Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nyvalg kan give sejr til Berlusconi

yvalg i Italien kan give comeback til Berlusconi, spår meningsmålinger. Præsidenten ventes at opløse parlamentet senest onsdag. Det forsinker ny valglov et år
Udland
6. februar 2008

Nyvalg i Italien kan give comeback til Berlusconi, spår meningsmålinger. Præsidenten ventes at opløse parlamentet senest onsdag. Det forsinker ny valglov et år.

Italiens Silvio Berlusconi tripper for at genvinde magten og ønsker et parlamentsvalg i en fart. Afgørelsen ligger nu på præsident Giorgio Napolitanos bord, og han ventes at opløse parlamentet sent tirsdag eller onsdag og udskrive valg til afholdelse midt i april.

Den italienske oppositionsleder og mediemilliardær Berlusconi fører allerede i meningsmålingerne.

Det er Berlusconi selv, der som leder af det største parti på højrefløjen, Forza Italia, blokerer for, at senatsleder Franco Marini kan forlige de politiske parter nok til at danne en midlertidig regering, der kunne reformere valgloven.

Netop den italienske valglov, som Berlusconi gennemførte som premierminister i 2005, får skylden for den politiske krise, landet har befundet sig i siden 24. januar, da premierminister Romano Prodis centrum-venstre-regering måtte træde tilbage.

Loven betyder, at sammensætningen af parlamentet skal være helt proportionalt med stemmerne.

Ved valget i 2006 fik 22 partier plads i den lovgivende forsamling. De mindste af partierne er fra venstrefløjen, og det gjorde Prodis koalition ustabil. Den brød derfor sammen, da et mindre katolsk parti i sidste måned trak sig fra samarbejdet.

Flere partiledere har udtrykt ønske om at danne en midlertidig regering med det formål at ændre de italienske valglove. Men det har Berlusconi stillet sig i vejen for, angiveligt fordi centrum-højre har en chance for at vinde et nyvalg, hvilket i givet fald vil bringe Berlusconi tilbage på premierministerposten.

Ugen før blev det ellers fastlagt, at italienerne 18. maj skulle til folkeafstemning om, hvorvidt valglovene skal ændres. Men den forventede opløsning af parlamentet vil betyde, at afstemningen automatisk forsinkes et år.

I Bruxelles er der ubekræftede forlydender om, at den italienske EU-kommissær, Franco Frattini, er på vej tilbage til Italien for at føre valgkamp. Frattini var tidligere udenrigsminister under Berlusconi. Men forlydenderne blev afvist som "hypotetiske" af en kommissionstalsmand på et pressemøde tirsdag.

- Det er der ingen kommentar til, eftersom det er et hypotetisk spørgsmål, lød det.

Italiens tidligere EU-kommissær Emma Bonino har kraftigt kritiseret Forza Italia, som ifølge hende handler uansvarligt ved at presse landet ud i nyvalg og undgå de nødvendige ændringer af valgloven.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her