Læsetid: 2 min.

Opposition i Kenya kræver omvalg

Det kenyanske oppositionsparti Den Orange Demokratiske Bevægelse kræver, at præsidentvalget i Kenya skal gå om. Regeringen vil have domstole ind i sagen
Urolighederne i Kenya har gjort mange mennesker hjemløse, og adskillige har sat kursen mod slumkvarteret Mathare i hovedstaden Nairobi.

Urolighederne i Kenya har gjort mange mennesker hjemløse, og adskillige har sat kursen mod slumkvarteret Mathare i hovedstaden Nairobi.

Karel Prinsloo

Udland
5. januar 2008

Kenyas præsident, Mwai Kibaki, vil acceptere, at det kontroversielle præsidentvalg i Kenya skal gå om. Men kun hvis domstolene beordrer et omvalg. Ellers ikke.

Det sagde Kibakis talsmand i går, efter at oppositionen har krævet omvalg.

"Vi vil endog acceptere omvalg, så længe forfatningen overholdes. Hvis domstolene bestemmer det, vil vi acceptere det," sagde talsmanden.

Men han understregede, at regeringen og præsidenten ikke under nogen omstændigheder vil bøje sig for afpresning i form af vold og demonstrationer fra oppositionens side.

Oppositionspartiet Den Orange Demokratiske Bevægelse (ODM), hvis leder, Raila Odinga, tabte præsidentvalget til Kibaki, siger imidlertid, at domstolene er fyldt med Kibakis tilhængere. ODM tror derfor ikke, at domstolene vil kræve omvalg.

Tidligere i går sagde ODM's generalsekretær, Anyang Nyongo, at Kenya skal begynde at forberede sig på et nyt præsidentvalg for at løse den voldelige strid, der er opstået efter præsident- og parlamentsvalget den 27. december.

Fransk kritik

Frankrigs udenrigsminister, Bernard Kouchner, kom samtidig med den hidtil alvorligste internationale kritik af valget, da han udtalte, at der blev svindlet ved valget.

"Man siger, at der er tale om et etnisk opgør. Ja, uden tvivl. I Afrika er det ofte tilfældet. Men der er også tale om en kamp for demokrati. Blev der svindlet ved valget eller ej? Det mener jeg. Det er der mange, der mener. Det mener amerikanerne. Det mener briterne. Og de kender landet godt," sagde Kouchner til den franske radiostation RTL.

Imens mødtes den syd-afrikanske Nobelprismodtager og tidligere ærkebiskop, Desmond Tutu, i går med Kenyas præsident Kibaki.

Åben over for koalition

Efter mødet sagde Tutu, at Kibaki over for ham havde erklæret sig åben over for at danne en koalition med Odingas ODM. Torsdag mødtes Tutu med Odinga i State House.

"Der er en stor grad af håb, da både ODM og regeringen har antydet, at de er åbne over for forhandlinger. De stiller stadig krav, men jeg tror, at det er på grund af deres iver," sagde Tutu.

Uden for State Housei Nairobis gader vendte hverdagen så småt tilbage til mere normale tilstande efter flere dages blodig vold, der har kostet over 300 mennesker livet rundt om i landet.

En bebudet massedemonstration, der torsdag blev udskudt til fredag, blev ikke rigtig til noget. Kenyansk politi var allerede fra daggry massivt til stede i Uhuru (Frihed, red.) Park, hvor demonstrationen skulle holdes.

Men oppositionslederne blev i deres hovedkvarter, hvor de modtog besøg fra udenlandske diplomater i byen. Imens blev udmattede indbyggere fra slumkvartererne hjemme efter at have kæmpet med politi i gaderne torsdag.

Små grupper af demonstranter samledes dog på gadehjørnerne i Nairobis slumkvarterer.

"Vi er trætte. Vi vil ikke demonstrere," siger Samuel Muhati, der bor i slumkvarteret Mathare.

Netop Mathare var torsdag ramme om sammenstød mellem tusinder af demonstranter og politibetjente.

"Lad kampene stoppe," siger Muhati.

Oppositionen raser over, at præsident Mwai Kibaki er erklæret som vinder og har udråbt sig selv til præsident for en ny periode.

Oppositionskandidaten Raila Odinga - og med ham mange af hans tilhængere - stiller spørgsmål ved valgresultatet. ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her