Læsetid: 3 min.

Europa afhængig af illegale immigranter

EU fremlagde i denne uge en plan, der skal styrke de ydre grænser mod illegal indvandring og organiseret kriminalitet - men planen vil ifølge arbejdsmarkedseksperter ramme EU's behov for illegal arbejdskraft og måske endda skabe mere trafficking
EU-s økonomi er på nogle områder blevet afhængig af illegal arbejdskraft. Derfor vil det kunne føre til endnu mere ulovlige tilstande med menneskesmugling og menneskehandel, når EU strammer grænserne, frygter arbejdsmarkedseksperter. Her er det håbefulde migranter, som varmer sig ved et bål i deres lejr i en fransk skov nær havnen i Calais.

EU-s økonomi er på nogle områder blevet afhængig af illegal arbejdskraft. Derfor vil det kunne føre til endnu mere ulovlige tilstande med menneskesmugling og menneskehandel, når EU strammer grænserne, frygter arbejdsmarkedseksperter. Her er det håbefulde migranter, som varmer sig ved et bål i deres lejr i en fransk skov nær havnen i Calais.

Michel Spingler

Udland
16. februar 2008

WIEN - EU-kommissionens nye plan for at effektivisere grænsekontrollen vil give bagslag, fordi vi er stadigt mere afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Det sagde FN-organisationen ILO i denne uge på en stor FN-konference om trafficking i Wien.

Kommissionen annoncerede først på ugen, at den blandt andet vil indføre fingeraftryk som en måde at bekæmpe illegal indvandring, organiseret kriminalitet og terror på.

Ifølge forslaget, der er produceret af Franco Frattini, kommissær for retlige anliggender, frihed og sikkerhed, skal et fingeraftryk ved grænsen fungere som et slags visum, der udløber efter et stykke tid. Fingeraftryk og datoer for indrejse skal samles i en fælles database, som alle lande kan trække fra, og det bliver derved umuligt at krydse grænsen ved hjælp af falske papirer.

Men ifølge den Internationale Arbejder Organisation (ILO), som er en del af FN, er illegal indvandring og menneskehandel til dels en konsekvens af de europæiske økonomiers efterspørgsel efter arbejdskraft.

Roger Plant, der er chef for Den Internationale Arbejder Organisations program mod moderne slaveri, forklarer, at illegal indvandring og menneskehandel gennem europæiske grænser overvejende sker ved hjælp af konventionelle flyruter eller anden transport:

"De fleste illegale immigranter og mennesker, der bliver handlet, rejser ind i Europa med et visa eller på falske papirer," siger Plant.

Information møder ham i Wien på FN's globale konference om menneskehandel, der sluttede igår. EU-Kommissionen godkendte forslaget om strengere grænsekontrol i onsdags, og det skal nu godkendes af alle landene, før det kan træde i kraft. Men når det gør, vil det ifølge ILO kunne mærkes i de europæiske økonomier.

Efterspørgsel

"Når EU effektiviserer sin grænsekontrol, vil det blive sværere at komme ind i Europa. Det kan betyde, at efterspørgslen efter arbejdskraft vil stige," siger Roger Plant, og fortsætter: "En af årsagerne til den enorme indvandring, som Europa oplever, er drevet af efterspørgslen efter arbejdskraft i de europæiske økonomier. Nogle sektorer har længe været funderet på illegal indvandring såsom landbrug og serviceindustrierne. Og de ville ikke kunne fungere uden."

Han bakkes op af Simon Steyne, senior rådgiver i Union Trade Congress, der organiserer fagforeninger i England.

"Der er en modsætning i den globale økonomi, der går ud på, at kapital kan bevæge sig frit over grænserne, men det kan arbejde ikke," siger Simon Steyne. Han mener, at både legale og illegale indvandrere spiller en central rolle i europæisk økonomi.

"Vores fødselsrate er så lav i Europa, at vi ikke kan finansiere vores velfærdsmodeller selv, så vi har brug for arbejde udefra. Hvis efterspørgslen efter arbejdskraft ikke bliver mødt, vil arbejdskraften komme ind andre veje," siger Simon Steyne, der forudser en stigning i smugling og trafficking istedet.

"Hvis grænserne bliver endnu bedre bevogtet, er det sandsynligt, at det vil kaste de illegale immigranter i armene på organiseret kriminalitet, så vi vil se en stigning i menneskesmugling og menneskehandel."

Organiseret kriminalitet

Hvordan en stærkere grænsekontrol vil indvirke på menneskehandlen, er Roger Plant mere tøvende overfor.

Men han tror ikke, det vil stoppe den grænseoverskridende kriminalitet: "Vi har erfaring med, at organiserede og specialiserede kriminelle grupper altid er et skridt foran, og det skulle ikke undre mig, om de kunne tilpasse sig sofistikerede teknikker som fingeraftryk, irisscanninger og den slags," siger Roger Plant.

Streng lovgivning

Den stramme europæiske immigrationslovgivning betyder, at en del af den europæiske efterspørgsel bliver oversat til illegal indvandring. Og det betyder ifølge Roger Plant, at de europæiske lande må reformere deres indvandringspolitik.

"Det nytter ikke at have en migrationslovgivning, som ikke er justeret i forhold til den måde, arbejdsmarkedet fungerer på. Hvis grænsekontrollen bliver meget mere effektiv, så vil de europæiske regeringer være nødt til at gentænke deres strenge indvandringspolitik. Der vil blive en stigende efterspørgsel efter arbejdskraft, og det vil medføre store problemer og flaskehalse i de europæiske økonomier," siger Roger Plant. Han mener, at Europa i stedet bør skabe nogle klare ordninger for udveksling af arbejdere mellem den rige europæiske del af verden og de fattige lande uden for Europa.

"ILO insisterer på, at en af de vigtigste langsigtede løsninger på illegal indvandring og menneskehandel er en meget klar styring af migrationen. Det er nødvendigt at have mulighed for legalt at komme ind i rige lande fra fattige lande - men det skal være i tråd med efterspørgslen efter arbejdskraft. Jeg advokerer ikke for åbne grænser."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jakob Schmidt-Rasmussen:
"Et forløbigt notat fra en rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viste, at S-R regeringens accept af såkaldte de facto-flygtninge, dvs. folk, der er rejst ud af deres hjemland i håbet om et bedre liv, men som ikke er personligt forfulgte, har betydet at ufaglærtes løn er sakket mellem en og fem procnet bagud i forhold til andre lønmodtagere"

Det var den tolkning som pressen bragte, men folkene bag undersøgelsen afviste at man kunne uddrage en sådan sammenhæng. Der kunne være flere forhold som ikke var en del af undersøgelsen.

Med andre ord holder den massive indvandring fra disse områder Europa fast i en utilsvarende økonomi med lavteknologisk indhold og negative nettobidrag til økonomien.

I øvrigt omkring f. eks. Danmark, er det jo netop problemet at der er så mange der ikke VIL arbejde pga. de høje overførselsindkomster og at dem der arbejder trækker sig tidligt tilbage fra arbejdsmarkedet. Det medfører naturligvis en underfinansiering af dimensione. Samtidigt ser man i disse år, hvordan regeringen pumper de offentlige udgifter i vejret selvom økonomerne advarer.

Problemet kan løses ved at optage Tyrkiet i EU, så har vi 80 millioner flere mennesker indenfor grænserne. Tyrkiet har en ung befolkning med relativt stor arbejdsløshed, som vil supplere EU's skæve befolknings pyramide meget godt.

Ken Loach dokumenterer i sin film ”It’s a free world”, der får dansk premiere i dag, at Storbritannien hykler groft, når landet praler af at være åbent overfor indvandrere.

For den ”åbenhed” medfører slavelignende forhold i bunden af arbejdsmarkedet, hvor bl.a. østeuropæere med en midlertidig opholdstilladelse og illegale indvandrere udnyttes groft, samtidigt med at mange af dem arbejder under livsfarlige forhold.

De kriminelle arbejdsgivere ødelægger forholdende for de legale arbejdssøgende, fordi de illegale, rettighedsløse arbejdere tager jobbene og gør det sværere for ærlige arbejdsgivere, at tilbyde deres medarbejdere ordentlige vilkår, hvis de skal kunne konkurrere med de kriminelle arbejdsgivere, der jo har lavere omkostninger.

Ken Loach siger i anledning af premieren:

”Billig arbejdskraft er hjertet i den britiske økonomi, og regeringen er nødt til at omgå sin egen lovgivning om minimumsløn, for hvis den blev udbetalt, ville det betyde, at prisen på mad og andre dagligvarer ville stige.” (…) ”Al den snak om menneskelighed – det er noget værre vrøvl! Polakkerne blev hilst velkomne, fordi de var billige, og nu er polakkerne ikke velkomne længere, fordi folk fra andre lande er billigere. Det er absolut hyklerisk!”

”Angies (filmens hovedperson, der lever af at anvise illegale indvandrer arbejde i filmen – min bemærkning) logik er ikke værre end andres. Faktisk er hun en mønsterforretningskvinde: Hun tjener flest mulig penge med færrest mulige udgifter. Hun vælger ikke at være skurk. Hvis hun vil overleve, er det det, hun må gøre.” For hun skal jo konkurrere med andre kriminelle arbejdsgivere, der misbruger illegale indvandrere.

(I andre lande er forholdene endnu værre: I Italien blev der forrige år opdaget en decideret slavelejr, hvor illegale indvandrere blev holdt fanget, når de ikke slavede i markerne. De blev myrdet, hvis de forsøgte at flygte.)

Derfor er det vigtigt, at vi får fælles EU-regler, der betyder at lande, der bevidst ser gennem fingrene med, at hele brancher udnytter illegale indvandrere som slavelignende arbejdskraft, idømmes klækkelige bøder indtil de gør en alvorlig indsats for at stoppe de kriminelle arbejdsgivere.

Følgende indlæg om problemstillingen sendte jeg til det socialdemokratiske medlem af EU-parlamentet Ole Christensen, der havde fået det videresendt fra Poul Nyrup-Rasmussen.

De fandt det både sobert nok og relevant nok til at de lige frem valgte at publicere det og besvare det offentligt:

(dokumentation: E:\30\Socialdemokraterne - Ole Christensen - Jakob spørger om.mht).

Informations politiske censor fjernede det … Her er det igen:

Det haster med at få en EU-dom, der fastslår, at der er tale om en ulovlig konkurrenceforvridende fordel, når hele brancher i andre EU-lande, som f.eks landmænd, der dyrker grøntsager i Spanien eller turistindustrien i Sydeuropa, skaffer sig ulovlige fordele i forhold til lovlydige konkurrenter i andre EU-lande, ved systematisk at beskæftige lavtlønnet, illegal arbejdskraft.

Det må være en skærpende omstændighed, hvis et lands myndigheder ikke gør en reel indsats, for at stoppe disse arbejdsgivere, eller ligefrem støtter dem i bestræbelserne på at skaffe illegal arbejdskraft, direkte eller indirekte. Dét bør medføre en bod fra EU, der kan mærkes, så landet fremover gør en reel indsats, for at stoppe ulovlighederne.

Det er både i den danske stats, danske arbejdstageres og danske virksomheders interesse, at få stoppet den unfair konkurrence, og det burde være ret let af få en EU-dom, der fastslår at systematisk brug af illegal arbejdskraft er konkurrenceforvridende og dermed ulovligt.

Sådan en dom vil desuden fjerne årsagen til størstedelen af den illegale indvandring til EU og det er nødvendigt hvis vi ikke vil have, at de europæiske velfærdssystemer bliver undergravet.
For som Milton Friedman konstaterede, kan man ikke både have masseindvandring og bevare et velfærdssystem.

Det har de allerede måtte sande i Californien, hvor den massive, illegale indvandring fra Sydamerika, har betydet, at det har været nødvendigt at lukke 60 offentlige hospitaler, fordi budgetterne er blevet sprængt af, at illegale indvandrere også har ret til hospitalsbehandling, samtidigt med at de er den befolkningsgruppegruppe, der har den laveste uddannelse, som betaler mindst i skat, som begår flest forbrydelser og i det hele taget belaster de offentlige budgetter mest.

En lignende udvikling bør forhindres på forhånd her i Europa.

Enhedslisten har i flere plakatkampagner "argumenteret" for, at der ikke findes illegale indvandrere, fordi alle mennesker burde have lov til at bo overalt og at vi ikke skulle lave et "fort Europa", hvor vi holdt vores fattige naboer ude.

Jeg kunne egentlig godt tænke mig at høre en (fagpolitisk, tak) kommentar til mine indlæg fra en Enhedslistetilhænger eller SF'er, der mener, at der ikke findes illegale indvandrere og at EU må åbne sig mere for indvandring fra f.eks. Afrika.

Per Thomsen

Man kan ikke helt lade være med at more sig lidt over, hvordan den symbolske orden kommer til at kollidere med den økonomiske orden i Fort Europa.

På det symbolske plan har det i mange flere medlemslande, ikke mindst Danmark vist sig at være uhyre effektivt at fremmane en frygt for indvandrerne som middel til politisk mobilisering, men nu viser det sig så, at anvendelsen af dette kunstigt skabte fjendebillede, har den utilsigtede bivirkning, at man på det økonomiske plan kommer til at mangle arbejdskraft.

Det er sgu da brandærgerligt for højrefløjen, at man på den måde kommer til at miste penge på den racisme man selv med en hård og vedholdende indsats har fremprovokeret!

Det er det typer som Uffe Elleman Jensen og andre såkaldt anstændige borgerlige efterhånden er ved at finde ud af....

Det undrer mig ikke, at Thomsen støtter en udvikling, der med lynets hast undergraver ufaglærtes arbejdsvilkår i Europa.

Indvandringen af illegal arbejdskraft går først og fremmest ud over flygtninge og andengenerationsindvandrere, der oftere har ufaglært arbejde end folk, der er vokset op i det land, som de arbejder i.

Thomsen støtter altså en udvikling der rammer især svage flygtninge hårdest. Hans forrige kommentar hænger altså lige så lidt sammen, som hans sædvanelige "kommentarer".

Det er opvaskerne på fine franske resturanter, der har nedlagt arbejdet for at få opholdstilladelse. Mon ikke rige franskmænd har råd til at opvaskere ansat på legale vilkår?

Hvis turistindustrien i Sydeuropa kun kan konkurrere med nordafrikanske feriesteeer ved at benytte sig af illegal arbejdskraft fra nordafrikanske lande bør turistindustrien selvfølgelig flytte til Nordafrika, så de personer der ellers ville føle sig tvunget til at leve som illegale flygtninge fjernt fra deres familier, kan få arbejde på ærlige præmisser i hjemlandet.

På samme måde med f.eks. tomatdyrkningen. Hvis det kun kan betale sig at dyrke tomater i Sydeuropa, hvis der benyttes illegal arbejdskraft, skal den selvfølgelig flyttes til Nordafrika.

Jakob, ideen er jo at vi også skal have fattigdomsslaver til at arbejde for os her i Danmark, så vi kan konkurrere med Sydeuropa.

Nåhja, det har vi allerede. Dengang vi sidst lod som om vi stemte om noget EU-noget, blev man leet ud, hvis man udtrykte bekymring om løntrykkeri gennem indvandring fra Polen. I dag kan man lovligt hyre en håndværker til 35 kroner i timen. I Polen er det ukrainere, der tager sig af blikkenslageriet.

...og inden jeg bliver flamet af stedets pedanter, så lad mig lige rette ordet 'indvandring' til 'importeret arbejdskraft'.

Manglen på ufaglært arbejdskraft kan løses på mange måder. F.eks. kan regeringen give bdre vilkår for supermarkeder uden kasseassistenetr. F.eks. ved at tillade dem at holde aftenåbnet hver dag, for det vil jo ikke undergrave kasseassistenternes mulighed for at være sammen med deres familie, hvilket er formålet med lukkeloven.

Ideelt set burde stregkoderne erstattes af RFID-chips, så alle varer i indkøbsvognen kan skannes på en gang og betalingen automtisk hæves fra hævekortet. Så ville 5000 ufaglærte kasseassistenter pludselig stå til rådighed for arbejdmarkedet, samtidigt med at varerne kunne blive billigere og lukkeloven delvist kunne afskaffes.

Men derfor bør vi selvfølgelig alligevel tillade en hvis indvandrinf arbejdskraft fra de lande som flygninge kommer fra.