Læsetid: 1 min.

Moskva: Våbenbegrænsninger op til USA og Rusland

Rusland og USA er forpligtet til at vise mere lederskab i kampen for at forhindre udbredelsen af masseødelæggelses-våben, siger russisk minister
Den russiske vicepremierminister, Sergej Ivanov (tv.), mødtes i München med den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates. Ifølge Ivanov er tiden inde til at erstatte den eksisterende SALT 1 våbenbegrænsningsaftale med et nyt styringssystem.

Den russiske vicepremierminister, Sergej Ivanov (tv.), mødtes i München med den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates. Ifølge Ivanov er tiden inde til at erstatte den eksisterende SALT 1 våbenbegrænsningsaftale med et nyt styringssystem.

11. februar 2008

Rusland og USA må sammen tage ledelsen i diskussionerne om et nyt internationalt system til våbenkontrol, sagde den russiske vicepremierminister, Sergej Ivanov, i går på et indlæg på en sikkerhedskonference i München.

Talen fra Ivanov var holdti en forsonende tone, hvilket stod i skarp kontrast til præsident Vladimir Putins gentagne angreb på den amerikanske våbenpolitik, som han mener kan udløse et nyt våbenkapløb.

Ivanov, der er kendt som en af Kremls høge, henviste til bestræbelserne på at kontrollere og reducere verdens lagre af atomvåben. Ivanov sagde, at tiden er inde til at erstatte den eksisterende SALT 1 våbenbegrænsningsaftale med et nyt styringssystem.

"Som jeg ser det, så er det præcis et område, hvor Rusland og USA ikke blot kan, men direkte er forpligtet til at vise lederskab. Før eller siden vil vi være nødt til at begynde at tale om et multilateralt format, da jeg er sikker på, at ingen af os, der er til stede her, kan være i tvivl om vigtigheden af internationale barrierer mod udbredelsen af masseødelæggelsesvåben," sagde han.

Putins foretrukne afløser i præsidentembedet, Dmitrij Medvedev, har endnu ikke antydet, hvilken udenrigspolitisk kurs han støtter, og der herskede i går tvivl om, hvor stærkt et mandat Ivanov havde til at fremsætte sine forslag.

Maksimal fortjeneste

Ivanov sagde, at Moskva ønsker at udfylde en "passende plads" i verdenspolitikken. Han pointerede, at Vesten ikke behøver frygte Ruslands voksende økonomiske og politiske betydning.

"I takt med at Rusland bliver rigere, vil det ikke komme til at udgøre en trussel mod andre landes sikkerhed," sagde Ivanov i en tale, som blandt andet blev hørt af den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates.

Om Europas afhængighed af Ruslands store olie- og gasreserver sagde Ivanov, at Moskva ikke planlægger nogen "energiekspansion".

"Vi gør blot vores bedste for at sikre os maksimal fortjeneste i den nuværende økonomiske situation," sagde han.

ritzau/Reuters

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer