Læsetid: 5 min.

Verden skal vide, at kolossen er vågnet

Den 7. februar begynder Rottens År - og Kinas År. Verdens nye stormagt afholder ikke blot OL, men agter også at snuppe de fleste af medaljerne, og Kina ventes at overhale Tyskland og blive verdens tredjestørste økonomi
2008 vil blive året, hvor Kina hævder sin nyvundne status som global kolos.

2008 vil blive året, hvor Kina hævder sin nyvundne status som global kolos.

Oded Balilty

Udland
7. januar 2008

Nu træder verdens nye supermagt for alvor i karakter. Mens resten af verden i dystert lune imødeser økonomisk opbremsning, hvis ikke ligefrem recession, forbereder Kina sig på, at 2008 skal blive året, hvor det hævder sin nyvundne status som global kolos. Året, hvor det spiller med sine skræmmende økonomiske muskler på det internationale marked, sætter nye, uhørte rekorder i sit indenlandske forbrug og eksponerer sig selv for den øvrige verden ved at afholde storladne Olympiske Lege for 200 mia. kr.

Verdens folkerigeste nation vil markere de næste 12 måneder med en skelsættende manifestation, der vil stadfæste dets forvandling på tre årtier fra et af det 20. århundredes fattigste lande til klodens tredjestørste økonomi, den mest umættelige - og mest forurenende - forbruger og den globale økonomiske væksts maskinrum.

Også sportsligt ventes Kina at toppe medaljelisten ved OL i Beijing i august - en megabegivenhed, som den kinesiske ledelse har investeret enorm prestige i.

Det er lagt op til en imposant selviscenesættelse, som mange vil se på med ubehag, eftersom Kinas autoritære regime ikke har udvist mange tegn på at ville slække sit faste greb om magten, samtidig med at det uophørligt udvider sin globale indflydelse over oliefelter og metalminer fra Afrika til børsen i London. Passende nok falder det meste af 2008 sammen med, hvad der i den kinesiske dyrekreds betegnes som Rottens år - rotten betragtes i kinesisk folklore som bebuder og beskytter af materiel fremgang og velstand.

'Owned by China'

Storbritannien vil komme til at føle den fulde effekt af den nye supermagts selvbevidsthed. I denne måned vil Kinas statskontrollerede banker for første gang begynde at bruge nogle af sine 1,33 billioner dollar i udenlandsk valuta på Londons finansielle markeder.

Beijing har besluttet sig for, at Storbritannien vil blive den kun anden destination efter Hong Kong, som vil kunne tage imod investorpenge opbygget i de såkaldte 'suveræne fonde' fra de enorme statskontrollerede overskud, der er skabt af valutarige økonomier fra Qatar til Sydkorea.

At Storbritannien i 2008 har udsigt til den største bølge af kinesiske kunstudstillinger til dato, gør kun det fjernøstlige islæt for det nye år endnu mere udtalt.

Storbritannien har gjort det klart, at Beijings investeringer, der vil kunne løbe op i så meget som 45 milliarder pund sterling, er meget velkomne - de vil følge kinesiske bankers overtagelse af guldrandede aktieposter i selskaber som Barclays og det amerikanske firma Blackstone.

Heraf kommer også den megen tale i finansielle miljøer om, at prædikatet Made in China meget snart vil blive erstattet af et andet, der lyder Owned by China. Spekulationer om forestående overtagelser har dog også vakt bekymring over det betænkelige i at sælge ud af enorme aktiver til en stat uden demokratiske akkreditiver, og hvor den finansielle sektor fremdeles er forblevet underudviklet.

Vesten vigtig for Kina

Kinas handelsoverskud forventes at gå fra 130 mia. pund sterling i 2007 til 145 mia. pund i år, uanset at kineserne efter pres fra Washington og Bruxelles gør forsøg på at lægge bånd på sin blomstrende økonomi ved at mindske handels-ubalancen og opskrive sin valutas værdi.

Stephen Perry, der er formand for 48 Group Club, et kinesisk-britisk erhvervsnetværk, siger:

"Kina er blevet en international spiller langt hurtigere, end det havde ønsket sig - til dels for at imødekomme sit behov for naturressourcer. Men jeg tvivler dog på, at Kina har intentioner om at lægge sig ud med USA's magt. Vesten er alt for vigtig for Kina på dette stadium af dets udvikling, hvor det stadig har et stort behov for udefrakommende investeringer. I takt med at disse bliver gradvis mindre nødvendige, vil Kina dog begynde at orientere sig mere imod at udvikle et stærkt Asien, hvori det selv har udset sig rollen som den stærkeste spiller takket være sin enorme forbrugerbase."

Uanset at mange måtte have deres tvivl om Beijings politiske motiver, kan det ikke bestrides, at Kina har etableret sig som en betydelig magtfaktor. Sidste år overhalede Kina USA som største drivkraft bag den globale økonomiske efterspørgsel. De fleste forventer også, at Kina i år vil overtage Tysklands position som verdens tredjestørste økonomi.

Middelklassens behov

Hvor næsten hele den kinesiske fremgang siden premierminister Deng Xiaoping begyndte nationens økonomiske omkalfatring i 1978, er blevet drevet frem af vareproduktion til den øvrige verden, er der i Kina nu vokset en bymiddelklasse frem, og håbet er, at dennes uslukkelige tørst efter forbrugsgoder efterhånden vil bringe økonomien på et mere stabilt leje. En analytiker med speciale i markedet for luksusvarer siger:

"Kineserne har fået øjnene op for kvalitetsmærkevarer på en måde, der lover godt. Der er virkelig opstået en følelse af at, hvad Vesten engang forbeholdt for sig selv, nu er blevet tilgængelig for kineserne eller i al fald for de velbeslåede storbykinesere, der har råd til dem."

Den nye kinesiske smag for luksusforbrug og de suveræne Shanghai-fondes indtog på de udenlandske investeringsmarkeder - London forventes snart at blive efterfulgt af USA - er symptomatisk for et Kina, der er rede til at hævde sig politisk og kulturelt med en langt større selvbevidsthed, mener iagttagere.

Fra den globale opvarmning til Darfur og Nordkorea er Beijings synspunkter og handlekraft blevet uundværlige elementer i forsøgene på at finde løsninger på verdens mest presserende problemer.

Sport og undertrykkelse

Nogle advarer dog også om, at 2008 har et lige så stort potentiale til at blive en katastrofe for Beijings forsøg på at manifestere sin indtræden på verdensscenen. Den kinesiske hovedstad vil op til og under De Olympiske Lege blive vært for 31.000 journalister, og det mindste tegn på protestaktioner eller forsøg på at undertrykke disse med magt og vold, kan spolere festen. Protektionismens trommehvirvler lyder allerede i USA, og de vil kun tage til i styrker i et valgår, hvor såvel republikanske som demokratiske præsidentkandidater vil søge at profilere sig på at indtage en 'stærk holdning' til Kina.

I mellemtiden må Beijing brydes med egne problemer fra den stigende inflation til Taiwan, der holder præsidentvalg i marts, og fra sin tvivlsomme status som verdens største udleder af drivhusgasser til sin sandsynligt forestående rolle som verdens største forbruger af fossile energikilder.

Dr. Kerry Brown fra det britiske Royal Institute of International Affairs, siger:

"Der er god grund til at imødese Kina i 2008 med nogen utryghed. Hele verdens fokus vil hvile på Kina ved OL i august, og der skal blot en enkelt politiknippel til for at forvandle det fra en historie om sportsbedrifter til en historie om undertrykkelse."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Serie

Verden efter Bush

Seneste artikler

 • 'USA's magt-instrumenterer sløvede'

  9. januar 2008
  Hvordan udøver man magt i det 21. århundrede? Det er det spørgsmål, USA først og fremmest skal finde svaret på, hvis det skal bevare sin indflydelse, mener den britiske demokrati-teoretiker David Held. Lykkes det, kan USA til gengæld få en meget stor og positiv rolle i løsningen af globale problemer
 • Kina nyder godt af USA's nedtur

  7. januar 2008
  Washingtons dalende magt har gjort det nemmere for Beijing at forfølge sine egne ambitioner. Men Kina er langt fra klar til at overtage dirigentstokken fra USA, vurderer to kinesiske eksperter
 • 'USA insisterer på at begå deres egne fejl'

  18. december 2007
  USA har aldrig villet høre på andre. Men de er bedre end noget andet land til at lære af deres fejl, og det har ofte ført til dramatiske skift i udenrigspolitikken
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her