Læsetid: 2 min.

Udskilningsløbet tager fart i USA

Demokraten John Edwards trak sig i går ud af kampen om at blive USA's næste præsident. Hos republikanerne er John McCain favorit efter sin sejr i Florida
Efter sin sejr ved primærvalget i Florida er senator John McCain favorit til at blive republikanernes præsidentkandidat.

Efter sin sejr ved primærvalget i Florida er senator John McCain favorit til at blive republikanernes præsidentkandidat.

Alan Diaz

31. januar 2008

Demokraten John Edwards trak sig i går ud af kampen om at blive USA's næste præsident. Det meddelte han ved et pressemøde i New Orleans. Dermed bliver det et opgør mellem Hillary Clinton og Barak Obama om hvem, der skal være demokraternes kandidat til præsidentposten.

Edwards beslutning kommer, efter at han har fået betydelig mindre opbakning end de to demokratiske topkandidater hos vælgere.

Edwards gav i går ikke sin støtte til hverken Clinton eller Obama. Men det vil han måske gøre på et senere tidspunkt.

"Tiden er inde til at træde til side, så historien kan gå sin gang. Vi ved ikke, hvem der bliver præsident. Men vi ved, vort demokratiske parti vil skabe historie," sagde den tidligere senator fra North Carolina.

Medvind til McCain

Hos republikanerne har senator John McCain fået et forspring, efter at han vandt en kneben, men indiskutabel sejr over Mitt Romney i tirsdagens primærvalg i Florida. Kun republikanske vælgere kunne deltage, og derfor fejede McCain tvivlen bort om, hvorvidt han er populær hos de republikanske græsrødder.

Valgstedsmålinger tyder på, at McCain har fat i et bredt udsnit af vælgere - de moderate, de økonomisk bekymrede og de ældre. Hertil skal føjes amerikanere af latinamerikansk herkomst.

Florida er den hidtil største og mest mangfoldige stat i nomineringsprocessen, og triumfen giver McCain momentum forud for den gigantiske styrkeprøve i over 20 stater på tirsdag.

Giuliani tabte stort

McCain kan ydermere regne med en officiel anbefaling fra tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, som opgiver ævred, fordi hans knald-eller-fald strategi begyndte og endte på gulvet i Florida.

Fordelingen var 36 procent til McCain mod 31 procent til Romney, som fortsætter i kapløbet.

Giuliani fik 15 procent og overhalede lige netop Mike Huckabee, som opnåede 14 procent.

John McCain konstaterer, at han trods en vis intern modstand er i stand til at samle partiet.

"Det er en meget bemærkelsesværdig styrkelse, men jeg mener, at vi har en hård uge forude, og der kommer mange flere stater," siger han.

De tilbageværende republikanske præsidentkandidater ville tørne sammen i en tv-debat i Californien natten til torsdag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu