Læsetid: 4 min.

'Zardari er ikke en Bhutto'

Benazir Bhuttos død kaster stadig lange skygger over Pakistan. I onsdags tilstod to mænd, at de hjalp den selvmordsbombemand, der dræbte Bhutto og 16 andre efter et valgmøde i Rawalpindi. Bhuttos pakistanske folkeparti vinder sandsynligvis valget i næste uge - men kan det overleve uden hendes lederskab?
Udland
15. februar 2008
Benazir Bhuttos enkemand, Asif Ali Zardari, skal forsøge at føre hendes parti til sejr ved valget i næse uge.

Benazir Bhuttos enkemand, Asif Ali Zardari, skal forsøge at føre hendes parti til sejr ved valget i næse uge.

Shakil Adil

40 dage efter hendes død flokkedes folk stadig om Benazir Bhuttos grav ved Garhi Khuda Baksh i hendes fødeegn i Sindh-provinsen. De kom i limousiner, på traktorer, på motorcykler og til fods. Stammefolk fra Balochistan, kvinder fra Kashmir og en delegation af kvindelige aktivister fra Lahore. Alle kastede blomster på den nyrevne grav, der ligger ved siden af gravstederne for hendes far, Zulfikar Ali Bhutto, der også var premierminister, og hendes myrdede brødre, Shahnawaz og Murtaza. Ikke siden Zulfikar har et politisk dødsfald forenet så mange i Pakistan.

"Vi elsker det pakistanske folks parti (PPP), men vi elsker Bhutto-familien endnu højere," siger et ungt stammemedlem.

"Partiet er Bhuttos parti - først faderen, Zulfikar, så Benazir og nu hendes søn, Bilawal."

PPP håber, at sorg vil blive til stemmer ved Pakistans valg den 18. februar. Men hvad er forklaringen på bhuttoismens tiltrækning i Pakistan, med dets sørgelige regeringshistorie? Og kan partiet holde sammen, nu hvor dirigentstokken er blevet givet til en ikke-Bhutto - Benazirs enkemand og tidligere investeringsminister, Asif Ali Zardari?

Zulfikar Ali Bhutto grundlagde PPP i 1967. Som feudalherre lovede han brød, husly og tøj til Pakistans fattige landbefolkning, også dem, der arbejdede på hans jorder i Garhi Khuda Baksh. Afsat ved et kup 10 år senere blev han hængt af Pakistans daværende militære leder, Zia ul-Haq, med Washingtons billigelse. Haq mente, at diktatur var den rigtige form for muslimsk lederskab. Washington foretrak fundamentalisme frem for Bhuttos forsøg på at udforme en uafhængig udenrigspolitik.

For den feudale elite

Martyriet gjorde Zulfikar til en helgen for hans tilhængere.

"Men hans mission mislykkedes," siger Mumtaz Bhutto, et af PPP's stiftende medlemmer og Zulfikars onkel.

"PPP var et parti for den feudale elite fra starten. Men i den første tid var der et stærkt element af arbejderklasse også. Nu fokuserer PPP på magt. Og det er feudalklassen, der får noget ud af det, ikke arbejderklassen."

Mumtaz siger, at den virkelige arv efter Bhutto mere ligger hos Pakistans subnationalistiske bevægelser som hans egen Sidhi National Front end hos PPP.

"Pakistan er en multinational stat og burde være en konfederation. I sine sidste dage forstod Zulfikar dette."

Fatima Bhutto er Zulfikars barnebarn. Hendes far, Murtaza, blev dræbt i et politibaghold uden for hendes hjem i Karachi i 1996, under Benazirs Bhutto anden periode som premierminister. Fatima mener ikke, at hendes bedstefar mislykkedes med sin socialistiske mission - Benazirs regeringer forrådte den. Far og datter repræsenterer totalt forskellige politiske filosofier, siger hun:

"Zulfikar Ali Bhuttos arv handlede om at give folket magt - give stemme til dem, som er blevet berøvet, politisk, økonomisk og socialt. Det nuværende PPP repræsenterer feudale godsejere. Han nationaliserede industrien, Benazir privatiserede den. Han var anti-imperialist. Hun adlød USA's mindste vink."

Med Benazirs død har Fatima forsonet sig med deres politiske uenighed. Men hun opponerer mod det synspunkt, at bhuttoisme er et dynasti.

"Hvordan PPP organiserer arvefølgen, er op til dem. Men det har intet med Zulfikar Ali Bhutto at gøre. Det var aldrig hans mening, at hans børn eller hans niecer eller børnebørn skulle overtage Bhutto-arven. Det er folket, der arver, ikke et familiemedlem. Læs, hvad han har skrevet: 'Jeg er ikke en Bhutto. Vi er alle pakistanere'."

Zardaris lederskab

Men nogle er mere Bhutto end andre. Da Zardari overtog PPP efter sin kones sidste politiske testamente, udtalte han, at han blot forvaltede magten, indtil deres 19-årige søn, Bilawal, blev gammel nok til at lede partiet.

Zardari, en jovial, nervøs mand, lever i en skygge. Mens han sad i Benazirs regering, blev han ikke blot anset for at være korrupt. Hans politiske stil underminerede hendes lederskab, siger en kilde i PPP. I daglig tale gik han under navnet Mister 10 percent - den del af regeringskontrakterne, han efter sigende tog til sig selv.

Zardari afviser alle anklager som ondsindet sladder fra et regime, han engang beskrev som 'verdens største efterretningstjeneste'. Han peger også på, at selv om han har tilbragt 11 år i fængsel, blev han aldrig dømt, heller ikke på anklager for at være involveret i mordet på Murtaza. Han nægter også, at han bruger Bhutto-navnet som et springbræt til magten.

"Jeg blev valgt til parti-leder. 56 medlemmer af partiets hovedbestyrelse godkendte Benazirs testamente. De mente alle, at jeg var en forenende faktor - en, som de fattige, feudalherrerne, de intellektuelle og kritikerne kunne acceptere."

Kun få tvivler på, at PPP vil samle sig bag Zardaris lederskab ved valget og måske også efter valget. Det virkelige problem kommer, når han forsøger at væve de forskellige tråde af bhuttoisme sammen til ét sammenhængende klæde. Når han skal tilfredsstille kravene fra feudalherrerne i Sindh, de intellektuelle i Lahore og de fattige over hele landet. Den byrde var tung for far og datter. Den bliver endnu tungere for enkemanden.

"En Bhutto er en Bhutto- Zardari er ikke en Bhutto," sagde det unge stammemedlem ved graven."

Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her