Læsetid: 4 min.

Fatah er i opløsning

Næste måneds planlagte kongres bliver formentlig ikke til noget, fordi splittelsen i den palæstinensiske bevægelse er for dyb. En iagttager betegner den som et ideologisk supermarked
Næste måneds planlagte kongres bliver formentlig ikke til noget, fordi splittelsen i den palæstinensiske bevægelse er for dyb. En iagttager betegner den som et ideologisk supermarked
21. februar 2008

TEL AVIV - Sent tirsdag aften holdt Israels ministerpræsident, Ehud Olmert, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, endnu et møde, der skulle bringe Annapolis-processen videre, men som forventet var resultatet minimalt. Parterne fik aftalt, at forhandlingerne nu skal spænde videre end til de oprindeligt vedtagne kernepunkter, samt at der skal nedsættes en håndfuld nye arbejdsgrupper. Men dette betragter iagttagere ikke som noget, der bringer udviklingen meget nærmere den fredsslutning, præsident George W. Bush satte som sit mål inden udgangen på 2008, da han startede forhandlingsrunden i den amerikanske by Annapolis i november sidste år. Tværtimod.

Olmerts dobbeltspil

"For hvert udsigtsløst møde med Olmert svækkes Abbas politisk," siger den palæstinensiske journalist Khaled Amayreh. "Han har ingen folkelig støtte tilbage, hans eget Fatah er splittet og i oprør, og det er nærliggende, at han gør alvor af sin trussel om at træde tilbage."

Efter planen skulle Fatah, som er hovedfraktionen i PLO, have afholdt sin sjette kongres i næste måned, hvilket ville være kommet 20 år efter den femte, men Amayreh tvivler på, at det kommer til at ske. Afholdelse af en kongres vil blotlægge de indre modsætninger i bevægelsen i en sådangrad, at det reelt vil være umuligt at beslutte noget som helst, mener han:

"Fatah vil kollapse indefra. Da Arafat døde (i 2004 - red.) var Fatah i krise, og Mahmoud Abbas blev kaldt ind som overgangsfigur for at holde sammen på bevægelsen. I mellemtiden har han satset sin egen og bevægelsens prestige på et samarbejde med israelerne, som har vist sig at være fup. Så nu er krisen dukket op til overfladen igen, blot i dobbelt format."

Den aktuelle krisestemning blev sat i voldsomt perspektiv, da Mahmoud Abbas i sidste uge indrømmede, at han nu ikke længere tror på en fredsaftale inden årets udgang. Da røg de sidste filtre i den interne debat, og Fatah er nu præget af gensidige beskyldninger, som fyger mellem dens forskellige ledere.

"Men hvis Abbas vælger at træde tilbage, er dette ikke grunden," forklarer dr. Mahdi Abdel Hadi fra den palæstinensiske tænketank PASSIA.

"Han har allerede i nogen tid vist stigende irritation og utålmodighed med det dobbeltspil, Ehud Olmert spiller. I Annapolis lovede Olmert totalt bosættelsesstop, men i virkeligheden ser vi, at der bliver bygget hele tiden i bosættelserne på Vestbredden."

Dr. Hadi medgiver, at Olmert også befinder sig i en vanskelig situation. Han er under konstant pres fra den religiøse højrefløj i sin egen regeringskoalition, fra partiet Shas, der tvinger ham til at tillade konstante bosættelsesudvidelser. Dette udstiller Abbas' svaghed over for dennes politiske bagland.

Bosættelser

I sidste uge forsøgte Ehud Olmert at komme ud af dette dilemma ved at sige, at der på Vestbredden hersker bosættelsesstop, mens planlagte jødiske boligkvarterer i det palæstinensiske Østjerusalem, som dermed også er bosættelser, vil blive bygget som planlagt. Men også denne udtalelse virker nu tvivlsom, fordi den israelske Fred Nu-bevægelse sidenhen har fremlagt oplysninger om, at der også i Vestbreddens bosættelser er fuld gang i nybyggeriet.

Det mest markante eksempel er bosættelsen Eli mellem Nablus og Ramallah, hvor 27 nye boligenheder er klar til indflytning om nogle dage, og flere andre steder er lignende nyopførelser i gang. Tidligere på ugen fremlagde Fred Nu oven i dette en ny rapport, der skriver, at 44 bosættelser ligger på privatejet palæstinensisk land, og at 19 af dem er bygget efter, at israelsk højesteret i 1979 nedlagde udtrykkeligt forbud mod denne praksis. Eli er i øvrigt en af disse.

"Det er vanskeligt at finde en militær- eller sikkerhedskilde, der i dag vil påstå, at disse bosættelser bidrager til statens sikkerhed," hedder det i en udtalelse fra Fred Nu.

"Faktisk er det modsatte tilfældet, idet de er en tung byrde for hæren."

Kagen er for lille

Khaled Amayreh er ikke i tvivl om, at bosættelserne er et af Mahmoud Abbas' problemer, der vejer tungest på hans troværdighed indenfor Fatah. Og med dette som ballast står han meget svagt i forhold til den massive interne kritik, som rejser sig på stort set alle fronter.

"Befolkningen har mistet al tillid til Abbas og hans folk," forklarer han. "De betragtes som en gruppe gamle, korrupte mænd, der ikke indfrier deres egne politiske løfter, hverken i forhold til en fredsproces eller til palæstinensisk politik generelt."

Som illustration nævner han fem fraktioner, der lige nu slås om magten i Fatah. Ud over Abbas-fløjen er der Fatah Gaza, der med den tidligere sikkerhedsminister Muhammed Dahlan i spidsen også betegnes den unge garde. Ved siden af er der en gruppe gamle Arafat-folk omkring folk som Hakam Balawi, der er en fløj, der kalder sig de revolutionære og støtter fortsat væbnet kamp mod Israel og endelig en anden gruppe fra den unge garde, der samles omkring den fængslede Marwan Barghouti.

"Alle slås mod alle, og der er mange flere grupper og undergrupper," slutter Amayreh.

"De indre spændinger har altid eksisteret i Fatah, som er noget af et ideologisk supermarked med alt på hylderne. De to ting, som har holdt det sammen, er Arafat og penge, og de mangler begge dele. Derfor tror jeg, mange vil foretrække at glemme kongressen og fortsætte som hidtil, men det forhindrer ikke, at det hele bryder sammen før eller siden. Efter min mening bliver det snart."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu