Læsetid: 4 min.

Knald eller fald for Giuliani

Den tidligere New York-borgmester, Rudy Guiliana, er faldet brat fra tinderne og risikerer en tredjeplads i Floridas primærvalg. Det ville i praksis være afslutningen på en skuffende kampagne
Sidste chance for Rudy Giuliani. Den republikanske præsidentkandidat og tidligere New York borgmester hænger i maningsmålingerne, men har satset alt på dagens primærvalg i Florida.

Sidste chance for Rudy Giuliani. Den republikanske præsidentkandidat og tidligere New York borgmester hænger i maningsmålingerne, men har satset alt på dagens primærvalg i Florida.

Gerald Herbert

Udland
29. januar 2008

BOSTON - Sidste sommer syntes Rudy Giuliani umulig at besejre. Helten fra 11. september var langt foran i meningsmålingerne. Selv i konservative sydstater var kristne evangelister villige til at tage springet og støtte en tilhænger af abort og homoseksuelt ægteskab. For dem var den tidligere New York-borgmester et symbol i den universelle kamp mod de vantro islamistiske terrorister.

Men siden er næsten alt gået galt for den republikanske præsidentkandidat. Giuliani fokuserede i sine valgtaler på krigen mod terrorismen og radikale skattelettelser for selskaber og velstående amerikanere. Han besvarede sjældent spørgsmål og formåede aldrig at skabe en intim kontakt med vælgerne. Han knyttede ikke lokale problemer til kampagnens overordnede tema.

Den virkelig fatale fejl var imidlertid at skippe de første tre partivalg i Iowa, New Hampshire og South Carolina og lægge alle æg i en kurv - Florida. Han kom ind som nummer 3 eller 4 i de tre første partivalg.

Dagens primærvalg i Florida bliver knald eller fald for Rudy Giuliani. Indtil midten af januar nød han et bekvemt forspring i meningsmålinger. Nu er han blev uddistanceret af Mitt Romney, tidligere guvernør i Massachusetts, og senator John McCain. Gennemsnitligt står de to førende republikanske kandidater til at få 29 pct. hver, mens Giuliani er nede på 16 pct. og Mike Huckabee fra Arkansas på 13 pct.

Brandmænd falder fra

Men meningsmålingerne afspejler ikke den politiske situation for to uger siden, og det kan faktisk hjælpe Giuliani. I Florida må vælgerne nemlig stemme to uger før selve valgdagen pr. brev. I fredags havde 400.000 republikanere ud af 1 mio. forventede gjort det. Den almindelige antagelse blandt valganalytikere i Florida er, at mange af Giulianis vælgere - ældre mennesker udvandret fra New York til et solrigt klima - har stemt pr. brev.

Til forskel fra hans rivaler har eksborgmesteren tilbragt næsten hele januar i Florida, men efterhånden som tiden er gået, mødte færre og færre vælgere op til hans valgmøder. Det måske værste for Giuliani er, at brandmænd fra New York i sidste uge begyndte at forfølge ham og fortælle vælgere og lokale medier, at borgmesteren ikke forberedte New York godt nok på et terrorangreb.

Brandmændenes kommunikationsudstyr fungerede ikke i World Trade-tårnene den fatale dag, fortæller Jim Riches, tidligere vicechef for byens brandkorps, hvis søn døde i et af tårnene.

Demokraterne holder også deres primærvalg i Florida i dag, men det er næppe mere end en skønhedskonkurrence, fordi partiets landskomite har frataget staten dets delegater til partikongressen næste sommer som straf for at have rykket valgdatoen frem. Derfor har de tre kandidater - Hillary Clinton, Barack Obama og John Edwards - forpligtet sig til ikke at holde valgmøder i staten.

Kennedy og Obama

Hillary Clinton har en sikker føring i meningsmålingerne, hvilket bl.a. er baseret på støtte fra ældre udvandrede newyorkere samt spansktalende immigranter. Søndag dukkede hun op til to middage i Florida for at indsamle penge fra donorer, og i aften planlægger hun at være i staten for at takke sine tilhængere og vælgere for en formodet sejr.

Dagen i går tilhørte derimod Obama. Han modtog en støtteerklæring fra partiets ikon, Edward Kennedy, på et valgmøde på Washington University i USA's hovedstad. Den 76-årige senator udnævnte i realiteten den unge sorte præsidentkandidat til sin bror John F. Kennedys tro efterfølger og sagde i måske en af sine vigtigste bemærkninger, at Obama er klar til at være præsident "på den første dag" i det Ovale Kontor. Det er en formulering, Hillary Clinton bruger til at beskrive sin forberedelse til at være USA's præsident.

Obama knyttede en personlig forbindelse til præsident Kennedy. Hans kenyanske far var i stand til at komme til USA og studere i 1960'erne på grund af et rejselegat startet af Kennedy-regeringen. "Det er derfor, at jeg står her i dag," pointerede Obama.

Udfaldet af den republikanske dyst i Florida vil få vidtrækkende konsekvenser for primærvalgene i 21 stater den 5. februar. For det første scorer vinderen alle statens delegater. For det andet vil en sejr give fremdrift i den offentlige opinion og medierne, og for det tredje vil vinderen kunne indsamle flere penge.

Økonomisk krise

Gevinsten vil være særlig høj for senator McCain, fordi dele af partiets lederskab og kernevælgere altid har været skeptisk over for hans politik. Det gælder indvandringspolitik og hans kamp mod erhvervslivets lobbyvirksomhed i Kongressen. Hvis McCain vinder i Florida, hvis primærvalg er lukket for partiuafhængige vælgere, demonstrerer han bred støtte i partiet.

Efter hans knebne sejr over Mike Huckabee i South Carolina er støtteerklæringer fra senatorer, guvernører, lokalpolitikere og tidligere ministre i republikanske regeringer væltet ind. McCain har også modtaget langt mere opbakning i avisledere landet rundt end Romney.

Den tidligere Massachusetts-guvernør har til gengæld ført en effektiv kampagne i Florida, hvor økonomiske problemer affødt af krisen i boligsektoren og tropiske orkaner i de seneste år står øverst på dagsordenen. Romney er tidligere direktør i en succesrig investeringsbank i Boston og arrangerede De Olympiske Vinterlege i Salt Lake City.

Kappestriden mellem senatoren og eksguvernøren handler primært om, hvem der er bedst til at håndtere den økonomiske krise og krigen mod terrorismen. McCain hævder at have mest forsvarspolitisk ekspertise i kraft af sin militære baggrund, mens Romney omvendt peger på sine erfaringer som manager fra det private erhvervsliv.

Det er en udbredt antagelse, at McCain vil kunne tiltrække flere partiløse vælgere og stå stærkere imod en demokratisk præsidentkandidat - især Hillary Clinton - end Romney, der er en relativ ukendt politiker udenfor det nordøstlige USA.

Læs Martin Burcharths blog Amerikanske Perspektiver på http://luftskibet.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her