Læsetid: 4 min.

Fagbevægelsen spiller med i Las Vegas

Barack Obama håber på en sejr i den første vestlige stat med stærk tilstedeværelse af spansktalende vælgere og fagforeninger. Hillary Clinton håber på støtte fra latino-vælgere
Barack Obama satser på, at støtten fra en række af de store fagforeninger, der står relativt stærkt i Nevada, vil sikre ham sejren i staten.

Barack Obama satser på, at støtten fra en række af de store fagforeninger, der står relativt stærkt i Nevada, vil sikre ham sejren i staten.

Ric Francis

19. januar 2008

BOSTON - Sent på formiddagen i dag får tusinder af ansatte i ni store spillehuse i Las Vegas to timer fri og samles i en sal, hvor de vil deltage i det demokratiske partivalg i den vestlige ørkenstat Nevada.

For præsidentkandidaterne Hillary Clinton, John Edwards og Barack Obama står der bogstaveligt talt meget på spil under afstemningen i de ni spillehuse. Hvis blot halvdelen af de organiserede arbejdere ansat i spillehusene og i en radius på tre kilometer benytter sig af privilegiet og møder op, kan det svare til 15-20.000 vælgere eller en fjerdedel af den forventede valgdeltagelse i hele staten.

Næsten alle disse vælgere tilhører hotelarbejdernes fagforening, der i sidste uge erklærede sin entydige opbakning til Obama. Fag-foreningen er den størstei Nevada med 60.000 medlemmer. Obama har tillige fået opbakning fra statens næststørste fagforening, servicearbejdernes forbund, SEIU, som tæller 20.000 medlemmer.

Clinton og Edwards nyder støtte fra mindre fagforeninger i Nevada.

Til forskel fra Iowa og New Hampshire står fag-bevægelsen relativt stærkt i Nevada. Og historisk set kan en fagforenings støtte til en kandidat udgøre forskellen mellem fiasko og triumf.

"Fagforbund støtter traditionelt demokratiske politikere. Gennem årene er de blevet utroligt dygtige og sofistikerede til at føre kampagne for kandidater," fortæller Tim Costello, en mangeårig fagforeningsaktivist fra gruppen Global Labor Strategies.

"De motiverer deres medlemmer til at stemme på en bestemt kandidat. De betaler deres medlemmer fuld løn for at gå ud og rekruttere vælgere på vegne af kandidaten. De skyder penge i tv-reklamer," siger Costello.

Latino-vælgere

I tidligere valgår har mange fagforeninger undladt at tage stilling, indtil demokraterne kårede deres præsidentkandidat. Det er ikke tilfældeti 2008. Landsorganisationen AFL-CIO har undladt at støtte en specifik præsidentkandidat og overladt det til de enkelte forbund at vælge. Meni mange tilfælde har ledelsen i disse forbund været splittet mellem de tre kandidater og ladet lokale afdelinger i de enkelte stater tage beslutningen.

Clinton og Edwards er dem, som har scoret bedstinden for AFL-CIO. Men Obama har opnået støtte fra de store forbund i en ny rivaliserende landsorganisation, Change to Win, hvis kerne udgøres af servicearbejdere og ansatte i turistindustrien. Det er disse forbund, som nu prøver at skaffe ham en sejri Nevadas partivalg.

Nevada er blevet en vigtig stat i valgkalenderen, efter at det demokratiske parti besluttede at rykke statens partivalg frem til midten af januar. Formålet er at holde en afstemning i en vestlig stat, hvor der findes en stor mindretalsbefolkning af latin-amerikansk afstamning.I Nevada er 24 pct. af de 2,5 mio. indbyggere spansk-talende immigranter.

Inddragelsen af dem gør den første række parti- og primærvalg mere repræsentativ. Sydstaten South Carolina - med en stor sort befolkning - følger næste lørdag.

Romney satser på Nevada

Allerede i dag finder republikanernes primærvalg stedi South Carolina. Det er blevet til en hård kamp mellem senator John McCain og eksguvernør Mike Huckabee om konservative og religiøse stemmer. Tidligere senator Fred Thompson forventes at opgive sit kandidatur, hvis han kommer ind som nummer tre eller fire.

Vinderen af sidste uges primærvalg i Michigan, Mitt Romney, vil muligvis komme ind på en tredjeplads i South Carolina. Derfor er han rejst til Nevada, hvor han forventes at vinde republikanernes partivalg i dag. Romney er mormon. Nevada blev grundlagt af mormoner.

Meningsmålinger viser dødt løb mellem de tre demokratiske præsidentkandidater i Nevada - ligesom ved partivalget i Iowa, hvor Obama vandt med otte procentpoint.

Indtil for nylig har Hillary Clinton været favorit til at vinde i Nevada og andre vestlige stater. Det skyldes en solid opbakning fra latino-vælgere, der historisk set har haft vanskelige relationer med det afro-amerikanske mindretal.

Clinton skal vinde

"For Clinton er det utrolig vigtigt at vinde i Nevada og bevise, at hun tiltrækker flere stemmer end Obama fra latino-vælgere," siger valganalytikeren Dan Payne og tilføjer:

"En sejr i Nevada vil stille hende i en fordelagtig position før primærvalgene 5. februar i Californien, Arizona og New Mexico, hvor andelen af spansktalende vælgere er lige så høj som i Nevada. Obama har råd til at tabe, fordi han vinder i South Carolina, hvor halvdelen af de demokratiske vælgere er sorte."

Edwards har en chance for at overraske i Nevada. Han er bakket op af byggearbejdernes fagforening.

"Edwards' fordel er, at forbundet har mere kontrol over sine medlemmer i kraft af, at det formidler opgaver til tømrere og håndværkere. Hvis ledelsen siger, at de skal støtte Edwards, så gør de det," forklarer Tim Costello.

"Det gælder ikke for Obama og hotelarbejdernes fagforening."

Normalt tiltrækker demokraternes partivalg i Nevada kun 9.000 vælgere. Eftersom datoen er blevet rykket frem, og de tre præsidentkandidater har ført en intensiv valgkamp i staten, forventes imidlertid en valgdeltagelse på mindst 50.000 og måske op til 100.000.

Læs mere om republikanernes valg i dag i South Carolina på bloggen 'Amerikanske Perspektiver' luftskibet.information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu