Læsetid: 3 min.

Pakistanere i splid

Pakistan afholdt valg i går. På jagt efter forandringer - men også bange for dem
Trods lange køer var der tale om ringe valgdeltagelse over hele landet. I Lahore kom den kun op på lidt over 40 procent af de registrerede vælgere. I fjerntliggende landområder hærgede af fattigdom og et voksende Taleban-oprør lå den visse steder på under 10 procent.

Trods lange køer var der tale om ringe valgdeltagelse over hele landet. I Lahore kom den kun op på lidt over 40 procent af de registrerede vælgere. I fjerntliggende landområder hærgede af fattigdom og et voksende Taleban-oprør lå den visse steder på under 10 procent.

Mohammad Zuabair

Udland
19. februar 2008

Pakistanere i national- og provinsvalg syntes i går at stemme imod partier allieret med den voldsomt upopulære præsident, Pervez Musharraf.

Men hvis festen i gaderne var afdæmpet, er det ikke kun fordi prognoser - selv exit polls - sjældent stemmer overens med de endelige resultater. Det er fordi, kun få pakistanere tror, at oppositionspartierne man stemte på - afdøde Benazir Bhuttos Det Pakistanske Folks Parti (PPP) og Den Muslimske Liga under den tidligere premierminister, Nawaz Sharif - kan løse de mange kriser, der plager dette fattige, splittede og atombevæbnede land.

"Jeg stemte på Nawaz Sharif til provinsregeringen, og PPP til den nationale," siger Shamala Ershad, en husmor fra Lahore med otte børn.

"Nu må vi se, hvad de kan gøre for os."

Denne skeptiske holdning viste sig også ved den lave valgdeltagelse. I Lahore kom den kun op på lidt over 40 procent af de registrerede vælgere. I fjerntliggende landområder hærgede af fattigdom og et voksende Taleban-oprør lå den visse steder på under 10 procent. Én af grundene til det store antal sofavælgere var apati. Men en væsentligere var frygt.

Roligt valg - relativt set

Pakistans niende valg er enestående, hvad angår vildskab. I ugen op til valget ramte selvmords- og bilbomber politiske massemøder, og efterlod næsten 100 døde. Mange blev hjemme i går af frygt for det værste.

Faktisk forløb dagen roligt - relativt set. Ni mennesker blev dræbt, deriblandt en kandidat fra Sharifs Muslimske Liga, skudt og dræbt uden for sit valgkontor i Lahore. Imran Khaled - en ung mand med langt hår og briller - var kandidatens fætter. Vi mødes ved et overfyldt valgsted i centrum af Lahores gamle bydel. Han er fast besluttet på at stemme.

"Det var et politisk mord - det er 100 procent sikkert," siger han.

"Min mor ville ikke have, at jeg stemte. 'Jeg har brug for dig i live'," sagde hun. Men jeg blev nødt til at stemme imod Musharraf. Han dræber folket. Og kun ved at stemme, kan vi forandre tingenes tilstand."

Volden var ikke kun rettet mod oppositionen i går, den var også midt i den. I Larkana - Benazir Bhuttos hjemby - kom to PPP-fraktioner i slagsmål over beskyldninger om valgsvindel. Ghinwa Bhutto - leder af PPP's shaheed (hellige martyrer)-udbrydere - viftede med hvad hun sagde, var falske stemmesedler.

"Det var ét stort ego-trip," siger Fatima Bhutto, Ghinwas datter og Benazirs niece.

"Kun få stemte i Larkana, og PPP mente ikke, det ville se så godt ud i Benazirs hjemby - så de fyldte stemmeurnerne."

Forventer PPP-sejr

I dag skal PPP mødes i Islamabad og vurdere valgresultaterne. Hvis PPP fremstår som det største parti ved de næste møder, forventer man at indlede forhandlinger om dannelsen af en 'regering på grundlag af national konsensus' - med oppositionspartier som Den Muslimske Liga, pro-Musharraf-partier og i sidste ende med præsidenten selv.

Hvis det ikke bliver det største parti, vil PPP råbe op om valgsvindel, og vold kunne afløse dialog.

"Hvis det pakistanske folk ikke oplever valget som fair, beslutter de selv hvilke handlinger, de vil gribe til," siger Asif Zardai, en af PPP's ledere og Benazirs enkemand, ildevarslende.

"Vi tager ikke beslutningen for dem, de tager beslutningen for os."

Shalama Ershad reagerer på sådanne trusler med et dybt suk. Hun siger, at de kritiske problemer, Pakistan står over for, er usikkerhed og oliemangel, der gør det umuligt for hende at lave mad til børnene. Men forudsætningen for at kunne gøre noget ved det er "enhed og samarbejde", siger hun.

"Du kan ikke styre et hjem, hvis familien ligger i indre splid. Ligeledes kan du heller ikke styre et land."

Jeg spørger, om det betyder, at PPP, Nawaz Sharif og præsident Musharraf skal begrave stridsøksen og forene sig.

"Det betyder, at PPP og Sharif skal forene sig," smiler hun.

"Musharraf bør overlade præsidentembedet til en anden."

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her