Læsetid: 1 min.

Romanao Prodi må træde tilbage

Italiens premierminister, Romano Prodi, tabte i aftes en tillidsafstemning i Senatet, parlamentets overhus, og må træde tilbage
Den politiske situation i Italien er usikker, efter at Romano Prodi i aftes tabte en tillidsafstemning i Senatet og må træde tilbage.

Den politiske situation i Italien er usikker, efter at Romano Prodi i aftes tabte en tillidsafstemning i Senatet og må træde tilbage.

Andrew Medichini

25. januar 2008

I en debat præget af skænderier forsøgte den italienske premierminister, Romano Prodi, i går at overtale Senatet, parlamentets overhus, til at støtte hans regering ved en tillidsafstemning. Men forgæves. I aftes tabte Prodi afstemningen med 161 stemmer imod sig, mens 156 stemte for regeringen.

Dermed må Prodi træde tilbage efter en afstemning, han selv har sat i værk, på baggrund af at et mindre parti for nogle dage siden trak sig ud af den regerende centrum-venstrekoalition.

Muligt nyvalg

Italiens politiske liv risikerer dermed at blive lammet, fordi Prodi taber på et tidspunkt, hvor Italien står midt i en økonomisk og politisk krise.

Noget Prodi da også slog på.

"En afbrydelse af regeringens arbejde er en luksus, Italien ikke har råd til i øjeblikket," advarede premierministeren forud for afstemningen.

Prodis regering vandt onsdag aften en tillidsafstemning i parlamentets underhus, Deputeretkammeret, med stemmerne 326 for og 275 imod.

Men det var altså ikke nok til at redde regeringens liv. Prodi har stået i spidsen for regeringen i 20 måneder. Det forventes, at han snart leverer sin afskedsbegæring til præsident Giorgio Napolitano.

Han har herefter flere muligheder, herunder at udskrive valg i utide eller bede en anden om at forme en ny regering.

ritzau/AP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kan nogen give et fornuftigt svar på, hvorfor Berlusconi sidder i parlamentet i stedet for i fængsel? Det var faktisk min første tanke, da jeg læste artiklen forleden om ham krigsforbryderen fra Kroatien, der sad i parlamentet og blev genvalgt igen og igen.