Nyhed
Læsetid: 2 min.

Anspændt Pakistan går til valg i dag

Titusinder af soldater er udstationeret forud for valget i Pakistan mandag. Frygt for terror præger landet, efter at 47 mennesker blev dræbt af en bombe lørdag.
Det mest alvorlige problem i Pakistan er de stigende priser på madvarer, men frygten for terror er dog det, der påvirker folk mest. Mange mener selvmordsangrebene er en konsekvens af præsident Musharrafs beslutning om at støtte USA i krigen mod terror.

Det mest alvorlige problem i Pakistan er de stigende priser på madvarer, men frygten for terror er dog det, der påvirker folk mest. Mange mener selvmordsangrebene er en konsekvens af præsident Musharrafs beslutning om at støtte USA i krigen mod terror.

Emilio Morenetti

Udland
18. februar 2008

ISLAMABAD - Pakistan rustede sig i går til dagens parlamentsvalg i en atmosfære af frygt, efter at en selvmordsbombemand på valgkampens sidste dag, lørdag, tog mindst 47 mennesker med sig i døden.

Normalt bruger familierne tid sammen uden for hjemmet om søndagen. Men mange steder i hovedstaden Islamabad lå vejene øde hen.

Enkelte steder brugte drenge dog dagen til at sætte deres farvestrålende drager op. Men de fleste holdt vejret forud for et valg, der ifølge iagttagere er helt afgørende for Pakistans fremtid. Et valg, der kan betyde, at USA's nære allierede, præsident Pervez Musharrafs dage er talte.

Valgkampen har været langt mindre livlig og farverig end ved tidligere valg i Pakistan. Chokket over drabet i fjor på den tidligere premierminister Benazir Bhutto - en af Pakistansk ubestridt mest karismatiske ledere - har endnu ikke fortaget sig. Over 60 selvmordsbomber har rystet Pakistan inden for et år.

"Drabet på Benazir har klart lagt en dæmper på valgkampen og skabt frygt blandt kandidaterne. Tidligere var der feststemning ved valg i Pakistan. Men denne gang er det frygt, og partierne har ikke kunnet manifestere deres styrke ved store valgmøder," siger redaktøren på Pakistans andenstørste urdusprogede avis, Nawa-e-Waqt, Javed Siddiq.

Valgplakater med partiernes symboler som cykel, tiger og pil - rettet mod det flertal i landet, der ikke kan læse og skrive - dominerer dog gaderne og er allesteds at finde på biler, elmaster, træer og cykeltaxier. Ja, selv på frugthandlernes trækærrer.

Men valgmøderne har været afdæmpede og små. Antallet af politifolk og soldater er til gengæld stort. 81.000 soldater er udstationeret på valgdagen. Og 'problemet' er ifølge Siddiq præsident Pervez Musharraf.

"Det er hans politik, der har bragt landet i den situation, det befinder sig i. Folk mener, at han skal væk, så Pakistan kan komme videre," siger Siddiq og henviser til, at tre hovedemner har præget valgkampen: Det gælder kampen for demokrati og et uafhængigt retsvæsen. Oppositionen er vred over, at de demokratiske spilleregler er sat ud af kraft, og at retsvæsnet er blevet undermineret, efter at Musharraf har indsat loyale dommere i Højesteret. Men det gælder også økonomien. Manglen på basale fødevarer som hvede, høj inflation og daglige afbrydelser af strøm og gas har skabt stor vrede og frustration.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kvinderne i det nordvestlige Pakistan for ikke lov at stemme, åh denne islamiske verden gør mig noget så inkvisitorisk:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=503937