Interview
Læsetid: 3 min.

Kritisk journalistik under pres

Valgkampen op til parlaments-valget i Rusland og mediernes dækning af den var 'kvalmende sovjetagtig', men alligevel støtter en fremtrædende russisk journalist Putin og Medvedev
Udland
25. januar 2008
Vladimir Putin og hans foretrukne efterfølger som russisk præsident, Dmitrij Medvedev (th.), får forhåbentlig mere modspil af pressen under præsidentvalgkampen, siger Marina Sjisjkina, dekan for Det Journalistiske Fakultet ved Sankt Petersborgs Universitet.

Vladimir Putin og hans foretrukne efterfølger som russisk præsident, Dmitrij Medvedev (th.), får forhåbentlig mere modspil af pressen under præsidentvalgkampen, siger Marina Sjisjkina, dekan for Det Journalistiske Fakultet ved Sankt Petersborgs Universitet.

Dmitrij Astakhov

SANKT PETERSBORG - "Kvalmende" - det er den betegnelse, som Marina Sjisjkina giver valgkampen og mediernes dækning af den op til det nyligt overståede russiske parlamentsvalg. Marina Sjisjkina, en elegant og effektiv russisk succeskvinde, er dekan for Det Journalistiske Fakultet ved Sankt Petersborgs Universitet og er selv specialist i politisk PR og kommunikation. Og hun lægger ikke fingrene imellem, da Information beder hende kommentere dækningen af både parlamentsvalget og det igangværende præsidentvalg.

"Jeg var dybt rystet over valgkampen og mediernes massive propaganda for partiet Et Forenet Rusland (Putins støtteparti, red.). Jeg tænkte: Du gode Gud, er vi virkelig på vej tilbage til de tider? Jeg gik i depression. Det var kvalmende, men jeg er trods alt overbevist om, at vi ikke vender tilbage til fortiden, vi er nået alt for langt med demokratiseringer og reformer, og vi er blevet så tæt forbundet med Europa og verden, at en tilbagevenden til sovjetdiktaturet er umulig," siger hun.

En stor gåde

Valgkampen var ikke blot kvalmende og rystende for Marina Sjisjkina, men også helt uforståelig. Hun fatter simpelthen ikke, hvorfor myndighederne indlod sig på denne sovjetagtige massive propagandaform, når det stod klart for alle, at Et Forenet Rusland og andre Putin-støtter under alle omstændigheder ville vinde stort.

"Det er mig simpelthen en stor gåde, hvorfor myndighederne ville miskreditere sig selv på den måde, når det slet ikke var nødvendigt for dem. Den eneste forklaring, som jeg kan finde, er, at bureaukraterne under Putin ville være over 100 procent sikre på at bevare den magt og de rigdomme, som de har tilegnet sig under Putin."

Marina Sjisjkina håber nu på, at præsidentvalgkampen bliver anderledes og mere nuanceret, men fortæller, at den nye kritikløse journalistik under Putin ikke egentlig er forbundet med politisk censur, men med den stigende kommercialisering af de russiske medier.

"Medierne skal give overskud nu, ligesom i alle andre lande. Og en journalist står over for valget, om han vil gøre professionel karriere og tjene gode penge ved at skrive pænt om myndighederne, eller om han vil have hæder ved at skrive kritisk i de små aviser og leve i fattigdom - det er i virkeligheden essensen af hele situationen. For det er faktisk muligt fortsat at være kritisk i en række - især skrevne - medier. Men i de store landsdækkende elektroniske medier er den kritiske journalistik forsvundet til fordel for kommercielt bras og politisk ros til myndighederne. Og jeg ved ikke, hvordan vi skal bekæmpe det. Vi uddanner vore journalister til at være kritiske, men de kommer jo ud i virkeligheden, hvor de skal foretage valget mellem fattig hæder og velstand. De fleste vælger velstanden," siger Marina Sjisjkina

Fastholder Putins kurs

Ikke desto mindre er Marina Sjisjkina, som de fleste russere, alligevel tilhænger af både Putin og hans foretrukne efterfølger, Dmitrij Medvedev.

"Jeg mener, at Rusland har behov for at fortsætte Putins kurs i nogle år endnu. Brug for at få landet på benene igen, brug for at markere Rusland som en værdig og stærk partner i forholdet til omverdenen, og det er jeg sikker på, at Medvedev vil gøre. Vi kender ham jo her på universitetet som en intelligent og sympatisk mand med viljen til at slå et slag for Rusland."

Dog er Sjisjkina ikke sikker på, at hun selv overhovedet vil deltage i valget, for, som hun siger, hun er på netop det område meget "upunktlig og kommer ofte for sent til valgurnerne".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her