Læsetid: 4 min.

Tony Blair har kurs mod EU-præsidentposten

Den tidligere britiske Labour-premierminister har den konservative franske præsidents fulde og personlige opbakning til at erobre tronen som EU's første formand næste år. Lørdag talte Blair til Sarkozys konservative partitropper i Paris
Den tidligere Labour-leder Tony Blair var i weekenden personligt inviteret af sin -gamle ven-, den konservative Nicolas Sarkozy. Blair holdt talen ved den konservative partikonference, som tak for at Sarkozy støtter hans kandidatur som EU-s første formand

Den tidligere Labour-leder Tony Blair var i weekenden personligt inviteret af sin -gamle ven-, den konservative Nicolas Sarkozy. Blair holdt talen ved den konservative partikonference, som tak for at Sarkozy støtter hans kandidatur som EU-s første formand

Thibault Camus

14. januar 2008

PARIS - Klapsalverne var lange, solide og tilsyneladende kom de fra hjertet. I hvert fald hvis man skal dømme efter begejstrede kommentarer i de elektroniske franske medier fra udvalgte delegerede ved det konservative franske regeringsparti, UMP's, partikonference lørdag, efter at Mellemøsten-forhandler, Tony Blair, havde afleveret en af de taler, som kortvarigt bragte minder frem om hans tidligere oratoriske kraftpræstationer i britisk politik.

I talen lagde den tidligere britiske premierminister sin personlige vision frem om et "moderne europæisk demokrati," for omkring 2.000 konservative delegerede, og hans overordnede pointe var, at de europæiske lande har alt at vinde, hvis de handler i fællesskab frem for hver for sig:

"Europa er ikke et spørgsmål om venstre eller højre, men et spørgsmål om, hvorvidt vi vælger fremtiden eller fortiden, at være stærke eller svage," sagde den tidligere premierminister på flydende fransk - hvilket selvsagt ikke gjorde den galliske entusiasme for ham mindre.

Blair uddybede sin pointe med at understrege, at globaliseringen har undermineret traditionelle skillelinjer mellem partier og klasser og gjort mange tidligere politiske værktøjer uduelige:

"Det handler om i dag over for i går. Mindre om politik og mere om en mental tilstand; åben i modsætning til lukket... terrorisme, sikkerhed, indvandring, organiseret kriminalitet, miljø, videnskabelige landvindinger, bioteknologi og de videregående uddannelser. På alle disse områder, og på andre, er vi langt stærkere og i stand til at levere det, borgerne forventer fra os som individuelle nationer, hvis vi er en del af et stærkt og et forenet Europa."

Rigtige venner?

Den tidligere Labour-leder var personligt inviteret af sin "gamle ven" og nuværende stormombruste franske præsident Nicolas Sarkozy til at holde talen ved partikonferencen, selvom Blair på papiret ikke er en del af den samme politiske familie som den konservative Sarkozy. Efter talen spiste de to en frokost på hotel Bristol i Paris.

De franske fortsat stærkt svækkede socialister var irriterede over at se Blair arm i arm med Sarkozy, men som den britiske premierminister selv tørt bemærkede fredag aften ved en privat middag med diplomater i Paris, så havde Parti Socialiste (PS) aldrig inviteret ham til at holde tale for dem.

Ikke så sært, eftersom hans markedsorienterede reformlinje for Labour, den såkaldte tredje vej, aldrig har været de franske mere traditionelle socialisters kop te, og mere har fungeret som et skældsord på de indre linjer. Den slagne socialistiske præsidentkandidat Ségoléne Royal måtte netop benægte under valgkampen sidste forår, at hun var blairiste.

Fransk nøglerolle i EU

Men en ting er, at Blair i lang tid har udgjort en personlig forbindelse for Sarkozy - det er vel beskrevet i flere biografier om den franske præsident, hvordan de to mødtes som en del af forberedelsen af Sarkozys kampagne for at blive præsident. Noget andet er, at den franske præsident har en nøglerolle, når det gælder udpegningen af den europæiske unions kommende første præsident eller formand, der skal starte sit job 1. januar 2009.

Spillet om denne toppost er i fuld gang i de politisk-diplomatiske kulisser i de europæiske hovedstæder, og ikke mindst i Danmark har muligheden for at se Anders Fogh Rasmussen på den prestigefyldte plads, hensat medierne i alenlange spekulationer om mulighederne for statsministeren.

Intelligent og modig

Men står det til Sarkozy alene, er det en oplagt post at give til Blair. Præsidenten beskrev lørdag den britiske politiker som en ideel kandidat til at lede Europa:

"Han er intelligent, modig og en ven. Vi har brug for ham i Europa. Hvordan kan vi regere et kontinent med 450 millioner mennesker, hvis præsidenten er ny hver sjette måned og i øvrigt skal lede sit eget land samtidig. Jeg vil have en præsident som er udvalgt fra toppen - ikke en kompromiskandidat, som skal sidde i to et halvt år."

Fredag skrev den tidligere konservative franske premierminister, Jean-Pierre Rafarin, i den indflydelsesrige avis Le Monde tilsvarende, at Blairs erfaringer gjorde ham velegnet til det nye job som Unionens præsident.

Stillingen skabes med den nye Lissabon-traktat, og personen skal udnævnes i anden halvdel af 2008, hvor Frankrig har formandskabet for EU.

Irak og euro

Imens fortsætter Blair, hvad de britiske medier har kaldt hans 'kampagne' for at blive valgt til den eftertragtede post, når han i slutningen af januar skal tale til gruppen Les Progressistes på Sorbonne universitet. Les Progressistes er en udbryder-fraktion fra PS som har støttet Sarkozys regering. Den tidligere britiske premierminister deltager også - som statsminister Anders Fogh Rasmussen i øvrigt - ved the World Economic Forum i Davos i Schweiz i denne måned.

EU-diplomater holder dog fortsat på, at det er et handikap for Blair, at Storbritannien ikke er medlem af euroen, og at Blair som en stærk fortaler for den upopulære Irak-krig har været med til at splitte Europa snarere end at samle kontinentet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu