez Musharraf søgte at overbringe på førstedagen af sit Europabesøg
Når Pakistans præsident Pervez Musharraf i disse dage forhandler med ledere fra EU og NATO, bliver han ikke alle steder vel modtaget. I går demonstrerede repræsentanter for diverse partier i Bruxelles imod Musharrafs politik.

Når Pakistans præsident Pervez Musharraf i disse dage forhandler med ledere fra EU og NATO, bliver han ikke alle steder vel modtaget. I går demonstrerede repræsentanter for diverse partier i Bruxelles imod Musharrafs politik.

Yves Logghe

Udland
22. januar 2008

Med masser af problemer på hjemmefronten vakte Pakistans præsident Pervez Musharraf i går opsigt ved at drage til Bruxelles for at besøge ledere fra NATO og EU.

Musharraf, der tog magten ved et militærkup i 1999, har efter drabet på oppositionspolitikeren Benazir Bhutto 27. december fået image som en svag diktator, hvis styre er ved at gå op i limningen på grund af militante islamister.

Onde tunger kunne derfor forledes til at tro, at Musharraf leder efter et nyt hjemland. Hovedpersonen betonede derimod, at besøget sker for at 'korrigere' fejlagtige europæiske opfattelser af situationen i Pakistan. Han lovede, at parlamentsvalget 18. februar vil være "frit og åbent", og at det vindende parti naturligvis får lov at danne regering. Samtidig er han dog ifølge Reuters også træt af at blive belært af Europa.

Med til 'verdensforum'

"Det har taget jer århundreder at nå dertil, hvor I er. Vi har feudalt stammemiljø i nogle af vore provinser. Derfor, i overensstemmelse med vores miljø, er vi nødt til at tilpasse demokrati, menneskerettigheder og borgerrettigheder," sagde han og fremhævede sig selv som Pakistans bedste bud på stabilitet.

Stabilitet er et ord, mange europæere og amerikanere ønsker at høre i betragtning af, at Pakistan råder over cirka 50 atomsprænghoveder. Dem får islamiske ekstremister ikke fat i, lovede Musharraf.

"Det ville kun være muligt, hvis disse terrorister kan besejre den pakistanske hær, eller hvis de vinder valget 18. februar, og det er der absolut ingen chance for," sagde han.

Han mødtes med NATO-chef Jaap de Hoop Scheffer, EU's topdiplomat Javier Solana og Belgiens premierminister Guy Verhofstadt.

I de kommende dage gæster han Paris og London samt det schweiziske skisportsted Davos. Her begynder det såkaldte 'verdensforum' for politikere, akademikere og erhvervsfolk i morgen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her