Læsetid: 2 min.

Pakistan fordømmer Muhammedtegning

Den pakistanske regering fordømmer ny offentliggørelse af Muhammedtegning. Mindre demonstrationer i Pakistan og flere andre muslimske lande
I Karachi afbrændte unge medlemmer af det religiøse parti Jamaat-e-Islami i går Dannebrog som en protest mod danske avisers genoptrykning af en Muhammedtegning.

I Karachi afbrændte unge medlemmer af det religiøse parti Jamaat-e-Islami i går Dannebrog som en protest mod danske avisers genoptrykning af en Muhammedtegning.

Shakil Adil

Udland
15. februar 2008

Den pakistanske regering kom i går med en kraftig fordømmelse af en række danske avisers gentagelse af en af Muhammedtegningerne.

Samtidig var der flere steder i den islamiske verden mindre protester.

Det pakistanske udenrigsministeriums talsmand, Muhammad Sadiq, sagde, at regeringen er i kontakt med den danske regering om sagen. Pakistan forestiller sig, at EU kan gennemføre regler, der hindrer blasfemi.

"Vestlige medier skal ikke bruge ytringsfriheden til at fornærme andres følelser," sagde Sadiq.

I den pakistanske storby Karachi brændte demonstranter i går det danske flag af. De omkring 50 deltagere kom fra en ortodoks muslimsk studenterorganisation.

"Vi vil ikke vige bort fra at ofre vores liv for at værne om vores profets hellighed," sagde en af demonstranterne.

I Gaza opfordrede den palæstinensiske Hamas-bevægelse, som er islamisk, til, at der indledes retssag mod de danske avisers redaktører.

Hamas erklærede, at offentliggørelsen af karikaturen er en "fornærmelse mod millioner af muslimers følelser".

Hamas forlangte desuden en officiel undskyldning og bad arabiske og muslimske regeringer om at lægge pres på Danmark.

I den iranske hovedstad, Teheran, var der en meget lille, fredelig demonstration med 20-25 deltagere foran den danske ambassade, hvor myndighederne havde forstærket sikkerheden. Det sagde den danske Iran-ambassadør, Søren Haslund, til TV2 News.

Tidligere fik Haslund på et møde overbragt en "kraftig fordømmelse" af offentliggørelsen af Muhammedtegningen. Protesten blev afleveret af den iranske vice-udenrigsminister med ansvar for Europa, Ali Baqeri.

'Sønner af en hund'

I Kuwait opfordrede flere parlamentsmedlemmer til en boykot af Danmark i protest mod den genopblussede Muhammedsag.

"Vi bør indføre en total politisk og økonomisk boykot af Danmark," sagde parlamentsmedlem Waleed al-Tabtabai.

Han stemplede den danske regering som "sønner af en hund" på grund af passivitet over for aviserne:

"Dette er en provokerende og fornærmende handling, og vi bør komme med en skarp reaktion," sagde Tabtabai.

I Indonesien, landet med det største antal muslimer, var der i går roligt i hovedstaden, Jakarta, og andre store byer. Den indonesiske muslimske forening Nahdlatul Ulama, som repræsenterer omkring 40 millioner mennesker, forudsagde ellers onsdag, at tegningen vil føre nye uroligheder med sig.

Protesterne denne gang kommer efter afsløringen af en mulig plan om at myrde en af Muhammedtegnerne.

En række danske aviser bragte efterfølgende tegningen.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

muhammad was a very wise man and so that was why God has chosen him to be the prophet. sadly to say, none of his friends and followers were wise enough to really understand the real teaching of muhammad because right after his death, they all began fighting with each other to see if they can take over his throne. their greed and hunger to be in power caused islam to be devided into many different fractions and groups and this goes on to this very day.
islam was never the same like during muhammad's time. the once peaceful and just religion have been used much for personnal gain and glory. glory in the name of Allah or God, but which God? God of love and peace or God of greed or violence? Tolerance was one of the greatest virtue in islam, in all religion in that case but you dont see that anymore especially with this cartoon case. ignorance is the main culprit simply because people cannot think anymore. the minds have been gripped and controlled by those in power. we simply follows orders. we are blinded . we are worse than a blind man. we have eyes, but we dont see, we have ears but we dont hear and we have minds but we dont think.
' read' was one of the first verses to be given to muhammad, but no, we prefer to watch television and listen to what the box has to say. and if we do so read, it will be those of sensational, shallow glossy magazines.
we are afraid. afraid of change, afraid to think, afraid to try, afraid to live and experience out of our normal way of living.
the book says that if you follow the devil, then your life will become easier because thats where the money are. otherwise you will have to suffer. yes, we are afraid of sufferings. we are afraid of not having to do without food. not for one meal, not for one day.
follow the devil and you will be paid handsomely. one thing for sure is that it will make you fat but not necessarily handsome or pretty.
we ask and we demand for respect, toward our prophets, our religion and our self. that is where when things go wrong. we dont ask for respect, we have to earn it. and to earn it we have to show that we are a better person. the prophet or all the prophets have shown us the way to be good human being. jesus says love your enemy and muhammad pays hatred with love. simple law, but i guess not very easy to imitate. it is much more easier to pray 5 times a day and cut someones throat the next day and yes, ...dont forget to burn his car and house down as well.
take the easy way out. less headache. less pain and died as a matyr and being sent straight to heaven.well are you sure? are you sure you are doing the right thing? are you sure you are reserved a place in heaven and will be mingling with the prophets? i dont think so. no no seriously, i dont believe so.
to me you just give love a bad name and so to islam.
we need to revolutionized ourself. we need to look at ourself, inside out outside in. we need to jihad and that starts we ourself. not jihad by blowing somebodys brain. that is oldfashioned, out of date and moreover misunderstood.
so let us simply ignore the cartoons and move on with our daily life. forget what they say about muhammad. we all know that is not true. it is a test to see how far we can go.a test of endurance. a test to see how patience, tolerance and how smart we are. by playing and entertaining their game, we are only giving them unnecessary points to show how weak we are. the more we demand, the more we ask , the more silly we become and the worse we look on TVs and the medias.
so if you really love the prophet and if you love yourself and your fellow human being, you need to show that you a cool, humble and understanding and kind person with full of love. violence doesnt work. revenge only makes you weaker. hatred kills that love in you.
let all those good deeds and virtues defends you. you dont have to defend yourself.
peace.