Læsetid: 1 min.

Chávez lukker for olien til verdens største olieselskab

Udland
14. februar 2008

Venezuela lukkede i går for alle olieleverancer til verdens største olieselskab, amerikanske Exxon Mobil. "Det vil blive dyrere for os, men det er bestemt en økonomisk mulighed at sælge til andre markeder," sagde landets præsident, Hugo Chávez, i en tv-tale tidligere på ugen. Striden står mellem Venezuelas nationale olieselskab, PDVSA, og Exxon Mobil. Den amerikanske oliegigant mener, at den har krav på venezuelanske værdier for 60 milliarder kroner i kompensation, efter at den venezuelanske regering den 1. maj 2007 nationaliserede store dele af landets oliefelter. Efter en stribe retssager i USA, England og Holland har Exxon Mobil fået rettens ord på, at de kan indefryse PDVSA's aktiver i USA. Omvendt mener Hugo Chávez, at Exxon Mobil er berettiget til "højst et tocifret millionbeløb" i erstatning. En femtedel af USA's samlede olieimport dækkes af venezuelansk olie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her