Læsetid: 2 min.

Libyen går ud med Europas skrald

Illegale indvandrere skal udvises af Libyen en masse. Det plejer at ende med sult, ørkenvandringer og hjemsendelse af politiske flygtninge til fængsel og død
Udland
21. januar 2008

ISTANBUL – EU vil have ryddet op i tilstrømningen af illegale immigranter, og Libyen er blevet sat til at gøre arbejdet. Men al erfaring viser, at den slags arbejde i libyske hænder ender med at blive møgbeskidt.

Mishandling, chikane, månedlange interneringer, vold og udvisning af politiske flygtninge, der har krav på beskyttelse, er normen, og midlet har gerne været at dumpe immigranterne i Saharas ørken og sat dem til at vandre. Det er folk naturligvis døde af.

»Vi opfordrer de libyske myndigheder til ikke at implementere det, der ser ud til at være en forhastet beslutning, da den vil krænke rettighederne for mennesker i potentielt hundredtusindvis, inklusive kvinder og børn,« siger Philip Luther, der er vicedirektør for Amnesty Internationals Mellemøst- og Nordafrika-program.

Libyen har de senere år flyttet sit internationale fokus fra Afrika, hvor landet tidligere har været dybt involveret, til Europa, hvor nye muligheder har vist sig i form af olieeksport, våbenimport og samhandel i øvrigt. Som modydelse for det stadigt tættere forhold mellem Libyen og EU har unionen gjort det klart, at Libyen er nødt til at gøre noget ved den massive strøm af afrikanere, der via Libyen forsøger at komme til Europa hvert år.

På grund af den pro-afrikanske politik, styret i Libyen tidligere har ført, har landet været så populært blandt både øst-, vest- og nordafrikanere, at en million menes at opholde sig illegalt blandt de 5,3 millioner libyere i dag.

Men i torsdags meddelte Libyens officielle nyhedsbureau JANA, at landet vil påbegynde »opsamlingsoperationer af alle irregulære migranter uden undtagelse« og derpå sikre »deres øjeblikkelige repatriering«.

De seneste tal viser, at Libyen i 2006 repatrierede godt 60.000 afrikanere, og internationale rapporter viser, at det skete under yderst bekymrende forhold.

»De, der har penge, kan bestikke politiet og slippe væk (...) De, der ikke har penge, bliver sendt tilbage til deres oprindelsesland med fly eller læsset om bord på militærlastbiler sammen med 70-80 mennesker og ført til den sydlige grænse (...) Efter måneder i interneringslejre sætter lastbiler dem af midt i ørkenen. De, der ikke har penge, efterlades i sandet, og de, der kan betale 100 eller 200 dollar bliver taget med tilbage illegalt af politiet selv,« hedder det i en rapport fra vagthunden Fortress Europe.blogspot.com.

Deportationerne er vilkårlige, så også mennesker, der er anerkendt som politiske flygtninge og som dermed har krav på asyl, er blevet deporteret til lande som Somalia og Eritrea, hvor de siden er blevet fængslet og tortureret.

Libyen benægter, at det skal have deporteret flygtninge, men det er dokumenteret af både Human Rights Watch og Fortress Europe. Sidstnævnte opfordrer derfor i sin rapport til, at EU afbryder ethvert samarbejde med Libyen, så længe der ikke er garantier for overholdelse af menneskerettighederne for de udviste.

»Libyen er ikke et sikkert land for migranter, asylsøgere og flygtninge,« siger Bill Frelick, direktør for flygtningepolitik i Human Rights Watch i en skriftlig erklæring.

»EU arbejder sammen med Libyen på at forhindre disse mennesker i at nå Europa i stedet for at hjælpe dem med den beskyttelse, de har brug for.«

mss@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her