Læsetid: 1 min.

Luften er gået af Sarkozys ballon

Udland
12. februar 2008

Det skulle have været så godt, men så er det altså trist. Den borgerlige franske præsident, Nicolas Sarkozy, der i de første måneder af sit præsidentielle virke nød popularitetstal omkring de 80 procent, har nu et flertal på 55 procent af vælgerne imod sig, viser de seneste franske meningsmålinger. Hvorfor ? De fleste analytikere peger på en kombination af en fortsat svag økonomi og en faldende købekraft for den almindelige vælger - en tilstand delvist uden for præsidentens kontrol, da den franske økonomi er belastet af den amerikanske kreditkrise - samt en opfattelse af, at præsidenten ikke just er i gang med at overholde sine vælgerløfter til befolkningen. Senest har han trukket et kontroversielt forslag om at liberalisere taxidriften tilbage, efter en endags-strejke blandt chaufførerne i sidste uge. I sidste måned fredede han den 35 timers arbejdsuge, som han ellers har været modstander af, og efter ellers at have deklareret, at "den offentlige kasse er tom" hostede han alligevel op med en ny engangsydelse på 3000 kroner til de pensionister, som modtager den laveste pension. Læg dertil, at præsidentens offentlige kurtiseren af sin glamourøse nye hustru Carla Bruni har været særdeles upopulær hos vælgerne (uanset at de har kastet sig over enhver publiceret detalje, medierne har svælget i under præsidentielle sæbeopera). Præsidentens parti, UMP, ser nu med en vis nervøsitet frem mod lokalvalgene i marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her