Læsetid: 1 min.

Afghansk journalist i amerikansk fangenskab siden oktober

En afghansk journalist tilbageholdes på Bagram-basen som illegal kombattant uden at være tiltalt eller stillet for en dommer
Udland
3. marts 2008
Jawed Ahmad blev anholdt på en base i Kandahar, angiveligt for at være i besiddelse af telefonnumre på Taleban-ledere og have interviewet dem.

Jawed Ahmad blev anholdt på en base i Kandahar, angiveligt for at være i besiddelse af telefonnumre på Taleban-ledere og have interviewet dem.

The Canadian Press

Den afghanske journalist Jawed Ahmad, der arbejder for den canadiske tv-station CTV News, har siden oktober sidste år siddet fængslet i den amerikanske Bagram-base nord for Kabul, beskyldt for at være 'illegal kombattant', men uden at formelle anklager er rejst.

Det er den amerikanske Comittee to Protect Journalists (CPJ), der har gjort opmærksom på journalistens skæbne og nu forlanger, at de amerikanske militærmyndigheder giver en forklaring.

"Vi appellerer til de militære myndigheder om enten at rejse tiltale mod Jawed Ahmad for at have begået en veldefineret kriminel handling, eller - hvis man ikke ønsker dette - at løslade ham øjeblikkeligt," siger leder af CPJ Joel Simon.

Ahmad blev arresteret på ISAF-styrkens militære luftbase i Kandahar i det sydlige Afghanistan den 26. oktober og siden flyttet til Bagram-basen. I en udtalelse i onsdags til AP sagde militærtalsmand major Chris Belcher:

"Som en illegal fjendtlig kombattant udgjorde han en trussel mod koalitionsstyrkerne og Afghanistans regering."

Interviewede Taleban

Yderligere oplysninger er ikke givet, men i følge organisationen Reporters Without Borders beskylder USA journalisten for at have været i besiddelse af telefonnumre på Taleban-ledere og have interviewet dem. Chris Belcher har ikke villet svare på, om Jawed Ahmed har haft mere kontakt med de militante kræfter end andre journalister, der dækker Afghanistan. Det afviser journalistens bror.

"Alle journalisterne i Kandahar kender ham og ved, at han er journalist. Han har ikke gjort noget galt," sagde broderen, Siddique, som senest var i forbindelse med den fængslede for en måned siden via Røde Kors.

Chefen for tv-stationen CTV News, Robert Hurst, siger i en udtalelse, at man "stadig er dybt bekymrede" over journalistens situation som tilbageholdt uden anklage og rettigheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kryds i kalenderen til Information for at anbringe denne artikel på samme side som den om Khambash.

"Udbredelse af demokrati!" - hent en brækspand!

Ingen kan forsvar dig Stakkels Jawed Ahmad .
Vesten er de facister og banditer ogpsykopater.
Der er ingen forskell mellem davaerende facister og nuvaerende "demokratie" vestlige land

Taslim nu i Afghanistan