Nyhed
Læsetid: 4 min.

Vælgerlussing til kuppræsidenten

De pakistanske vælgere har talt, og Pervez Musharraf er dømt ude. Hans støtter blev straffet hårdt ved mandagens valg. Spørgsmål er nu, om oppositionen vil stille præsidenten til ansvar for otte års udemokratiske ugerninger
Kvindelige tilhængere af Pakistans tidligere regeringschef Nawaz Sharifs (på plakaterne bag dem) og hans parti Pakistan Muslimske Liga-N danser jublende i gaderne for at fejre deres leders valgsejr over den siddende præsident Pervez Musharraf. Søn af den nyligt myrdede Benazir Bhutto, Bilawal, proklamerede i pressen: -Min mor sagde altid, at demokrati er den bedste hævn-.

Kvindelige tilhængere af Pakistans tidligere regeringschef Nawaz Sharifs (på plakaterne bag dem) og hans parti Pakistan Muslimske Liga-N danser jublende i gaderne for at fejre deres leders valgsejr over den siddende præsident Pervez Musharraf. Søn af den nyligt myrdede Benazir Bhutto, Bilawal, proklamerede i pressen: -Min mor sagde altid, at demokrati er den bedste hævn-.

Khalid Tanveer

Udland
20. februar 2008

Mange havde regnet med en ordentlig vælgerlussing til Pakistans præsident, Pervez Musharraf, ved mandagens parlamentsvalg, men få havde ventet, at den ville blive så syngende.

Hans støtteparti Muslimske Liga-Quaid står til at miste hele 100 mandater i Nationalforsamlingen, hvor de for fremtiden må nøjes med 38 pladser.

Og ikke blot partiets formand, men også dets premierministerkandidat og 22 ministre i Musharrafs regering skal ud og lede efter et nyt arbejde, efter at de mandag mistede deres pladser i Nationalforsamlingen.

Anderledes lystigt ser det ud i oppositionens lejr. Den myrdede ex-premierminister Benazir Bhuttos Pakistans Folkeparti (PPP) ser ud til at vinde 87 pladser, mens tidligere premierminister Nawaz Sharifs parti, Pakistan Muslimsk Liga-N kan glæde sig over 66 af parlamentets 272 pladser.

"Demokratiet tager hævn," skrev avisen The News i går med henvisningtil Benazir Bhuttos søn, Bilawal, der efter attentatet proklamerede:"Min mor sagde altid, at demokrati er den bedste hævn."

Ydmyg taber

Muslimske Liga-Quaid erkendte sit nederlag i går formiddag, allerede inden de endelige resultater lå klar.

"Vi accepterer resultatet med åbent sind," sagde partiets leder, Chaudhry Shujaat Hussain, til AP-tv og forsikrede, at partiets kandidater 'ydmygt' ville opfylde den af vælgerne tildelte rolle i det nye parlament.

"Vi vil sidde på oppositionspladerne i det nye parlament," sagde Hussain.

Den danske Pakistan-kender Zubair Butt Hussain er ikke overrasket over vælgernes øretæve til præsident Musharrafs fløj.

"Valgresultatet skal ses i lyset af Musharrafs manglende vilje til at afhænde sin uniform og de mange studehandler, som han nåede at indgå i et forsøg på at holde på magten. Uanset hvor mange veje og skoler man bygger, er der grænse for, hvor mange gange vælgerne vil tillade, at man kan skifte hest i vadestedet og pludselig samarbejde med folk, som man tidligere har sagt, at man umuligt kunne arbejde sammen med. Stigende priser har heller ikke hjulpet ham eller hans støttende parti," siger Zubair Butt Hussain med henvisning til præsident Musharrafs gentagne forsøg på at indgå alliancer med oppositionens hjemvendte nu myrdede eksil-leder, Benazir Bhutto.

Islamisterne

Og også islamisterne måtte i går acceptere, at de pakistanske vælgere havde vejet og fundet dem for lette. MMA står til at få færre end fem mandater i Nationalforsamlingen mod nuværende 50 og selv i MMA's traditionelle højborg, den uroplagede North Frontier Procince, tabte alliancen regeringsmagten til det sekulære Awami Nationalparti (ANP). At de islamiske partier høstede en ligeså stor afklapsning af vælgerne var også at forvente, mener Zubair Butt Hussain.

"Godt nok er pakistanerne religiøse, men de er ikke naive. Det hjælper ikke at love folk, at man vil værne om deres religiøse arv, hvis man ikke har vist, at man også kan sikre dem de basale fornødenheder," siger Zubair Butt Hussain, der også giver de små islamiske partiers manglende evne til at danne fælles front en del af skylden for deres valgfiasko.

Rigsret?

Præsident Musharraf er ikke selv på valg, men hvis oppositionen kan samle to tredjedele af parlamentet om det, kan det vedtage at rejse en rigsretssag mod præsidenten.

Zubair Butt Hussain mener dog ikke, at det nye parlament tør risikere et så drastisk skridt.

"Det kan godt være, at det vil give nogle pluspoint udadtil, men til gengæld risikerer man en masse intern ustabilitet. Og så skal man huske, at militæret altså stadig er en vigtig faktor i pakistansk politik. Det er tvivlsomt, om militæret vil acceptere det, og jeg tror også, at Musharraf har gjort sit benarbejde for at sikre deres støtte i den sag," siger Zubair Butt Hussain og konkluderer: Nawaz Sharif har tidligere stået fast på sit krav om, at Musharraf skulle træde tilbage, og at højesteretsdommeren, som præsidenten fjernede fra posten sidste år, skulle genindsættes. En talsmand fra Sharifs parti, Saqiq ul-Farooq, sagde i går, at Musharraf "skulle træde tilbage", men tilføjede, at hvis højesteret blev genetableret og godkendte valget af Musharraf i oktober, ville partiet acceptere den beslutning.

"Vi vil have Pakistan tilbage på vejen mod demokrati, respekt for forfatningen og loven. Genindsættelsen af fyrede dommere er en betingelse for det," sagde Saqiq ul-Farooq.

En ny regering

Men inden de to store partier kan nå til en diskussion om Musharrafs fremtid, skal de lige have overstået en række forhandlinger om den interne magtfordeling. Intet parti har absolut flertal, så det stod tirsdag aften hen i det uvisse, hvordan landets nye regering skal sammensættes.

Nawaz Sharif fortalte i går, at han allerede havde haft kontakt med Benazir Bhuttos enkemand, Asif Ali Zardari. De to mødes i morgen til videre drøftelser.

Zubair Butt Hussain forudser, at mange diskussioner står for.

"De har hidtil kunne samles efter devisen 'vores fjendes fjende er min ven' og begge har været så fokuseret på at nå magtens tinde, om der så skulle hakkes en hæl og klippes en tå. Når kabalen om den nye regering er gået op, bliver det spændende at se, om de vil rive hovederne af hinanden," siger Zubair Butt Hussain.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os se at vestens marionetter sletter koruption og uretfaerdighed eller hvad?.
Saa vidt vi ved vesten stø/tter sine mariontter ikke at bekeampe koruption og uretfeardighed, men for at o/ger uretfeardighed og paa den maade stjaele andre land rigdomme.