Læsetid: 4 min.

Pres på Kenyas præsident for omvalg

Mens vold og uro fortsætter, undsiger Kenyas statsadvokat præsident Kibaki. Desmond Tutu søger at skabe dialog
Tilhængere af oppositionslederen Raila Odingas parti springer ned fra ladet af en pick-up, mens tåregassen driver hen ad gaden. Konflikten i Kenya har indtil nu kostet over 300 mennesker livet, og over 100.000 er drevet på flugt som følge af etnisk vold.

Tilhængere af oppositionslederen Raila Odingas parti springer ned fra ladet af en pick-up, mens tåregassen driver hen ad gaden. Konflikten i Kenya har indtil nu kostet over 300 mennesker livet, og over 100.000 er drevet på flugt som følge af etnisk vold.

Khalil Senosi

Udland
4. januar 2008

Med et massivt opbud af politi og paramilitære styrker samt brug af tåregas, vandkanoner og varselsskud hindrede Kenyas regering i går en massedemonstration i Nairobi vendt mod præsident Mwai Kibaki og indkaldt af oppositionslederen Raila Odinga, der mener sig snydt for valgsejren ved præsidentvalget i sidste uge.

Fra morgenstunden afspærrede sikkerhedsstyrkerne den store Uhuru-park, hvor en demonstration med en million deltagere var bebudet. Demonstranter, der forsøgte at nå frem, blev håndfast afvist af de tungt udrustede sikkerhedsstyrker, og i stedet kom det til sammenstød og optøjer andre steder i Nairobi, hvor tre meldtes dræbt og en kirke, to benzinstationer samt adskillige biler afbrændt. I hovedstadens centrum lukkede næsten alle forretninger, arbejdspladser samt Nairobis aktiebørs på grund af urolighederne.

Ved middagstid valgte Raila Odingas parti, ODM (Orange Democratic Movement), at afblæse demonstrationen og i stedet indkaldte til nyt protestmøde i Uhuru Park, antagelig på i dag, fredag. Samtidig skærpes fra anden side presset på præsident Kibaki for at lade valget gå om eller lade valgresultatet undersøge, parallelt med ihærdige internationale bestræbelser på at mægle mellem de stridende parter.

En humanitær krise

Konflikten har indtil nu medført over 300 dødsfald og over 100.000 fordrevne som følge af etnisk vold mellem de to politikeres stammefæller. Kenyas Røde Kors talte i går om "en humanitær krise", og samtidig meldtes om alvorlig brændstofmangel i både Kenya og nabolandene Uganda og Rwanda, fordi sikkerhedssituationen har bremset udkørsel af olie og benzin fra havnene på Kenyas østkyst. Mange vestlige landes regeringer, herunder den danske, frarådede i går folk at tage på ferierejse i Kenya.

"Situationen er fortsat meget anspændt i Nairobi og landet som helhed. Hvis Kibaki og Odinga fastholder deres stejle positioner, så vil deres tilhængere også gøre det, og så fortsætter konflikten og volden," siger Patrick Kibuku, regional katastrofemedarbejder hos Folkekirkens Nødhjælp, i telefonen fra Nairobi.

Fra Mellemfolkeligt Samvirkes kontor i Nairobi rapporterer landechef Anne C. Hoff om fortsat uro en række steder i landet.

"Vejene er lukkede i Mombassa i det østlige Kenya, som er et af brændpunkterne for de etniske uroligheder. Der er også en spændt situation i Kisumu i vest, hvor der var bebudet demonstration i dag, samt i Eldoret hvor en kirke forleden blev nedbrændt med mange dødsofre," siger Anne C. Hoff.

Hun kalder situationen "de værste optøjer, Kenya har set siden uafhængigheden", men afviser, at der er tale om borgerkrig eller noget, der ligner en gentagelse af Rwanda-tragedien, som andre iagttagere har henvist til de seneste døgn.

Patrick Kibuku fortæller, at Folkekirkens Nødhjælp i samarbejde med Kenyas Anglikanske Kirke forsøger at hjælpe 2.625 fordrevne familier i Eldoret, hvoraf mange i øjeblikket søger beskyttelse mod nye overgreb på den lokale politistations område.

Kræver undersøgelse

Parallelt med den anspændte etniske situation, hvor især personer fra Mwai Kibakis Kikuyu-stamme er blevet overfaldet, plyndret, dræbt og voldtaget, øges imidlertid presset på konfliktens politiske hovedpersoner.

Såvel Kenyas Menneskerettighedskommission som den Panafrikanske Bevægelses valgobservatører appellerede torsdag til præsident Kibaki om at gå med til en uafhængig undersøgelse af valghandlingen, som ifølge bl.a. EU's valgobservatører ikke er gået korrekt til. Formanden for Kenyas valgkommission, Samuel Kivuitu, har indrømmet flere fejl under valgresultatets godkendelse og erklæret, at han ikke ved, hvem der er den reelle vinder af præsidentvalget den 27. december. Og i går skærpede landets øverste juridiske rådgiver, statsadvokat Amos Wako, presset mærkbart ved åbent at forlange en øjeblikkelig og uafhængig granskning af valgresultatet.

"Omfanget og karakteren af de voldelige protester er aldrig før iagttaget i vort land og degenererer hurtigt til en katastrofe af ubegribelige proportioner. Hvis ikke der gribes ind, vil den blive ukontrollabel og sønderrive den økonomiske og sociale struktur i vort kenyanske samfund," hed det i en erklæring fra Wako.

Mens presset på Kibaki således øges, forsøger internationale aktører at mægle mellem præsidenten og Raila Odinga. Sydafrikas ærke-biskop, Desmond Tutu, kom i går til Nairobi, hvor han førte samtaler med Odinga og modtog dennes betingelser for at indlede en mæglingsproces.

'Folkemorder'

Den vragede præsidentkandidat har hidtil afvist enhver dialog med Kibaki, med mindre denne først træder tilbage som præsident og bebuder et omvalg. I går åbnede Odinga imidlertid for forhandling ved at erklære sig villig til at indtræde i en midlertidig regering sammen med Kibaki med det ene formål at forberede et omvalg. Over for Desmond Tutu foreslog Odinga, at FN's tidligere generalsekretær, Kofi Annan, bliver hidkaldt som udefra kommende mægler.

"Presset på Kibaki er voldsomt nu. Men samtidig vil det være en meget stor indrømmelse, hvis han går med til, at valget skal undersøges eller gå om," siger Anne C. Hoff.

Desmond Tutu håbede i går at møde Kibaki, og sidst på dagen signalerede præsidenten en åbning for forhandling.

"Jeg er klar til dialog med de involverede parter, når nationen igen er rolig og den politiske temperatur faldet tilstrækkeligt til konstruktivt og produktivt engagement," sagde Mwai Kibaki.

Åbningen hindrede dog ikke, at præsidenten og hans rival i går gensidigt beskyldte hinanden for at være ansvarlig for "folkemord".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Petersen

Jeg har svært ved at gennemskue konfliktens grundlæggende årsager, men ved at læse en artikel på www.modkraft.dk dateret 3/1-08 med titlen 'Tåregas og vandkanoner mod demonstranter i Kenya' skrevet af Apoti Makove (dansk-kenyansk journalist og mediesociolog), synes jeg, at der dannes et billed ikke ulig mange andre brændpunkter i verden, hvor der er problemer med demokratiet, udbredt korruption samt en -forståelig- vrede i befolkningen, fordi der mere end anes, at USA's regering støtter den ene part.