Læsetid: 1 min.

Kundeforbud dæmper ikke prostitution

Ni år efter købesexkunder blev kriminaliseret i Sverige, er det stadig ikke muligt at afgøre, om forbuddet dæmper prostitution, viser ny rapport fra den svenske socialstyrelse
Udland
25. januar 2008

De svenske myndigheder ved ikke, om der siden 1999 er sket en stigning eller et fald i antallet af svenskere, der henholdsvis køber eller sælger sex.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra den svenske socialstyrelse, der har forsøgt at kortlægge og analysere udviklingen i købesex, siden den svenske Riksdag i 1999 besluttede at kriminalisere købesexkunderne.

Rapporten er den tredje analyse fra Socialstyrelsen siden 1999, og den bygger på oplysninger fra 2006 fra hver fjerde svenske kommune og 17 ud af landets 21 politikredse.

Umiddelbart efter kriminaliseringen forsvandt gadeprostitutionen næsten helt fra de svenske storbyer, men ifølge rapporten er den de seneste år »langsomt på vej tilbage«.

Bunden af hierakiet

Ifølge rapporten er de svenske gadeprostituerede mestendels misbrugere, og de udgør sammen med prostituerede fra Baltikum og Afrika bunden af købesexhierakiet.

Hvad angår udviklingen i det, som rapporten kalder »den skjulte prostitution«, dvs. købesex formidlet via værtshuse, internet, blogs, solarier eller lejligheder, er myndighederne endnu mere på bar bund. To ud af de 17 politikredse, der indgår i analysen, ved således med sikkerhed, at der formidles ’skjult’ købesex inden for deres kreds, mens hele 10 politikredse nøjes med at antage, at det foregår.

Mangel på viden

Rapporten viser, at der såvel blandt politiet som blandt socialarbejdere er stor usikkerhed og mangel på aktuel viden om købesex.

Det eneste, som Socialstyrelsen derfor tør konkludere, er, at prostitution i Sverige er »mange-facetteret«, og at dét stiller store krav til myndighedernes håndtering.

Meget betegnende slutter rapporten med et åbent spørgsmål: »Kan vi møde de forskellige udfordringer, som kan forekomme, og håndtere forandringerne?«

uda@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her