Læsetid: 2 min.

Kommunist kræver demokrati

Der er nu kun fire kandidater tilbage til at deltage i det russiske præsidentvalg, og kommunisternes kandidat kræver tv-debat med Kremls kandidat. Samtidig er tidligere premierminister Kasjanovs kandidatur blevet afvist
Selv om formanden for det russiske kommunistparti, Gennadij Sjuganov, nu hylder demokratiet, er Putins kandidat, Dmitrij Medvedjev, (billedet) stadig storfavorit til at vinde præsident valget den 2. marts.

Selv om formanden for det russiske kommunistparti, Gennadij Sjuganov, nu hylder demokratiet, er Putins kandidat, Dmitrij Medvedjev, (billedet) stadig storfavorit til at vinde præsident valget den 2. marts.

Sergej Ponomarev

Udland
29. januar 2008

Det er nye toner, når formanden for det tidligere sovjetiske, nu russiske, kommunistparti Gennadij Sjuganov nu kræver demokrati, frie og fair valg og debat imellem præsidentkandidaterne. Han og hans parti var ellers dem, der indtil systemskiftet i 1991 kæmpede med næb og klør for at beholde sovjetdiktaturet og Kommunistpartiets eneret til magten via valg, hvor der som regel kun var én at stemme på og 99,9 procents valgdeltagelse.

Ikke desto mindre erklærede Sjuganov lørdag under en kommunistisk demonstration i Moskva med 600-700 deltagere, at han fortsat agter at stille op til præsidentvalget 2. marts.

"Der er to måder at tage magten på - ved stemmeurnerne eller med brosten. Jeg foretrækker den første, tiden med revolutioner er forbi i Rusland," sagde Gennadij Sjuganov og krævede, at Putins kandidat, Dmitrij Medvedjev, stiller op til debatter om landets problemer med de andre kandidater.

Kreml er tavs

Samtidig kom den endelige beslutning fra Den Centrale Valgkommission, om at tidligere premierminister Michail Kasjanov ikke får lov at stille op med henvisning til, at en meget stor del af un-derskrifter på hans opstil-ling skulle være forfalske-de.

Der er således kun fire kandidater tilbage: Dmitrij Medvedjev fra partiet Et Forenet Rusland, Gennadij Sjuganov fra Kommunistpartiet, Vladimir Sjirinovskij fra det ultrahøjre Liberal-demokratiske Parti og den relativt ukendte Andrej Bogdanov fra Det Demokratiske Parti. Ingen er dog i tvivl om, at Medvedjev står til en stor sejr, men kommunisterne regner med, at en del af dem, som ville have stemt på Kasjanov eller på nogle af dem, som i protest nægter at deltage, bl.a. Boris Nemtsov og Grigorij Javlinskij, vil stemme på Sjuganov. Meningsmålingerne tyder på, at Sjuganov vil blive nummer to ved valget, efterfulgt af Sjirinovskij og Bogdanov, som ikke ventes at få mere end én procent af stemmerne.

Medvedjev har endnu ikke svaret på Sjuganovs opfordring til at deltage i tv-debatter. Kreml er som sædvanlig tavs som en mur. Og hvis Medvedjev vælger at deltage, så vil det komme som en overraskelse, for Putin selv har aldrig deltaget i direkte tv-debatter med sine opponenter. Men kommunisterne har truet med at trække Sjuganov fra valget, hvis ikke Medvedjev siger ja. Meningen er at lægge pres på Kreml, for hvis Sjuganov trækker sig, så kommer valget til at se endnu mere udemokratisk ud. Og det er næppe meningen med Medvedjevs kontrollerbare valg i Putins kontrollerbare demokrati.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hovedrystende, at selv erklærede kommunister stiller sig op og sætter lighedstegn mellem diktaturstater og revolutionsfaser.

At begrunde en hang til parlamentarisme med at "revolutionstiden er slut" er blot en sørgelig erkendelse af at man har misforstået projektet, og opgivet at forandre samfundet fra denne miserable tilstand.

En revolution er netop i bund og grund hvad Rusland trænger til, frem for blot nogle skidne småjusteringer. Et samfund der grundlæggende er baseret på korruption, magtmisbrug og undertrykkelse, behøver grundlæggende forandring. Reformisme er sgu ikke redningen i denne sammenhæng.

Spørgsmålet er blot hvilken retning den givne revolution går i og essensen af det samfund der fremspringer deraf.
Det nuværende stadie er trods alt en kende mere demokratisk end under stalinregimet.

Det nye russiske kommunistparti er jo også et helt andet end det gamle sovjetiske kommunistparti. Det er vigtigt at man ikke opfatter det nuværdende kommunistparti i Rusland, som er Ruslands andet største parti, som en forsættelse af det gamle kommunistparti fra Sovjet-tiden.

Carsten Friskytte

En velfungerende kapitalisme og et ordentligt retssystem. Det er hvad Rusland har brug for.

http://avisen.dk/oekologi-dumper-hjaelp-foedevarekrise-160508.aspx

Svar til: Carsten Friskytte

Det tvivler jeg stærkt på at det russiske folk er enige med dig i.
Næsten 40% ønsker Sovjetunionen genoprettet. Over 30% ønsker Stalin tilbage ved magten. Desuden er det regerende parti idag socialistisk.

Ruslands kommunistiske parti er som sagt landets andet største parti.

Carsten Friskytte

Ih, ja - og narkomaner vil også have narko. Masser af narko - selvom det ender med at slå dem ihjel. Og billioner x billioner af fluer spiser fækalier. Men det betyder jo ikke nødvendigvis at det smager godt - eller sundt for alle.

Det står sløjt til med den politiske bevidsthed i Servietunionen. Det er arven efter SUKP. Det samme i DK. Sådan vil det altid være, da proletariatet ikke kan tænke abstrakt. Derfor er socialismen en klam fidus, kammerat.

Du har så evigt ret, al den stund at kapitalismen er langt mere social end noget andet. Folk fra alle hjørner af verden, kan samles og blive enige om at udnytte alle. Lige meget hvilket land de stammer fra.

Det er skønt at se folk fra Texas og Saudi-arabien i skøn forening finde ud af at presse priserne på olie op, gerne med invasion af Irak til følge.
Og de stigende fødevarepriser som følger oliens himmelflugt rammer jo også alle.

I sandhed et internationalt inkluderende projekt.

Der skulle selvfølgelig have stået: "gerne ved hjælp af invasion af Irak" , og ikke: "gerne med invasion af Irak til følge"

Carsten Friskytte

Nåeh, jeg synes nu det var endnu mere tumpet at Servietunionen & Co. indvaderede Ugarn i 1956 - for ingenting. For ikke at nævne Afghanistan, som ikke har andet end opium og gedelort.

Kapitalisme betyder mere fisse og flere bajere til proletarene - derfor har socialismen ikke en chance. That simple!

Carsten Friskytte - Så socialister idag skal stadigvæk stå til ansvar for det ikke-socialistiske Sovjetunionen invadering af Ungarn og Afghanistan? Er der virkeligt brug for en afledningsmanøvre så langt under bæltestedet for at legitimere de magtforhold kapitalismen har bragt os til i dag?

Carsten Friskytte

Jamen, jeg interesserer mig skam meget for det, der foregår under bæltestedet. Socialister skal stå til regnskab for de historiske kendsgerninger og erfaringer. Alt peger på, at selv den mest lyserøde socialisme ender i infamt despoti - Nordkorea, DDR, Cuba.... You name it! Så hellere masse af øl, fisse og hornmusik under kapitalsmen. Det er sgu da bedre end sult og afsavn under socialismen, det må du da indrømme. Hvis det kun drejer sig om at få magt for dig, Simon, så søg stillingen som diktator på Cuba. Den bliver snart ledig efter de der mumier, som holder cubanerne undetrykte.