Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA iscenesatte Kosovos uafhængighed

Den slovenske avis Delo offentliggjorde forleden den amerikanske køreplan for, hvordan Kosovos uafhængighed skulle iscenesættes. Blandt andet anbefaledes det at træffe beslutningen på en søndag for at forhindre Rusland i at indkalde FN's Generalforsamling.
Udland
20. februar 2008

BRUXELLES - 'Instruktioner' fra USA til Slovenien om, hvordan Kosovos selvstændighed skal planlægges. Da der for nylig blev lækket et notat fra det slovenske udenrigsministerium om et møde mellem EU-formandskabslandet og USA om Kosovo, var kommentarerne entydige i de østrigske medier, der har fulgt sagen tæt. Forårets slovenske EU-formandskab "mangler en selvstændig linje," når det gælder Kosovo, var der en anden østrigsk avis, der mente.

Mødet blev holdt i Washington i december, og lækagen af det slovenske notat har kostet direktøren i det slovenske udenrigsministerium jobbet. Ifølge østrigske aviser mistænker journalister desuden ministeriet for at have brugt ufine metoder i deres søgen efter lækagen.

For os andre giver de lækkede dokument en indsigt i brugsanvisningen på en statsdannelse i modvind.

Helst på en søndag

Direktøren for det slovenske udenrigsministerium mødtes ifølge det lækkede dokument med højtstående repræsentanter for den amerikanske regering, deriblandt den amerikanske vice-udenrigsminister, Daniel Fried, såvel som medlemmer af præsidentens Nationale Sikkerhedsråd, der udgør præsident Bushs nærmeste rådgivere i sikkerhedsspørgsmål.

Under mødet bad slovenerne amerikanerne om at skaffe et løfte fra FNs generalsekretær om støtte til den EU-mission, der skal overtage den civile forvaltning efter en selvstændighedserklæring. Flere EU-lande, berettede det kommende EU-formandsland, Slovenien, under mødet, havde vanskeligheder ved at stemme for en EU-mission uden FN's opbakning.

Amerikanerne svarede, at de havde FN-generalsekretærens løfte om ikke at stille sig i vejen for en EU-mission, men de lovede at tage det op med ham endnu en gang.

Daniel Fried understregede, at EU-missionen skulle afsted hurtigt, at amerikanerne ville støtte FN-generalsekretæren mod Ruslands forventede modstand, men at Slovenien skulle sørge for, at EU-missionen kom af sted snarest muligt.

Dagen hvor Kosovos parlament skulle træffe beslutningen om uafhængighed burde - ifølge en af de amerikanske forhandlere - være en søndag, fordi det ville forhindre den russiske føderation i at indkalde en FN-generalforsamling - og inden da kunne de første lande anerkende Kosovo som selvstændig stat.

Pyt med EU-uenighed

I mandags, dagen efter den søndag, hvor Kosovo erklærede sin uafhængighed, var EU's udenrigsministre rygende uenige om, hvorvidt Kosovo skulle anerkendes. Spanien, Cypern, Bulgarien, Rumænien og Slovakiet, altså fem ud af EU's 27 lande sagde, at de ikke vil anerkende Kosovo, mens de 22 øvrige lande valgte at anerkende det som nyt land på Balkan. Den indre uenighed bliver i EU betragtet som et problem. Men ikke under planlægningsmødet mellem amerikanerne og det EU-land, der få dage senere ville overtage formandskabet for Europa.

"Man burde ikke bekymre sig," sagde den amerikanske vice-udenrigsminister Fried. Det vigtigste er beslutningen om EU-missionen - den kom for øvrigt også hjem inden uenighedsmødet i mandags. Og selv om seks EU-lande ikke ville anerkende Kosovo, så ville det ifølge den amerikanske vurdering være nok, at 15 gør det. Slovenien burde være det første, foreslog USA. Selv ville USA være blandt de første. USA anerkendte Kosovo i mandags, og det gjorde Frankrig også gennem et brev fra præsident Sarkozy. Frankrig blev dermed ifølge østrigske medier det første EU-land, der anerkendte Kosovo.

USA havde ellers også gjort en indsats for at få så mange lande som muligt også uden for EU til at anerkende det nye land. Amerikanerne "gennemførte et kraftigt lobbyarbejde i Japan, Tyrkiet såvel som i de arabiske lande," står der i notatet fra det slovenske udenrigsministerium.

Jo flere lande der hurtigt anerkender Kosovo, jo lettere bliver det for FNs generalsekretær at acceptere, at EU sender sin mission afsted, så kunne han nemlig bare sige, at der er "indtruffet en forandring af situationen i området," lød argumentationen. Netop det argument kunne retfærdiggøre, at FN trækker sin mission ud af Kosovo og EU sender sin ind.

Det lækkede notat er stilet til forskellige modtagere i den slovenske regering og dateret den 24. december, juleaftensdag. På det tidspunkt, fremgår det også, var USA sammen med kosovarerne i gang med at skitsere Kosovos nye forfatning. "USA håber," står der i samme afsnit, "at kosovarerne ikke mister troen på sig selv, for derigennem ville USA miste sin indflydelse der."

Den amerikanske ambassade i Ljubljana siger, at USA ved lækkede dokumenter hverken vil kommentere indholdet eller hvorvidt de lækkede oplysninger er korrekte.

Se de slovenske dokumenter og en tysk oversættelse via http://luftskibet.informa-tion.dk/europa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingen kommentar
Læs http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8129
og alt vil være klart