Baggrund
Læsetid: 2 min.

Voldsspiral har kostet mindst 300 livet

Det er nødvendigt med en uafhængig gennemgang af valgresultaterne i Kenya, siger europæiske valgobservatører
Kampklædt politi blev sat ind mod stenkastende oppositionstilhængerei Nairobis slumkvarterer.

Kampklædt politi blev sat ind mod stenkastende oppositionstilhængerei Nairobis slumkvarterer.

Karel Prinsloo

Udland
2. januar 2008

Mindst 30 mennesker blevi går brændt ihjel i en kirke i det vestlige Kenya, hvor de havde søgt tilflugt på vej væk fra eskalerende kampe mellem forskellige stammer efter landets omstridte præsidentvalg.

Politi og Røde Kors sagde, at mindst 30 var blevet dræbt i kirken i Kiama-området, mens 42 var blevet indlagt med alvorlige forbrændinger.

Grupper af mænd fra den 76-årige præsident Mwai Kibakis Kikuyu-stamme var samtidig på flugt, efter at de havde stukket huse i brand. Øjenvidner sagde, at de gemte sig i marker og moskeer for at undgå gengældelses-angreb. Mange medlemmer af Kibakis Kikuyu-folk har været i sammenstød med oppositionslederen Raila Odingas Luo-stamme i slumområderne i Nairobi og andre byer efter det omstridte valg og beskyldninger om udbredt valgsvindel.

I alt er omkring 300 mennesker blevet meldt dræbt efter valget. I Nairobis etnisk sammensatte slumområde, Kiambiu, sagde øjenvidner, at de havde set 100 medlemmer med tilknytning til Kikuyu dræbe fem mennesker.

"Folk bliver slagtet som kyllinger, og politiet gør ikke noget," sagde den 28-årige Morgan Owino.

"De kommer med helt nye macheter. De får støtte. Det er politisk vold," sagde han.

Der var rapporter om vold en række steder i landet.

EU's valgobservatører i Kenya kritiserede i går præsidentvalget og sagde, at dets forløb ikke levede op til internationale normer. Observatørerne opfordrede til en uafhængig gennemgang af valgresultaterne. Observatørerne sagde, at valgets forløb var uoverskueligt, og at der var uregelmæssigheder ved stemmeoptællingen.

Den siddende præsident Kibaki blev søndag erklæret for vinder af valget efter tre dages stemmeoptælling. Hans modstander, Raila Odinga, sagde, at der blev svindlet ved stemmeoptællingen.

"Vi mener, at det har vital betydning, at der bliver iværksat en uafhængig undersøgelse af valgresultatets nøjagtighed, og at resultaterne fra alle valgsteder offentliggøres, så en sådan uafhængig undersøgelse kan gennemføres," sagde lederen af EU-observatørerne, Alexander Graf Lambsdorff, ved en pressekonference.

Lambsdorff gjorde det klart, at nogle EU-observatører var blevet forment adgang til nogle optællingscentre i Nairobi og blev vist væk fra valgsteder.

Observatørerne understregede, at de havde set eksempler på, at der havde været forskel mellem antallet af afgivne stemmer ved et stemmested og antallet af stemmer ved det oplyste resultat fra stemmelokalet.

Valgets forløb blev også kritiseret i en række vestlige hovedstæder.

Serie

Demokrati i Afrika

Seneste artikler

 • Vi arbejder skam med demokrati anno 2008

  21. november 2008
  Mellemfolkeligt Samvirke eksporterer ikke én bestemt definition af demokrati til Afrika. Vi arbejder med demokratiudbredelse for at sikre alle indflydelse og dermed afhjælpe fattigdom i en række lande
 • Nigeriansk valg godkendt

  27. februar 2008
  En domstol i Nigeria godkendte tirsdag valget af Umaru Yar'Adua til landets præsident og afviste dermed klager fra rivaler, som krævede afstemningen annulleret
 • Falske vestlige demokratier

  20. februar 2008
  Der er brug for at kaste et kritisk blik på de vestlige regeringers forpligtelser over for et halvfærdigt demokrati som det kenyanske
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her