Læsetid: 3 min.

Spor af et massemord

De rygende askedynger i en udbrændt kirke er vidnesbyrd om Kenyas skræmmende bølge af etnisk vold
Udland
4. januar 2008
En kvinde græder foran kirken i Eldorat, hvor mindst 35 mennesker brændte inde.

En kvinde græder foran kirken i Eldorat, hvor mindst 35 mennesker brændte inde.

ELDORET - Tårerne strømmer ned af kinderne på 18-årige Sheila Kai, da hun beskriver øjeblikkene før nedbrændingen af Kenya Assemblies of God Church in Kiamaa, en lille kirke i byen Eldoret.

"De sagde, vi skulle gå ind i kirken - ellers ville de slå os ihjel," hvisker hun. "Så lukkede de døren."

Alle flugtveje var låst eller blokeret. Madrasser blev derefter placeret rundt om bygningen, overhældt med paraffin og derpå antændt. "Folk bad og anråbte Gud, de skreg," siger Kai.

Hun var blandt de heldige, der blev reddet ud af et vindue, før kirken faldt sammen. Men mindst 35 mistede livet, den yngste var et blot tre dage gammelt spædbarn.

Mandagens angreb på over 200 kikuyuer, der søgte at undslippe de seneste dages udbrud af etnisk vold, har chokeret hele landet. Kenya har altid vigtet sig af at være en oase af stabilitet i en turbulent region, men det ry ser nu ud til at være slået i stykker af de uroligheder, der har bredt sig over landet efter et præsidentvalg, som vide kredse oplevede som svindel.

Mens beskyldningerne fortsat fyger frem og tilbage i Nairobi, hvor den genvalgte præsident Mwai Kibaki, en kikuyu, beskylder sin rival Raila Odinga, en luo, for at ville udløse et folkemord, fortsætter det makabre arbejde med at bjærge lig ud af den udbrændte kirke i denne lille landsby i det vestlige Kenya.

Ulmende ruiner

To skikkelser lig ses endnu ligge i de ulmende ruiner af kirken, et gråt og et blåt tæppe er slængt hen over dem. Den ene, en kvinde, er stærkt forkullet. Den anden, en mand, ser ud til først at være blevet hakket ihjel med macheter.

I den rygende askehob kan man finde sporene fra den panik, der brød løs i kirken, da flammerne steg: en lille rød pigesko, hvide gummisko i børnestørrelse, lærredssko og en grøn gummistøvle.

"De ville brænde os ihjel derinde," siger en midaldrende mor til fem børn - hun har alvorlige brandsår i panden.

"Mændene fik døren presset op og så begyndte folk at falde over hinanden, da de forsøgte at komme væk," siger hun.

Overlevende fortæller, at overfaldsmændene var Kalenjin-stammen, den dominerende etniske gruppe i Kenyas Rift Valley-område. Indtil tirsdag havde de levet fredeligt ved deres side som naboer.

"De kaldte os de værste ting," fortæller Joseph Mugweru, en af de kikuyu-mænd, som forsøgte at tage kampen op imod overfaldsmændene. "Jeg forstår ikke, hvorfor de skulle gøre det her imod os. Vi var jo venner."

"Vi kendte dem," siger en anden kvinde. "Det var de samme, som k0m i vores hjem for at drikke te."

Fortsat under belejring

De overlevende fra Kiambaa-massakren er gået otte km igennem sukkerørsmarker for at finde ly og få deres sår behandlet i den nærmeste by.

Endnu i aftes var Eldoret under belejring. Hærgende bander på 50 mænd eller flere nedbrændte og udplyndrede huse i Kikuyu-områderne og angreb mænd, kvinder og børn. "Vi vil ikke have kikuyuer her," råbte de, "skrid hjem!" - hermed mente de Kenyas Central-provins, kikuyuernes højborg.

Men ingen kan forlade denne egn. Vejspærringer omgiver byen, bemandede af unge mænd med macheter, slagvåben og bue og pil. De haler folk ud af deres biler og beordrer dem til at vise identitetskort. De, som har kikuyu-navne, bliver trukket væk og myrdet, fortæller øjenvidner.

Håb om en løsning

I aftes havde omkring 10.000 mennesker søgt tilflugt ud for Eldorets katolske katedral, Jesu Hellige Hjerte. Katedralens biskop er blevet truet for at give ly til kikuyuer. Politi patruljerer i gaderne om natten, men der er ikke posteret vagter ved katedralen.

Efterhånden, som den etniske vold har bredt sig i Kenya, har flere draget sammenligninger til andre afrikanske nationer, deriblandt Rwanda, hvor etniske udrensningskampagner førte til borgerkrig og folkedrab. Biskop Korir mener dog, at Kenyas mange stammer - 42 - vil hindre, at det kommer så vidt.

"Her findes stadig gode, neutrale mennesker, som kan hjælpe os med at løse denne konflikt - mennesker fra andre stammer, som kan mægle."

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her