Læsetid: 4 min.

Al-Qaedas ven i går, USA's ven i dag, men hvad med i morgen?

Kernen i USA's nye Irak-strategi handler om lokale ledere i Anbar-provinsen, som har vendt sig mod al-Qaeda og kæmper for USA mod amerikansk finansiering. USA kalder stammelederne for 'bekymrede borgere', men for lederne selv er det et magtspil. Nu advarer en af dem: Hvis USA ikke giver de lokale mere indflydelse, lukker de al-Qaeda ind igen
Udland
2. februar 2008

FALLUJAH - En af USA's afgørende irakiske allierede i den senere tids succes i landet truer med at tilbagekalde sin støtte og lade al-Qaeda vende tilbage, hvis hans folk ikke bliver optaget i den irakiske hær og politiet.

"Hvis der ikke sker nogen ændringer inden for de næste tre måneder, bliver der krig igen," siger Abu Marouf, leder af en styrke på 13.000 mand, der tidligere bekæmpede amerikanerne. Han og hans mænd skiftede sidste år side for at bekæmpe al-Qaeda, og besejrede dem i deres højborg i og omkring Fallujah.

"Hvis amerikanerne tror, at de kan bruge os til at knuse al-Qaeda og så skubbe os ud til siden, tager de fejl," udtaler Abu Marouf i et interview, der finder sted i en sparsomt møbleret villa, beliggende op til en nedlagt kirkegård nær landsbyen Khandari uden for Fallujah. Han fortæller, at han og hans stammetilhængere blot skal forholde sig passive, og så vil al-Qaedas folk automatisk vende tilbage. Hvis det sker, kan det blive nødvendigt for ham at alliere sig med de tilbagevendende "for at beskytte mig selv og mine mænd".

Abu Marouf er overbevist om, at hans styrker kontrollerer et landområde, der strækker sig fra Fallujah og østpå til Bagdad, og omfatter, hvad amerikanerne kalder 'Dødens trekant' sydvest for hovedstaden. Men alligevel holdt hans AK-47-bevæbnede livvagter nervøst øje med de øde kanaler og marker med dunhammere rundt om hans midlertidige hovedkvarter. Adskillige anti-al-Qaeda ledere er blevet dræbt af selvmordsbomber de seneste uger.

En tikkende bombe

Hvis Abu Marouf gør alvor af sin trussel, kan det blive yderst farligt for både den amerikanske og den irakiske regering. Ingen af dem havde i fire år held med at standse den sunnimuslimske opstand imod den amerikanske besættelse, indtil stammerne i Anbar, den provins hvor Fallujah ligger, vendte sig mod al-Qaeda. De grundlagde bevægelsen Awakening, på arabisk kendt som al-Sahwah, som Abu Marouf, hvis fulde navn er Karim Ismail Hassan al-Zubai, er ledende medlem af.

Den irakiske udenrigsminister, Hoshyar Zebari, advarede i sidste uge om, at det ville være "yderst farligt" hvis bevægelsens i alt 80.000 mand ikke blev indrulleret i hæren og politiet. De er ikke særlig velorganiserede og kan let manipuleres med af al-Qaeda."

Den irakiske regering vægrer sig ved at afgive magt til bevægelsen, som den anser for at være en amerikanskstøttet sunnimilits, hvis ledere ofte er tidligere militær- eller sikkerhedsofficerer fra Saddam Husseins regime, og næppe vil udvise langtidsholdbar loyalitet over for den shiamuslimsk/kurdisk-dominerede administration.

Abu Marouf - en spinkel mand på omkring 40 med et kort skæg og iført brun habit og lilla slips - fortæller, at han var 'sikkerhedsofficer' før den amerikanske invasion i 2003. Senere blev han frihedskæmper, og selv om han ikke vil sige, hvilken guerillagruppe han tilhørte, siger lokale kilder, at han stod i spidsen for '1920-revolutionens Brigader'. Han tilhører også den magtfulde zubai-stamme, der stod i centrum for antiamerikansk modstand i et område, der lagde jord til de hårdeste kampe under sunni-oprøret imod besættelsen.

Han er fremragende til at huske datoer og tal. Han siger, at han i al hemmelighed begyndte at modarbejde al-Qaeda ved et møde helt tilbage til den 14. april 2005. Derefter indsamlede han og hans mænd efterretninger. Otte måneder senere indledte de angrebene på al-Qaeda, der forsøgte at tage monopol på magten i sunnidominerede områder.

"De skar folks hoveder af og satte dem på pæle, som om de var får. De skar min brors hoved af med en barberkniv. De dræbte 13 medlemmer af min familie og 450 medlemmer af min stamme." siger han.

Amerikansk løn

En del af udgifterne til Abu Maroufs styrke betales af amerikanerne. De 'menige' modtager efter sigende 350 dollar om måneden, 'officererne' 1.200, mens andre igen ikke får nogen betaling.

Han gør det klart, at han ønsker langtidsansættelse for både sig selv og sine folk. Det her drejer sig om andet end penge. Sunni-stammelederne ønsker del i den magt i Bagdad, som de mistede, da Saddam Hussein blev styrtet.

USA kalder Awakening-bevægelsens grupper 'Bekymrede Borgere', som var de fredelige husejere, der heroisk forsøger at genoprette lov og orden. USA har endog overgivet sunni-områder til guerillagrupper som '1920-revolutionens Brigader' og 'Den islamiske hær', der har sprængt amerikanske soldater i luften siden 2003.

Det er et alvorligt problem for både den irakiske regering og for amerikanerne selv. Selv om Abu Marouf ønsker at slutte sig til regeringens sikkerhedsstyrker, indrømmer han, at han anser Nouri al-Malikis nuværende irakiske regering for at være "verdens værste styre - hans hær består af 13 divisioner, hvoraf flertallet af soldaterne er rekrutteret fra shiamilitser kontrolleret af Iran."

Det er tydeligt, at Abu Marouf ser det religiøse shiapartis overtagelse af regeringsmagten som noget, der skal modarbejdes.

Militsmagt

Byen Fallujah er fredelig sammenlignet med for seks måneder siden. Al-Qaeda, der tidligere dominerede byen, er enten forsvundet eller holder lav profil. Amerikanerne har en stor militærlejr i udkanten af byen. Men sejren over al-Qaeda er ikke ligefrem en sejr for den irakiske regering.

Der er ingen tvivl om, at de to brødre, Abu Marouf og oberst Feisal, er langt bedre mennesker end de vilde, sekteriske fanatikere i al-Qaeda, de har drevet på flugt. Men USA har langtfra vundet en sejr i Irak, den mindre vold skyldes i vid udstrækning, at USA har givet magt til de guerillaer der bekæmpede landet så længe.

Hvis den irakiske regering foregiver at have besejret sine fjender og nægter at give mænd som Abu Marouf en del af magten i landet, står Irak snart over for en ny krig.

© The Independent og Information

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her