Kommentar
Læsetid: 4 min.

Opiumdyrkning breder sig nu også til Irak

Forarmede bønder i de irakiske landdistrikter er begyndt at omlægge jord til dyrkning af den mere lukrative opiumvalmue - også al-Qaeda deltager i det opblomstrende nye forretningsområde
Udland
21. januar 2008

Dyrkningen af opiumvalmuer, hvorfra narkotiske stoffer som heroin kan udvindes, breder sig hastigt i dele af Irak, efterhånden som stadig flere bønder må se i øjnene, at de ikke længere kan tjene til livets opretholdelse ved deres traditionelle afgrøder.

Afghanere med erfaring i valmuedyrkning har således bistået bønder med at producere opium i de frugtbare områder af Diyala-provinsen nordøst for Bagdad, der engang var berømt for sin produktion af appelsiner og granatæbler.

Ingen støtte

Ved en svært bevæbnet farm nær byen Buhriz, syd for provinshovedstaden Baquba, dyrkes opiumsvalmuer på jordlodder bag en appelsinplantage, der skal skjule dem, oplyser en lokal kilde.

De irakiske bønders omlægning til opiumsproduktion blev først afsløret af The Independent i maj sidste år, og er stadig en ret ny tendens. De første valmuemarker, som er finansieret af narkosmuglere, som tidligere forsynede Saudi-Arabien og Golfen med heroin fra Afghanistan, blev opdaget tæt på byen Diwaniya i det sydlige Irak. Valmuedyrkningen har nu spredt sig til Diyala, som er et af de steder i Irak, hvor al-Qaeda stadig yder modstand imod USA og de irakiske regeringsstyrker. Provinsen er samtidig dybt splittet imellem sine sunniarabiske, shiamuslimske og kurdiske indbyggere, og den ekstreme vold i området betyder, at de lokale sikkerhedsstyrker kun har begrænset overskud til at beskæftige sig med narkohandelen. Den hast, hvormed de irakiske bønder går over til at dyrke valmuer, bekræftes af det irakiske nyhedsbureau al-Malaf Press, som kan berette, at opium nu produceres omkring byerne Khalis, Sa'adiya, Dain'ya og syd for Baladruz - alle områder, hvor al-Qaeda stadig står stærkt.

Bureauet citerer en lokal agroingeniør, der identificeres som M. S. al-Azawi, for en udtalelse om, at de lokale bønder ikke får nogen støtte fra regeringen og ikke ser sig i stand til at konkurrere med de billigt importerede frugter og grøntsager. Priserne på gødning og brændstof er steget kraftigt, og ifølge Azawi er "opiumsdyrkning den mest oplagte løsning på disse problemer".

Al-Qaeda kontrollerer mange af de nyligt anlagte opiumsmarker og har i flere tilfælde overtaget jord fra bønder, de har dræbt, hævder en lokal kilde. Ved Buhriz ødelagde amerikanske militærstyrker opiumsmarken sidste år og slog al-Qaeda på flugt, men den islamistiske milits vendte hurtigt tilbage igen. "Ingen kan komme ind på farmen - den er svært bevogtet," siger kilden og tilføjer, at det område, hvor der dyrkes opium stadig er mindre end det tilsvarende i det sydlige Irak omkring Amara og Majar al-Kabir.

Efter høsten bliver den udvundne opium fra Diyala fragtet til Ramadi i det vestlige Irak. Der er dog - i modsætning til i Afghanistan - stadig ingen forlydender om, at heroinlaboratorier er under oprettelse i Irak. Irak har ikke været nogen stor aftager af narkotika, men har typisk været et transitland med Basra som den store udskibningshavn til de rige markeder i Saudi-Arabien, Kuwait og Golfen. Under Saddam Hussein mentes det statslige sikkerhedsapparat i Basra i vidt omfang at kontrollere al lokal narkosmugling, der passerede gennem byen.

Politikere og gangstere

Dyrkning og udsmugling af opium vil blive vanskelig at stoppe i Irak, da store dele af landet stadig kontrolleres af kriminelle militser. De amerikanske succeshistorier fra Irak gennem det sidste års tid beror hovedsageligt på strategiskiftet om at opmuntre til og bistå med dannelsen af sunniarabiske militser på op til 70.000 væbnede mænd, hvoraf mange er tidligere oprørere med forbindelser til gangstervirksomhed såsom 'beskyttelse mod betaling', kidnapning og anden kriminalitet. Også Moqtada al-Sadr, lederen af den magtfulde shiamilits Mehdi-hæren, hævder, at kriminelle elementer har infiltreret hans hærs geledder.

At lokale krigsherrer, sunnier såvel som shiaer, er på vej ind i opiumdyrkning er en truende udvikling i Irak, hvor politiske ledere ofte er allierede med gangstere. Tyveri af brændstof, smuglervirksomhed og kontrol over statsfaciliteter såsom havne betyder, at gangsterbanderne ofte er meget rige. Og det er da også dem, snarere end de forarmede bønder, som har taget initiativet til at finansiere og organisere opiumproduktionen i Irak.

De første afgrøder, der blev udplantet i de frugtbare jorder vest og syd for Diwaniya omkring byerne Ash Shamiyah, al-Ghammas og Shinafiyah, skal dog have givet et ringe udbytte som følge af ekstrem varme og fugtighed. Al-Malaf Press har imidlertid erfaret, at eksperimenterne med opiumdyrkning i Diayala er faldet mere heldigt ud. Skønt opium ikke i nyere tid har været dyrket i disse egne, stammer nogle af historiens tidligste skriftlige vidnesbyrd om opium faktisk fra oldtidens Irak. Allerede de gamle sumerer kendte til opiumvalmuen, som de kaldte hul gil eller 'glædesplanten', så tidligt som 3.400 år fvt., og der findes også referencer til opium på murstensinskriptioner fundet ved udgravninger i byen Nippur, umiddelbart øst for Diwaniyah.

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her