Nyhed
Læsetid: 1 min.

Olieprisen runder de 100 dollar

Prisen på en tønde olie steg onsdag for første gang til 100 dollar på markedet i USA efter en dag, hvor dollaren blev svækket
Hektisk aktivitet på Wall Street i New York på årets første handelsdag, hvor oliepriserne for første gang i historien passerede 100 dollar pr. tønde.

Hektisk aktivitet på Wall Street i New York på årets første handelsdag, hvor oliepriserne for første gang i historien passerede 100 dollar pr. tønde.

RICHARD DREW

Udland
3. januar 2008

Den magiske grænse på 100 dollar for en tønde olie blev passeret på årets først handelsdag i 2008. Et sammenfald af uroligheder i Nigeria og Algeriet, og rigtige dårlige tal for erhvervstilliden i USA, satte sandsynligvis prisrekorden i scene.

"Mange investorer har fået en fornyet interesse i at handle olie. Der er sket en yderligere svækkelse af dollaren, fordi der kommer dårlige tal fra den amerikanske økonomi, som tyder på, at der er en konjunkturnedgang i amerikansk økonomi, der er dybere end man troede. Når dollaren falder, så skal olien op. Den sammenhæng har været meget stærk i 2007," siger olieanalytiker Arne Lohmann Rasmussen fra Danske Bank til Ritzau.

Efter at have nået de historiske 100 dollar, faldt prisen på en tønde olie igen lidt i aften. Arne Lohmann Rasmussen mener, at oliesheikerne i OPEC bærer en stor del af ansvaret for olieprisernes himmelflugt.

"Der bliver simpelthen produceret for lidt olie af OPEC, og så sker der kraftige reaktioner i råvaremarkedet. Men vores bud er, at vi nok har set det værste i 2007, "siger han.

"Det vil naturligvis også ramme danske markeder og danske virksomheder, men umiddelbart giver det ikke anledning til de store bekymringer."

" Det dæmper væksten på vores eksportmarkeder, så det er ikke positivt nyt. Men dansk økonomi er ikke den økonomi, der er mest eksponeret over for oliepriser. Dels producerer vi selv olie, og dels har vi mange virksomheder som har gavn af høje energipriser," siger Arne Lohmann Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Rasmussen

For 9 år siden kostede 159 liter råolie 11 dollars. I dag kostede den 100 dollars.

Det hævdes igen og igen at den økonomiske rationalitet er uovertruffen i sin funktion for almenheden. Funktionen er at optimere udnyttelsen og fordelingen af de knappe ressourcer i tid og rum i kraft af den primære forskel, prisen, markedsprisen, som enhver økonomisk iagttagelse transaktion tager udgangspunkt i.

Men hvis markedsmekanismen er uovertruffen i sin funktion, så er det udelukkende fordi den er mutters alene på området.

Tro ikke at der er nogen som helst fornuft i prisdannelsen. Tro ikke at prisen siger noget som helst om, hvor meget eller hvor lidt olie der er tilbage. Tro ikke at markedet er i stand til at mediere vort nuværende behov i forhold til fremtidens behov. For markedets fornuft i forhold til prisdannelsen på råolie afslører bare en gigantisk stor og helt løsrevet mekanisme.

Markedet har kun sin egen rationalitet, der centrerer sig om et ekstremt snævert perspektiv; øjeblikkets tilfældige vurdering hos den købedygtige omkring optimal anbringelse af købekraft ud fra hensynet til det at opnå fremtidig købekraft. At anbringelsen, med dets komplimenterende øjeblikkelige forbrug så resulterer i fremtidig mangel på almene fornødenheder for økonomien og det sociale i det hele taget, det ligger helt uden for den økonomiske rationalitets emneområde. Det lader sig ikke indikere i kraft af dette sociale delsystems endogent betingede muligheder for semantisk betydning (det er med andre ord rent volapyk i økonomisk forstand).

Men det politiske system er udmærket klar over ressourcernes betydning for økonomien. USA har fx brugt 7500 000 000 000 kr på to krige, hvoraf i hvert fald den ene, den største, galt tilgangen til olie.

Det fungerer som en antagelse i de globalt herskende politiske og sociale udlægninger af, hvad der er bærende for det sociale, at økonomi er det absolutte udgangspunkt for forståelsen af mulighederne for at løse alle sociale og menneskeskabte problemer. Det er den antagelse, der fører til, at al overordnet rationalitet kastes over bord, for at rede økonomien. Det globale miljø, millioner af uskyldige Irakeres liv, 7500 000 000 000 kr, som kunne være investeret i alternativ energi.

Verden er syg. Den vender sig selv på hovedet.