Nyhed
Læsetid: 1 min.

Britisk tv-reklame forbudt på grund af blasfemi

Erotik, hårstyling-produkter og kristne symboler må af hensyn til religiøse følelser ikke blandes sammen, mener det britiske reklamenævn
Udland
14. marts 2008

I Storbritannien, hvor ingen avis endnu har vovet at trykke de danske Muhammedtegninger, har hensyn til religiøse følelser åbenbart forrang for ytringsfriheden. I al fald er en erotisk tv-reklame for hårstylingprodukter, der benytter sig af åbenlyst religiøst billedsprog såsom hænder, der foldes i bøn, rosenkranse og udtrykket Din vilje ske, nu blevet forbudt af det britiske reklamenævn.

Hvorfor? Den kunne anses for stødende for en kristen følsomhed. Reklamefilmen, der skal lancere hairstyling-producenten gdh's nye faldjern, har angiveligt ført til dusinvis af klager, hævder det britiske reklamenævn, Advertising Standards Authority (ASA) - deriblandt en påtale fra selveste Ricky Panter, ærkediakon i Liverpool.

ASA henviser i sin afgørelse til, at reklamen, hvori der også forekommer vokslys og bogstavet 't' i en typografi, der får det til at ligne et kristent kors, "ville kunne virke anstødelig, navnlig for kristne".

Religion for dit hår

I den korte filmsekvens ses en række kvindelige modeller i negligé, der ligger drømmende på en seng og kærtegner deres usædvanligt smukt stylede hår, mens de på forskellige europæiske sprog beder til, at deres drømmehelt vil forføre dem nu i nat. Reklamen afsluttes med budskabet ghd IV - din vilje ske med underteksten: Ghd - en ny religion for dit hår.

Hos ghd forsvarer man sig med, at man har benyttet sig af dette reklameslogan i syv år uden problemer og afviser i øvrigt, at klippets erotiske karakter skulle overtræde gældende standarder for tv-reklamer.

I en pressemeddelelse tager ghd's direktør, Martin Penny, afstand fra nævnets "urimeligt hårde kendelse".

Medieomtalen af sagen har imidlertid givet ghd et uvurderlig udbytte af sin udfordrende reklame, for skønt tv-reklamen ikke længere er at finde på britiske fjernsynsskærme, kan den nydes i fuld længde på youtube.com, hvilket titusinder allerede har gjort.

Se reklamen på: http://www.youtube.com/watch? v=dyZDD0yccQI

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her