Læsetid: 3 min.

Tyrkisk kommune gør kvindedagen hellig

Med ny overenskomst bliver mænd fyret, hvis de slår deres koner eller gifter sig mere flere end en. Ung kvindelig borgmester vil med drastiske skridt undertrykkelsen til livs
Med ny overenskomst bliver mænd fyret, hvis de slår deres koner eller gifter sig mere flere end en. Ung kvindelig borgmester vil med drastiske skridt undertrykkelsen til livs
Udland
14. januar 2008

ISTANBUL - 34 mænd i det østlige Tyrkiet har skrevet under på, at de kan fyres, hvis de slår deres koner. Hvis mændene alligevel begår hustruvold vil deres løn i første omgang blive udbetalt til deres hustru og ved gentagne tilfælde vil han blive fyret. Det samme gælder, hvis han tager flere koner. Til gengæld for aftalen har mændene, der alle er kommunalarbejdere, fået en lønstigning på 10 procent, og så er arbejdernes internationale kampdag den 1. maj blevet en kommunal helligdag for alle, mens kvindernes internationale kampdag den 8. marts er blevet en helligdag for kvinderne alene. Ingen af dagene bliver ellers markeret officielt i Tyrkiet.

Aftalen er en overenskomst, som netop er indgået mellem Bostanici-kommunen i provinshovedstaden Van, og fagforeningen for servicearbejdere Genel-Is. Flerkoneri er naturligvis strengt forbudt i Tyrkiet, men i landets østlige provinser er det alligevel en udbredt praksis, som er svær at komme til livs, fordi hverken den tyrkiske stat eller moderniseringen nogensinde har sat sig igennem for alvor.

"Det største problem i vores samfund er polygami, og lokale myndigheder spiller en meget vigtig rolle i at skabe en forandring. Jeg tror, at de nye bestemmelser vil få mænd til at overveje deres opførsel," siger 36-årige Gülcihan Simsek, der er borgmester i kommunen for det pro-kurdiske parti DTP (Demokratisk Samfundsparti).

"Aftalen handler ikke så meget om, at vi har voldelige ansatte, men mere om at skabe opmærksomhed om problemet i en større offentlighed."

Økonomisk vold

Bostanici har 14.500 sjæle, hvoraf langt de fleste er fattige kurdere, der under krigen mellem den tyrkiske hær og PKK i 1990'erne blev fordrevet fra deres landsbyer. Da Information besøgte Bostanici var gaderne hullede og fedtede af mudder, og husene i dårlig stand selv om flygtningetilværelsen i det mindste bliver ført under fast tag. Mange indbyggere, og det gælder særligt kvinderne, taler ikke tyrkisk, men kurdisk og er derfor ude af stand til at have kontakt med det omgivende samfund.

Ifølge Gülcihan Simsek er problemerne med vold mod kvinder i kommunen ikke kun af fysisk karakter. Hun og uafhængige kvindeorganisationer medregner også andre former for undertrykkelse af kvinder, når de taler om vold. Og så er de opmærksomme på, at volden ikke bare skyldes, at mændene er brutale.

"Den vold kvinderne lider under er både social, fysisk, psykisk og økonomisk. Det skyldes, at de ikke kan bruge deres eget sprog, at der er økonomiske problemer i samfundet som fører til hustruvold, og så er der specielle problemer ved at bo i et konfliktområde og på grund af tvungen migration," siger borgmesteren.

Der mangler bevidsthed

Gülcihan Simsek er på alle måde en ener i tyrkisk kommunal politik. Ud af Tyrkiets 3.234 kommuner er kun de 19 ledet af kvindelige borgmestre, og ingen andre har så drastisk som Gülcihan Simsek ført feministisk politik ud i virkeligheden.

Hendes indsats for ligestilling og kvindefrigørelse i kommunen går meget videre end de kommunale overenskomster og nye helligdage. Bostanici har for nylig været vært for et EU-støttet projekt under overskriften 'Bevidste mødre, glade børn', som fokuserede på sundhed, kulturelle aktiviteter og mødre-børn-forhold. Og solidaritetsorganisationen Basel har netop indrettet et hus med vaskemaskiner, så kvinderne kan komme og få tøjet vasket i stedet for at gøre det i hånden. Ved samme lejlighed kan de også få mulighed for at tale med andre kvinder og professionelle om deres problemer.

"De problemer vi har findes over hele verden. Der er love om ligestilling i Tyrkiet, men de bliver ikke overholdt. Når en kvinde går til politiet møder hun kun mænd, når hun går til anklagemyndigheden møder hun kun mænd. Derfor må alle arbejde mod at udvikle bevidstheden om, at kvinder har rettigheder," siger Gülcihan Simsek.

Hun har ikke tænkt sig at gå rundt kigge ind ad vinduerne for at se om mændene slår deres koner. I stedet sætter hun sin lid til, at den slags hurtigt vil rygtes i det lille, sladdervorne samfund.

DTP har borgmesterposter i 56 østtyrkiske kommuner, og partiet regner med at sprede både overenskomsten og tankegangen til alle de andre kommuner også.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her