Læsetid: 1 min.

Bill Gates milliarder skader kampen mod malaria

28. februar 2008

Er det muligt at give for mange penge til bekæmpelse af verdens sygdomme? Det spørgsmål stiller ugemagasinet The Economist i denne uge. Og skal man tro en af FN's ypperste kapaciteter på sundhedsområdet er svaret "ja, det kan man godt". Anledningen er interne dokumenter fra FN's Sundhedsorganistion (WHO), der viser, at Microsoft rigmanden Bill Gates' Fond, Gates Foundation, der blev etableret i 2000 med en kapital på otte milliarder dollar (40 milliarder kr.), faktisk truer med at skade kampen mod en række dødelige sygdomme, ikke mindst malaria. I et brev, som avisen New York Times er kommet i besiddelse af, er skrevet af Arata Kochi, FN-organets chef for malariabekæmpelse til WHO's chef, Margaret Chan. Heri advarer Kochi imod, at den enorme pose penge, der pludselig blev mulig at få adgang til, har skadet den globale forskning i tropemedicin. Gates' penge har skævvredet forskningsprioriteterne og har ødelagt den uafhængige forskning ved at opsuge alle de gode kræfter i, hvad han betegner som et 'kartel', hvor ingen tør at kritisere hinanden, fordi alle er afhængige af at holde den samme giver tilfreds. "Gates kan måske løse nogle problemer med penge, men en masse penge fører også til monopoler og tager modet fra mindre rivaler og konkurrenter på patentområdet," skrev Kochi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu