Læsetid: 4 min.

Darfur-rally med Mia Farrow i spidsen blev stoppet i Cambodja

En symbolsk ceremoni for Darfur med den amerikanske skuespiller Mia Farrow i spidsen blev i går forhindret af cambodjansk politi. I stedet opstod tumult, da bevæbnede politimænd dannede kæde og tvang Hollywood-skuespilleren og følge tilbage til deres bil
Den amerikanske skuespiller Mia Farrow og menneskerettighedsforkæmperen Theary Seng (nr. to fra venstre) var i går årsag til en del tumult, da de ville lægge hvide lotusblomster foran Pol Pots gamle torturfængsel, S-21, for at mindes ofrene for folkemordet i Cambodja.

Den amerikanske skuespiller Mia Farrow og menneskerettighedsforkæmperen Theary Seng (nr. to fra venstre) var i går årsag til en del tumult, da de ville lægge hvide lotusblomster foran Pol Pots gamle torturfængsel, S-21, for at mindes ofrene for folkemordet i Cambodja.

Sinith Heng

Udland
21. januar 2008

PHNOM PENH - Bistre cambodjanske militærmaend i grønne uniformer banker utålmodigt med deres knipler på parkerede motorcykler eller mod murene. De fløjter lejlighedsvis hidsigt i deres politifløjter, allerede en time inden de får ordre til at rydde gaden i Cambodjas hovedstad Phnom Penh.

De er der på grund af den amerikanske skuespiller Mia Farrow, som står på den anden side af deres politiafspærring. I hånden holder hun en buket lotusblomster. Men betjentene har ikke tænkt sig at lade den 62-årige stjerne med det løse, lyse hår, komme forbi. Regeringen har forbudt Farrows arrangement, og betjentene har indtil videre ordre på at opretholde afspærringen.

Sådan da. Lidt væk fra skuespilleren løfter en af militærmændene op i det rød-og-hvidstribede plasticbånd og lader en lokal moto-dup (knallerttaxa, red.) passere. Rundt om står flere tilskuere, lokale cambodjanere, regeringens militaerpoliti, RCAF, og almindelige politimænd, både på den ene og anden side af betjentene.

Regeringen har sat barrikader op ved alle veje omkring Pol Pots gamle torturfængsel, S-21, i en radius på 300 meter og mønstret en politistyrke på 200 mand for at opretholde dem. I næsten en time diskuterer Hollywood-stjernen og hendes cambodjanske ledsager, menneskerettighedsforkæmperen Theary Seng, med politiet om at lade de to og deres delegation på yderligere fem personer passere og gøre, hvad de officielt kom for: At lægge buketter af hvide lotusblomster ved indgangen til torturmuseet for at mindes ofrene for folkemordet i Cambodja i årene 1975-79.

Skammer sig

Uofficielt er arrangementet en anledning til at sætte fokus på urolighederne i Darfur og kritisere Kinas fortsatte støtte til Sudans regering. Det er led i en ironisk Olympisk fakkeltur, som organisationen Dream for Darfur med skuespillerinden som spydspids har turneret verden rundt med siden august 2007.

Organisationen har holdt demonstrationer i Serbien, Armenien, Tyskland, Bosnien og Rwanda for at sætte fokus på det, de kalder et igangværende folkemord i Sudans Darfur-region, hvor op mod 200.000 mennesker menes dræbt siden 2003.

En lokal politichef dukker op ved afspærringen og begynder at give ordrer, og pludselig er der kort tumult. De 24 militærmænd danner kæde og skubber hårdhændet Mia Farrow, Theary Seng, delegation og omkringstående over på den anden side af gaden, hvor Farrow forsvinder ind i en hvid Ford med tonede ruder.

"Jeg skammer mig over at være cambodjaner idag. Hvad betyder det, at militærpoliti bevæbnet med køller kommer og skubber og maser og forhindrer en gruppe individer med blomster i hænderne i at komme ind til S-21? Hvad siger det om regeringen i dette land, og hvad siger det om os?" siger Theary Seng, direktør for den cambodjanske ngo Center for Social Development og medarrangør. Theary Seng er i løbet af ugen gentagne gange blevet truet med sagsanlæg for sin deltagelse i det forbudte arrangement. Kina er en af Cambodjas vigtigste allierede og både den cambodjanske regering og den kinesiske ambassade raser og har de seneste dage fremsat flere uspecifikke trusler for at stoppe arrangementet.

Diplomatisk pres

Regeringen begrunder søndagens afspærring med, at Cambodja ikke er interesseret i, at S-21 skal bruges som politisk instrument for at lægge pres på Kina.

"At organisere en demonstration i et museum for at presse et helt andet land - der iøvrigt har diplomatiske forbindelser med Cambodja - er helt forkert. Det er en fornærmelse mod det cambodjanske folk. At håndtere sagen på en måde, som om Cambodja bare er en legeplads, er helt uacceptabelt, siger Cambodjas informationsminister, Hans Excellence Khieu Kanharith.

Mia Farrow anklager den kinesiske regering: "Vi har holdt demonstrationer over hele verden, og den kinesiske regering har forsøgt at forhindre det samtlige steder, men her i Cambodja lykkedes det. Jeg ville ønske, Beijing ville udøve samme diplomatiske pres mod den sudanesiske regering, som det tydeligvis er sket her i dag," siger hun.

Theary Seng bakker hende op: "Vi havde besluttet, at vi blot ville lægge blomster ved fængslet. Det har vi haft tilladelse til siden december, og når regeringen så vælger pludselig at afspærre området, så tvinger de os til at åbne munden. Beslutningen om, at begivenheden i dag alligevel er ment som en kritik af Kina, er sket i sidste øjeblik," siger hun.

Intet spor af blomster

Dream for Darfur-touren fortsætter nu til Beijing, hvor Mia Farrow vil aflevere sin olympiske fakkel. Samtidig lover Dream for Darfur, at sende direkte reportager fra flygtningelejre i Sudans naboland Tchad, under hele Olympiaden.

"Kina er i en unik position til at stoppe myrderierne i Sudan. Efter denne morgens begivenheder har Kina en masse arbejde med at reparere dets image, men ikke desto mindre benytter vi chancen til at appellere til den kinesiske regering om at gøre netop det," siger Mia Farrow.

"Vi opfordrer ikke til et boykot af Kina. Vi gør opmærksom på et window of opportunity, der har åbnet sig for den kinesiske regering," fortsætter hun.

Søndag eftermiddag, fem timer efter den Mia Farrow-ledede demonstration, er der tomt foran S-21. Mia Farrow har forladt landet, og der er intet spor af de lotusblomster, politiet indvilgede i at lægge ved indgangen. Politiafspærringerne er væk, og i morgen tidlig åbner museet op som vanligt. Det store opbud motorcykler, tiggere og tuk-tuk chauffører, der normalt findes uden for Phnom Penhs største turistattraktion, består af sølle to mænd: tuk-tuk chauffør Thom og hans ven.

"Det er først nu, man kan komme helt herind. Der var politi over det hele, hele dagen," siger Thom, der ikke ved, hvem Mia Farrow er. Han holder uden for S-21's grå porte hver dag i håb om at lokke en turist med på sightseeing: "Det er skidt for min forretning," tilføjer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her