Analyse
Læsetid: 4 min.

Entente formidable?

To måneder før Frankrig overtager EU-formandskabet benyttede præsident Nicolas Sarkozy et overdådigt statsbesøg i sidste uge hos den britiske Dronning Elizabeth til to ting: afpudsning af en profilen som statsmand og tilbud til briterne om et tættere samarbejde om energi, klimaforandringer, immigration og forsvar
Udland
1. april 2008

PARIS - "Dette er ikke bare et spørgsmål om en hurtig affære ('a one night stand'). Jeg tror på, vi roligt kan forlænge forholdet til morgenmad næste dag."

Sådan lød det fra den franske præsident Nicolas Sarkozy, som ikke kun magter at forføre smukke supermodeller; han anvender glad en flirtende sprogbrug, også over for en af verdens mest seriøse og kejtede politiske ledere, den skotske arbejdsnarko-man og præstesøn, Gordon Brown.

Kærlighedserklæringen til den britiske premierminister - eller til den britiske nation fra Frankrig om man vil - blev fremsat af præsidenten under et fælles pressemøde som Brown og Sarkozy afholdt i sidste uge. Præsidenten var taget på et kort statsbesøg med alt hvad det indebærer af pomp og pragt hos den britiske Dronning Elizabeth.

Briterne rullede den røde løber ud i enhver forstand, og Huset Windsors imponerende iscenesættelse blev noteret i den franske presse, som finder det britiske Kongehus halvt latterligt ('Disneyland møder Hollywood') halvt fantastisk.

Forelsket i Carla

De britiske medier forelskede sig til gengæld hovedkuls og nærmest savlende i den nybagte præsidentfrue Carla Bruni Sarkozy, som blev hyldet og fotograferet i et væk hele besøget igennem.

Selv den seriøse britiske avis the Guardian bragte et seks sider langt essay om den italienske skønhed, der bar Dior hele ugen, og som det hedder "taler fire sprog, er velhavende, talentfuld, veluddannet, smuk som en gudinde og velbegavet". Hun blev skiftevis sammenlignet med Jacqueline Kennedy og Prinsesse Diana.

Entente Amicable

Browns og Sarkozys pressemøde efter at de to politiske ledere var færdige med et bilateralt topmøde blev afholdt, af alle steder, på the Emirates Stadium, hjemsted for fodboldklubben Arsenal i det nordlige London.

Her så Brown decideret utilpas ud efter Sarkozys kærlighedserklæring, men han tilbød dog under besøget selv at opgradere den traditionelle britisk-franske 'Entente Cordiale' fra 1904 til en 'Entente Formidable'.

Han kaldte også Sarkozys besøg og det britisk franske forhold for 'historisk enestående.'

Det gjorde Brown som et svar på Sarkozys tale til det britiske Parlament (både Under- og Overhus) onsdag, hvor han talte varmt om det britisk-franske venskab. Præsidenten inviterede i talen briterne ind i en 'Entente Amicable' i en overstrømmende varm tale.

Sprayet med vanillesauce

De britiske parlamentarikere kvitterede for talen med stående klapsalver, mens de britiske medier, der aldrig forsømmer en god lejlighed til sarkasme, var lettere overbærende over den galliske oratoriske stil, så langt fra den engelske mere jordbundent barske og ironiske ditto.

Sunday Times karakteriserede Sarkozys blomstrende vendinger "som at blive sprayet af en vandkanon med Creme Anglaise (en fransk specialitet, flødesauce med sukker og vanilje, AG)".

Blandt de serverede 'niceties' fra Sarkozy var blandt andet at de to lande "deler en global vision om Europa", og forklarede, at dette stod i modsætning til, at Frankrig tidligere kun havde "en europæisk vision, og Storbritannien en global".

EU savner dig Gordon

Bag alle de verbale franske kindkys gemte der sig ikke desto mindre en godt skjult kritik af briternes legendariske fodslæbende rolle i det europæiske samarbejde, der bestemt ikke er blevet mindre med Brown i førersædet.

Den britiske premierminister skal stort set slæbes med til EU's møder og Sarkozy kommenterede dette indirekte dels ved at takke Brown for at have besluttet sig for at ratificere EU's nye Lissabon-traktat (uden den folkeafstemning, som forgængeren Tony Blair havde lovet om EU-forfatningen), dels ved at bede briterne være mere aktive i Europa.

Det blev udtrykt positivt som et tilbud om alle de store ting, de to lande kunne udrette sammen, hvis de begge kastede sig 100 procent ind i Unionen sammen. Og som at EU har brug for Londons bidrag.

Militær kinddans

Konkret tilbød Sarkozy briterne et tættere samarbejde om energi, klimaforandringer, immigration og forsvar. Især på det sidste område er der stolte traditioner at trække på og et allerede eksisterende fundament. EU's to eneste atommagter har traditionelt trukket forsvarssamarbejdet i EU, men har altid været hæmmet af at briterne har ønsket amerikanernes godkendelse af ethvert skridt og været varsomme med aldrig at udfordre NATO. Men med de nye franske toner om en mulig indtrædelse i den militære del af forsvarsalliancen, og amerikanernes ønske om en tungere europæisk involvering i sikkerhedspolitikken på eget kontinent, er vejen banet for en opgradering af forsvarsaksen London-Paris.

En dobbelt succes

Topmødet må derfor på enhver måde siges at have været en succes for de to ledere. Sarkozy, der lige har fået tildelt en ydmygende begmand af de franske vælgere i sidste måneds lokalvalg og dertil trækkes med folkelig kritik af sin 'bling-bling-stil' fik vist, at han godt kan lege statsmand med værdighed, og at hans nye smukke hustru er en enorm fordel med stil og intellekt og ikke en potentiel skandaløs sexbombe.

Og Brown fik demonstreret, at det britisk-franske forhold under hans ledelse er blevet varmt og tæt, i modsætning til det iskolde forhold, som herskede mellem Jacques Chirac og Tony Blair - især efter Irak-krigen men også efter gentagne sammenstød i EU-kredsen om især landbrugs- og handelspolitik.

Sarkozys besøg var da også det første franske statsbesøg i Storbritannien i 12 år og han var blot den 31. statsleder, som har fået æren af at tale til begge det britiske parlaments to kamre siden 1939. Andre talere med samme privilegium har inkluderet Nelson Mandela og Dalai Lama.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her