Note
Læsetid: 2 min.

EU-formandskab beskyldes for at knægte ytringsfriheden

Journalister beskylder det netop tiltrådte slovenske EU-formandskab for at forsøge at øve indflydelse på de uafhængige medier. Det europæiske journalistforbund kræver en undersøgelse, men det afviser den slovenske regering
Udland
11. januar 2008

BRUXELLES - Der hersker Berlusconi-tilstande i de slovenske medier. Regeringen har sikret sig et flertal i det magtfulde radio-tv-råd, og den laver aftaler med de kommercielle printmedier. Det betyder i praksis, at journalisterne ikke kan skrive frit.

Sådan lyder anklagen mod EU's nye formandskab, den slovenske regering, fra flere hundrede slovenske journalister og flere internationale journalist- og mediorganisationer.

Anklagen kommer aldeles ubelejliget for den slovenske regering under den konservative premierminister Janez Jansa, der formentlig helst havde helliget sig festlighederne, den internationale medieopmærksomhed og opgaverne som EU's præsident uden slige bemærkninger.

"Der er masser af eksempler," fortæller Blaz Zgaga, en af de to journalister, der har indsamlet underskrifter fra over 500 kolleger, og som er i kontakt med de internationale medieorganisationer.

Zgaga, der selv skriver for avisen Vecer, beretter om korrespondenter, der er blevet hentet hjem fra Wien og Zagreb, fordi de skrev kritisk om den slovenske regering. Han beretter om en journalist, der er blevet flyttet fra sit arbejdsområde, fordi hun var kritisk over for ministeren på samme område, og om yderligere en kollega, der skrev om sikkerhed og blev flyttet fra sit specialområde, efter at en skandale blev afsløret sidste år.

De konkrete sager afspejler, at regeringen forsøger at få indflydelse på de uafhængige medier, mener Zgaga. For eksempel den nye radio-tv-lov fra 2004, der indførte en regel om, at parlamentet udpeger 21 af de 29 medlemmer i det magtfulde radio-tv-råd. Både rådet og markante redaktørstillinger er siden blevet besat med regeringsvenlige folk, siger Zgaga til Information.

Regeringen afviser

Den slovenske regering afviser anklagerne.

Det er ikke regeringen, der har mulighed for at lægge pres på journalisterne, tværtimod er det oppositionspartierne, der har mulighed for at gøre det via deres ejerskab af nogle aviser, skriver regeringens informationsbureau i et brev til det internationale journalistforbund IFJ. Regeringen svarer igen med en oversigt over medieejerskaber og understreger, at medierne via ejerskabet formentlig ville kunne påvirkes af oppositionspartierne, især liberale og socialdemokrater.

Regeringens informationstjeneste offentliggør på sin hjemmeside også en artikel af den slovenske journalist Drago Jancar, oversat fra dagbladet Delo, hvor han udtrykker sin forundring over kritikken. Slovenien hører til blandt de internationale medievagthunde og er kendt som et land med udbredt ytringsfrihed, skriver han og anklager den ene af de to journalister bag underskriftsindsamlingen for at have løjet i sine artikler og de slovenske medier for at være præget af sensationalisme.

International kritik

Både det Europæiske Journalistforbund, EFJ i Bruxelles, og det Internationale Presseinstitut, IPI i Wien, har reageret og bakker journalisterne bag underskriftsindsamlingen op.

En uafhængig international kommission burde undersøge situationen, mener både de internationale organisationer og journalisterne.

En sådan kommission er "for tiden ikke oprettet", oplyser regeringens informationskontor til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Casper Fryd Rækjær

@ Jakob Schmidt-Rasmussen:
"Antisemitisme i EU og FN"

Hvordan kan dette være en kommentar til en artikel om den slovenske presses vilkår og EU's håndtering af samme?

Tag et kig på Informations debatregler. Her står blandt andet:
"2) Skriv præcist og med udgangspunkt i det konkrete debatoplæg."

Du behøver i øvrigt ikke indsætte det samme indlæg i mange debatter. Jeg tror nok, vi forstår det første gang.. :-)

Casper Fryd Rækjær

Det kan du mene. Men det er jo ikke det, du skriver om. Og det er slet ikke det, Informations artikel handler om.

Din overskrift er: "Antisemitisme i EU og FN". Information skriver om, at EU-formandsskabet måske har blandede interesser i forhold til pressens vilkår i et EU-land. Der mangler (mindst) ét led i den kæde, før jeg kan følge med.

PS: Og så er det altså stadig en uskik at udgive samme indlæg flere steder. Opret din egen blog i stedet, eller send indlæggene til Informations debatredaktion - nåja, eller begge dele :-)