Baggrund
Læsetid: 6 min.

Løb for livet

Rift Valley var længe mest kendt for at fostre Wilson Kipketer og Kenyas andre mirakelløbere. Men nu er den grønne dal blevet centrum for de uroligheder, der har hærget landet siden valget i december og allerede har haft to af atleterne som ofre
Kenya har en lang tradition inden for mellem- og langdistanceløb, og de grønne bakker omkring Rift Valley er kernen i denne tradition - men de seneste uroligheder har også ramt landets atleter, hvoraf mindst to er blevet dræbt.

Kenya har en lang tradition inden for mellem- og langdistanceløb, og de grønne bakker omkring Rift Valley er kernen i denne tradition - men de seneste uroligheder har også ramt landets atleter, hvoraf mindst to er blevet dræbt.

Ben Curtis

Udland
30. januar 2008

RIFT VALLEY - Douglas Korir ser sig selv mere som langdistanceløber end som sprinter. Iført en falmet trøje og sorte shorts, løber den 20-årige atlet op og ned ad bakkerne omkring byen Iten i Rift Valley to gange om dagen - hver dag. Hans drøm er at repræsentere sit land og en dag vinde guldmedalje ved verdensmesterskaberne i terrænløb.

Han er ikke den eneste. Sammen med sine træningspartnere, Mbishei Kipjumba og Kiptum Kapkirong, passerer Korir hver dag dusinvis af andre atleter med de samme drømme. Kenya har en lang og stolt tradition inden for mellem- og langdistanceløb, og de grønne bakker omkring Rift Valley er kernen i denne tradition. Atleter kommer hertil fra hele verden for at træne i den tynde luft og det behagelige klima.

Korir har vundet lokale løb, men er aldrig nået til de nationale mesterskaber. Han er hurtig, men konkurrencen er hård.

"Hvis du kan vinde i Kenya, kan du vinde overalt," siger han. En dag i sidste uge løb han hurtigere, end han nogensinde før har gjort. Men det var ikke i konkurrence - og da han opdagede, at han sprintede, var det ikke længere træning.

En flok på omkring 100 unge mænd gik i demonstration gennem Iten for at vise deres støtte til Raila Odinga, den erklærede taber ved det omstridte præsidentvalg i december. Demonstranterne hujede, da de fik øje på Korir, Kipjumba og Kapkirong, og begyndte at kaste sten efter dem, hvilket fik dem til at vende om og tage flugten.

Med eller mod

Men ulig så meget af den vold, der har ramt Rift Valley siden præsident Mwai Kibaki på kontroversiel vis blev genvalgt den 30. december, blev de tre løbere ikke angrebet på grund af deres stammetilhørsforhold eller for deres stemmeafgivning. Lige som demonstranterne tilhører de kalenjin-stammen, og alle tre stemte på Odinga og hans parti, Den orange demokratibevægelse (ODM).

Men som et bevis på, hvor polariseret situationen i Rift Valley er blevet, blev atleterne beskyldt for at støtte regeringen ved ikke at deltage i protesten. Det var 'hvis du ikke er med os, er du imod os', husker Korir.

"De sagde 'du kan ikke træne, mens vi kæmper for vores rettigheder'. De vil, at alle slutter op om dem."

Over 100.000 mennesker er blevet jaget på flugt fra Rift Valley, siden volden brød ud få minutter efter præsident Kibakis edsaflæggelse den 30. december. Human Rights Watch har hævdet, at en del af optøjerne var planlagt på forhånd af lokale oppositionsledere, hvilket oppositionen benægter.

Det meste af volden i Rift Valley er blevet forøvet af bander af unge kalenjin-mænd, der har afbrændt huse tilhørende kikuyuerne, som næsten alle stemte for præsident Kibaki. De flygtende er blevet hakket ned med macheter og skudt med pile. Flere kikuyuer truer nu med at gøre gengæld.

Valget var måske den udløsende faktor, og stammetilhørsforhold er en del af regnestykket, men grundlæggende handler det om jord. Rift Valley var længe befolket af kalenjin-folket og lou-stammen. Engelske bosættere tog noget af landet i 40'erne og 50'erne, før de solgte det til kikuyuer, efter landet blev erklæret uafhængigt i 1963. Kenyas første præsident, Jomo Kenyatta, tilskyndede kikuyuerne til at købe så meget land som muligt.

Døde atleter

Kenyas idrætsfolk er ikke blevet sparet under den voldsbølge, der er fulgt efter valget. I hvert fald to er blevet dræbt. Lucas Sang, som deltog i de olympiske lege i Seoul i 1988, blev overfaldet af en bande i Eldoret for to uger siden. De slog ham ihjel med en sten og brændte derefter hans lig. Maratonløberen Wesley Ngetich blev skudt i brystet med en forgiftet pil i Transmara-distriktet i begyndelsen af forrige uge. Luke Kibet, verdensmester på maratondistancen, var tæt på at blive dræbt samme dag som Sang. Han blev ramt i baghovedet af en sten, men blev hurtigt bragt på hospitalet af nogle venner.

Nogle af dem er endog blevet anklaget for selv at have deltaget i voldshandlingerne. En gruppe på over 50 sportsfolk i Eldoret, deriblandt den tidligere verdensmester i forhindringsløb, Moses Kiptanui, erklærede i sidste uge, at de havde modtaget dødstrusler fra folk, der beskyldte dem for at have deltaget i ildspåsættelser.

For de omkring 1.000 unge løbere, der hver dag træner i Rift Valley, er en løbetur nu blevet et spørgsmål om mod. Træningslejre er blevet lukket og programmerne skåret ned. Det anses ikke længere for sikkert at løbe i skovene.

På et tidspunkt hvor Kenyas bedste forbereder sig på de nationale mesterskaber forud for verdensmesterskaberne og de olympiske lege i Beijing, frygter mange, at træningsafbrydelserne vil skade deres chancer på verdensplan. Lige siden den legendariske Kipchoge Keino vandt guld ved de olympiske lege i Mexico City i 1968, er østafrikanske løbere, for det meste kenyanere og især fra Rift Valley, blevet synonyme med langdistanceløb.

De seneste 20 år har kenyanske løbere domineret mellem- og langdistancedisciplinerne ved de olympiske lege og ved verdensmesterskaberne, mange af dem trænet af den garvede præst Colm O'Connell, der også trænede Wilson Kipketer. Ved sidste års mesterskaber i Osaka vandt Kenya næst flest medaljer, kun overgået af USA.

Antropologer, fysiologer medicinske eksperter af alle slags har besøgt byerne Eldoret, Kaptagat og Iten, alle sammen på jagt efter 'hemmeligheden' bag Kenyas succes. Også idrætsfolk fra Irland, Holland, USA og Tyskland har fået base her det seneste år. De tiltrækkes af beliggenheden, omkring 2.500 meter over havets overflade - og af det varme men ikke trykkende klima. Men selv om de følger de samme træningsprogrammer som de lokale løbere, er kun få udlændinge nået op på deres niveau.

Nogle universitetsstudier antyder, at de små, senede kalenjineres fysiologi har noget med det at gøre. Men Colm O'Connell tror, det er meget simplere. "Atletik er en sport der passer til folk uden ret mange penge. Og folk her har ikke ret mange penge. Ingen har helt kunnet sætte fingeren på det, men det er helt sikkert mere opvækst end noget fra naturens hånd."

Efter sporten er blevet mere professionel, er den også blevet en vej ud af fattigdommen. Mange af løberne i Rift Valley sponseres af sportsudstyrsgiganter som Nike og Adidas, der betaler for træning og for rejser til stævner i Europa.

Løber for Kenya

Det nye, store håb er den 23-årige Isaac Songok. Han har allerede været i én olympisk finale og håber på at vinde en medalje i Beijing. Hvis han altså kvalificerer sig.

"De kenyanske mesterskaber er lige så hårde som olympiaden," siger han, mens han hviler sig i skyggen uden for sit hus ved siden af St. Patrick-skolen.

Der er blevet skåret ned på hans træning på grund af urolighederne. I stedet for at løbe tre gange om dagen, løber han nu én længere strækning om morgenen. "Vi er bange, når vi går til træning. Vi ser os altid tilbage. Vi ved aldrig, om nogen vil gøre os noget."

Men for ham understreger volden også vigtigheden af, at Kenya vinder medaljer på højeste niveau.

"Når vi løber, har vi et kenyansk flag på brystet, ikke et kalenjin-symbol. Vi ønsker at gøre noget godt for Kenya, ikke for kikuyuerne, louerne eller kalenjinerne."

Til trods for torsdagens møde mellem Kibaki og Odinga, ser volden ikke ud til at ophøre. I byen Nakuru, der ligger midtvejs mellem Nairobi og Eldoret, blev mindst 12 mennesker dræbt under optøjer lørdag. Byens lokale bar blev plyndret, biler ramt af stenkast og bygninger brændt ned.

Nogle af de vejspærringer ,som unge kalenjiner havde sat op omkring Eldoret i starten af måneden, står der stadig. Over et dusin improviserede barrierer står endnu på den 20 kilometer lange strækning mellem Eldoret og Iten. Ved en af dem forlangte berusede mænd, der kaldte sig 'lokale politifolk', at se id-kort, før de fjernede et rustent jerngitter fra midten af vejen, som flankeres af nedbrændte butikker.

Drømmen lever

Men sportsfolk som Korir, Kipjumba og Kapkirong håber på en frisk start. Søndag fandt det første konkurrenceløb i Kenya siden valget sted i Iten. De tre stiller op sammen med omkring 100 andre i distriktsmesterskaberne, det første skridt mod at repræsentere Kenya ved verdensmesterskaberne i terrænløb, der afholdes i Edinburgh i marts måned.

"Urolighederne har gjort det vanskeligt for os," siger Korir, "men vi tror stadig, vi kan gøre det. Jeg vil være meget stolt over at repræsentere Kenya. Det vil være som en drøm."

Oversat af Ebbe Rossander Copyright the Independent og Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt at konflikterne om jord nævnes, da de er en ofte overset grund til spændingerne i Rift Valley. Overalt i Kenya har fattige svært ved at få nok ud af jorden med de metoder de har adgang til og lært. Det betyder udover konflikt om jord -hvis ejerskab kan være uklart- at folk rejser væk til bl.a. etniske ghettoer i slumområder, og en del gør deres stamme upopulære med kriminalitet og prostitution. Fremfor at håbe og arbejde på en bedre høst, kan man så slås for ledere man mener repræsentere sin befolkningsgruppe, får eller beholder magten.
Jeg har arbejdet med forskning i jordbrug i Kenya betalt af Danida gennem KVL/LIFE, og der er meget der kan gøres billigt og effektivt. Se f.eks. et resumé af vores resultater ved at søge på "An improved low-input method for establishing calliandra hedgerows on small-scal farms in western Kenya".