Læsetid: 2 min.

Afghansk journaliststuderende undgår dødsstraf

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, har angiveligt lovet aldrig at underskrive dødsdommen over den 'blasfemiske' Pervez Kambaksh
Udland
19. marts 2008

PARIS - Der er nyt håb for den afghanske journaliststuderende, som er idømt dødsstraf for 'blasfemi'. Den afghanske præsident, Hamid Karzai, lover nu, at han ikke vil underskrive ordren til at henrette Sayed Pervez Kambaksh. Uden præsidentens underskrift, kan dommen ikke eksekveres.

Ifølge Robert Ménard, generalsekretær for Journalister Uden Grænser, skal Hamid Karzai personligt have givet ham et "klart tilsagn" om, at han aldrig vil underskrive Kambakshs dødsdom.

Yaqub Ibrahim, bror til den dømte, er i disse dage i Frankrig, og han oplyser, at Pervez har fået ja til at blive forflyttet fra det provinsfængsel, hvor han sidder i dag, til et mere sikkert fængsel i den afghanske hovedstad, Kabul. Broderen siger, at den besked er "et signal om håb", men han appellerer til at fastholde maksimalt internationalt pres på myndighederne i Kabul.

Kambaksh blev først anklaget for at have skrevet og dernæst for at have omdelt et essay, han havde downloadet fra internettet.

I essayet, rejser forfatteren, en iransk intellektuel, kritik af holdningen til kvinder i diverse fundamentalistiske tolkninger af Koranen. Kambaksh blev dømt til døden af en religiøs domstol i den nordafghanske by Mazar efter en retssag, der ifølge hans eget udsagn, var overstået på under fire minutter.

Siden da er den afghanske præsident blevet oversvømmet med opfordringer til at redde den journaliststuderendes liv.

Hele affæren har udviklet sig til en test af respekten for menneskerettighederne i de regeringskontrollerede dele af Afghanistan, hvor vestlige styrker forsvarer områderne imod Taleban-militsens forsøg på at generobre magten.

Fængselsophold tærer

Ifølge Ibrahim, der arbejder som journalist for vestlige medier, har det månedlange fængselsophold tæret på hans bror.

"Han har tabt adskillige kilo og sidder i en celle med 30 andre, heraf flere talebanere og rene kriminelle. Jeg har sagt til ham, at han ikke skal bekymre sig om dødsdommen. Det internationale pres betyder, at den aldrig vil blive udført. Det vigtige lige nu er at få ham overført hurtigst muligt til en sikker celle," siger Ibrahim og forudsiger, at overførslen til Kabul-fængslet kan ske inden for ti dage. Datoen for Kambakshs appelsag er endnu ikke fastsat, men det er omsider lykkedes at finde en advokat, der kan repræsentere ham, efter at de første 10 adspurgte advokater ifølge Ibrahim afviste at tage sagen af frygt for repressalier.

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her