Interview
Læsetid: 6 min.

'Jeg fik at vide, at jeg var skyldig, og at de havde besluttet sig for, at jeg skulle dø'

Den 23-årige afghanske journaliststuderende Kambaksh er dømt til døden for at have downloadet dokumenter fra internettet, der var kritiske over for islams kvindesyn. 'Min såkaldte retssag varede kun fire minutter i en lukket domstol,' fortæller han
Dødsdommen over Sayed Pervez Kambaksh har ført til massive protester verden over. Både FN, USA og Storbritannien har kritiseret dommen, og også i Afghanistan har der været demonstrationer til fordel for den unge journaliststuderende.

Dødsdommen over Sayed Pervez Kambaksh har ført til massive protester verden over. Både FN, USA og Storbritannien har kritiseret dommen, og også i Afghanistan har der været demonstrationer til fordel for den unge journaliststuderende.

Rafiq Maqbool

Udland
3. marts 2008

"Det kom aldrig på at tale at finde en advokat, der kunne repræsentere mig. Faktisk fik jeg ikke engang lov til selv at sige noget til mit forsvar."

Sayed Pervez Kambaksh holder fast i tremmerne til sin celle og giver sig til at berette om den besynderlige og rystende skæbne, der er overgået ham.

Den 23-årige studerende, der er dømt til døden for at have downloadet en rapport om kvinderettigheder fra internettet, er hovedperson i en sag, der har vakt enorm opsigt og forargelse i hele verden. Som det første udenlandske medie har Independent mødt ham i hans fængsel i Mazar-e-Sharif i det nordlige Afghanistan og hørt hans egen version. I et lavmælt, tøvende tonefald fortæller han:

"Dommerne havde på forhånd besluttet sig for, hvad de skulle mene om min sag. De talte til mig og kiggede på mig på samme måde som på en mand, der allerede var dømt. Jeg forsøgte at sig til dem: 'Hør her, I begår en stor fejl - vil I ikke nok lytte til mig?', men jeg fik aldrig en chance for at forklare mig."

For Kambaksh førte den fire minutter lange proces til fire måneders indespærring. Så længe har han foreløbig måttet dele en celle på 10 gange 12 meter med 34 andre indsatte - mordere, røvere og terrorister - og med truslen om at få sin straf eksekveret hængende permanent over sit hoved.

Hans skæbne så ud til at være beseglet, da det afghanske senat vedtog en resolution, som blev fremlagt af selveste Sibghatullkah Mojeddeid, en af præsident Hamid Karzais nære forbundsfæller, som stadfæstede dødsdommen. Resolutionen blev dog senere trukket tilbage efter internationalt og hjemligt pres.

Kummerlige forhold

Min samtale med Kambaksh i Balkh-fængslet finder sted under vagtsomme blikke fra fangevogtere i olivengrønne uniformer af Sovjet-æra-snit. I Balkh er 360 fanger stuvet sammen i et fængsel, der er dimensioneret til 200, under forhold, som selv de afghanske fængselsmyndigheder erkender er "uacceptable".

De indsatte, som omfatter 22 kvinder, hvoraf flere er dømt for at have forladt deres mænd eller været disse utro, sidder rundt omkring med de udslukte blikke, der er så karakteristiske for mennesker, som er fanget i et enormt bureaukratisk system, hvorfra de kun har begrænsede forhåbninger om at slippe ud i nogen nær fremtid.

Siden Independent og andre medier er begyndt at sætte fokus på Kambakhs sag, har fremtrædende offentlige personer som USA's og Storbritanniens udenrigsministre, Condoleezza Rice og David Milliband, lagt et betydeligt pres på præsident Karzai for at få Kambaksh benådet. En underskriftsindsamling organiseret af Independent med krav om retfærdighed for Kambaksh har samlet næsten 90.000 underskrifter.

Stående foran sin celle ser Kambaksh bleg og træt ud. Han skutter sig i den brune læderjakke, han har taget over sin nussede hvide shalwar kameez (traditionel sydasiatiske klædedragt, red.), imod den bidende kolde vind, der blæser fra bjergene mod nord. Under indespærringen er han flere gange blevet angrebet af fundamentalistiske fanger efter tilskyndelse fra en vogter, som kalder ham "kætter". Disse intimideringer er dog aftaget igennem de seneste uger.

"Jeg er meget taknemmelig for, hvad Independent har gjort for at skabe opmærksomhed om min sag. De fleste af mine medfanger ved nu, at jeg ikke har gjort noget, der kan berettige så hård en dom, og de er begyndt at støtte mig. Også nogle af mine vogtere har været venligere imod mig," siger han og tilføjer:

"Der er stadigvæk ekstremister, som overfuser mig, og jeg er bange for, at deres holdning til mig er umulig at ændre."

For hans eget bedste

Kambaksh trængsler begyndte midt i oktober sidste år, efter at han havde downloadet en række dokumenter om islam og kvinders rettigheder fra et iransk website. Han blev først taget i forhør af religionslærere på det universitet, hvor han læser journalistik.

"De hævdede, at nogle af mine medstuderende havde sagt, at jeg selv havde skrevet disse artikler. Det benægtede jeg selvfølgelig. Jeg spurgte dem, hvem disse studerende var, men de ville ikke røbe navne. De har siden gentaget disse beskyldninger, men jeg har fortsat ikke fået at vide, hvem de er, ja, måske eksisterer de slet ikke ..."

Hans stemme bliver lavere, da en vogter kommer hen til os for at overhøre, hvad der bliver sagt. Det er ikke alle i Bakh-fængslet, der tror på Kambakshs uskyld.

Den 27. oktober blev han arresteret i redaktionen på Jahan-e-Naw - avisen, han var i praktik på.

"Klokken var godt 10 om morgenen, da jeg fik at vide, at en af cheferne i NDS (Det afghanske efterretningsvæsen, red.) ville tale med mig. Jeg blev så ført til en politistation, hvor jeg måtte vente indtil kl. 15. Endelig fik jeg så at vide, at jeg kunne betragte mig som anholdt for at have indtastet adressen på en forbudt hjemmeside. Da jeg protesterede, sagde de, at anholdelsen skete af hensyn til min egen sikkerhed, og at jeg ellers risikerede at blive dræbt."

Lemfældig retssag

Den 6. december blev Kambaksh stillet for en domstol i Mazar, hvor der nu blev oplæst et tiltaleskrift imod ham, ifølge hvilket han havde gjort sig skyldig i blasfemi og andre overtrædelser af islamisk lov. Processen blev afsluttet, uden at der var blevet fremlagt noget materiale for retten.

Den næste høring skulle finde sted 12. januar, men blev aflyst, da Kambaksh var blevet syg. Han kom igen for retten 22. januar, hvor han forventede, at der ville fastsat en dato for, hvornår retssagen kunne finde sin afgørelse. I stedet blev han affærdiget med et rystende budskab.

"Om eftermiddagen sidder retten i reglen i et par timer, men jeg blev ført ind lige før lukketid kl. 16. Der var tre dommere og en anklager. Først opsummerede de sagen i hovedtræk, så meddelte en af dommerne mig, at jeg var kendt skyldig, og at straffen var døden. Jeg forsøgte at komme med indvendinger, men som sagt talte de til mig som til en simpel kriminel, og gav ordre til, at jeg skulle føres tilbage til min celle."

"Jeg var totalt i chok," fortæller Kambaksh videre. "Jeg sad og forsøgte at regne på, hvor længe de havde været om at afgøre min sag og nåede først frem til, at det havde taget dem tre minutter, men det var nok snarere fire. Det var det. Jeg har siddet fængslet lige siden. Nu kan jeg kun håbe på, at jeg får medhold i min appel. Jeg foretrækker, at min appelsag kommer for i Kabul - jeg tror, jeg bedre vil kunne fremlægge min sag der."

Ret til advokat

Efter det internationale ramaskrig over Kambakshs sag og hans støtters intensive kampagne har Afghanistans højesteret besluttet, at appelsagen kan finde sted i Kabul, på god afstand af den lokale domstol i Mazar, og at retshøringen desuden skal være offentlig denne gang. Dommeren Bahahuddin Baha har også slået fast, at den studerende vil få ret til at have en advokat ved sin side.

"Jeg tror, at hvis jeg bare kan få mulighed for at forklare mine synspunkter, så vil dommerne indse, at jeg ikke har gjort noget galt. Ifølge forfatningen har jeg ret til en advokat og til selv at tale min sag, men det kom ikke til at ske sidste gang. Jeg har hørt, at præsident Karzai har fattet interesse for min sag. Han har mulighed for at benåde mig, men jeg ved ikke, hvilket pres han er under."

 

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hey – husk nu lige, at alle kulturer og religioner er lige.
De må alle mødes med respekt og tolerance.

Her er et link til kulturrelativisterne, så de rigtigt kan beundre fremmede kulturer, selv om de pågældende vist ikke er kulturrelativister? http://www.document.no/2008/03/iran_konversjon_kan_medfore_do.html

Vestlige soldater kaemper for at give Islam et daarligt navn og derfor den Den vest sto/ttet marionet regeringen i Afghanistan beslutter sig paa saadan en maade. Ligsom havde USA hjalp TALIBAN til magten i 1996 og den gruppe af TALIBAN, som havde undertrukket kvinder og var imod kvinde undervisning og havde brugt facistiske og brutale metoder,, fik nu af USA ,NATO og Danmark lov til at komme i den nuvaerende regering som belo/ning.
USA og NATO kaemper nu i de sidste 7 aar mod de gode TALIBAN-styrker og den SAAKALDTE daarlige og kun ved navn TALIBAN er sammen med USA og NATO og Danmark. Dem, som have undertrukket kvinder er dem som nu er kommet med saadanne opfordring. ISLAM er freds religion, men USA, NATO og Danamark praktisere DEN GAMLE TESTAMENTE OG DEN NYE TASTAMENT I Afghanistan. og ikke den hellige Quran.
Saa HUSK venner det!

Taslim bor nu i Afghanistan

til Per stige Mullar!
Det er jeres indsatte " demokratiske regering i Kabul, der har besluttet saadan og ikke en ISALMISKE regering. Nuvaerende regering i Afghanistan Praktisere Den gamle testemnet og ikke Quran. Jeres marionet regering brug kun navnet ISLAM og i virklighed er de J/odisk og kristne regler , der praktiseres i Afghanistan. Read her:
Vestlige soldater kaemper for at give Islam et daarligt navn og derfor den Den vest sto/ttet marionet regeringen i Afghanistan beslutter sig paa saadan en maade. Ligsom havde USA hjalp TALIBAN til magten i 1996 og den gruppe af TALIBAN, som havde undertrukket kvinder og var imod kvinde undervisning og havde brugt facistiske og brutale metoder,, fik nu af USA ,NATO og Danmark lov til at komme i den nuvaerende regering som belo/ning.
USA og NATO kaemper nu i de sidste 7 aar mod de gode TALIBAN-styrker og den SAAKALDTE daarlige og kun ved navn TALIBAN er sammen med USA og NATO og Danmark. Dem, som have undertrukket kvinder er dem som nu er kommet med saadanne opfordring. ISLAM er freds religion, men USA, NATO og Danamark praktisere DEN GAMLE TESTAMENTE OG DEN NYE TASTAMENT I Afghanistan. og ikke den hellige Quran.
Saa HUSK venner det!

Taslim bor nu i Afghanistan

Sagen handler ikke om en regering eller NATOsoldater.

Det handler om en religiøs domstol, der gør en landsmand uret!
Dertil kommer at sagen intet har med tro at gøre, kun med moral.

Og dog - for hvis det lykkes at oplyse det Afghanske folk, behøver de jo ikke troen - og er det ikke sagen kerne?

Den stakkels Sayed Pervez Kambaksh er endnu et offer for de islamiske mørkemænds angst for oplysningen.

De ser vel sig selv som religionens helte, men det de er, er en skændsel for menneske(lig)heden.

LektorVis!
Afghanistan er vestens koloni og kolonimagten bestemmer, hvem skal vaere ved domstolene og derfor praktisere de den gamle testement og den ny e testement i Afghanistan og ikke Isamisk lover og regler. og jeg maa minde dig om at alle tropper er fra de kristlige lande tilsted. Saa derfor maa vesten stop brugen af den brutale Gamle og ny testement i Afghanistan og lad afghanere live under den fredlige Quran-sharia.

Taslim bor nu i Afghanistan

Kære Taslim

At kalde Afghanistan en er koloni er ude af proportion. Folk i vesten ønsker at det Afghanske folk må komme til at leve i et frit samfund.
Frihed er ikke det Quran-Sharia tilbyder jer, det viser sagen mod Sayed Pervez Kambaksh med al tydelighed.

Hvis frihed virkelig er "en dolk i ryggen på iskam" er islam ikke bedre værd.

Hellere frihed uden religion end religion uden frihed.

Afghanistan har verdens højeste mødredødelighed. 170 kvinder ud af 10.000 dør i barselsseng.

Det er sikkert helt naturligt, Holmskjold, men jeg vil nu kalde det forfald forårsaget af talebanere.

"Den vestlige verden har intet andet at tilbyde muslimerne, end det forfald, som er kendetegnende den vestlige verden!"

Nåh Bjørn, kan du så fortælle mig hvad de laver heroppe; så må de da hellere tage hjem, når vores samfund er så forfærdeligt.

LektorVis
Vesten er efter sine egne interesse. De bomber civlie. De har i de sidste 7 aar har draebt op til 500.000 afghanere og foredrev over 2millioner paa flygt og forhindret tilbagvenden af 5millioner andre afghanere til Afghaistan, og du kalder alle de forbrydelser og folkedrabt og b/onemodrei som HELP??

Tak for hjaelen?? ud af Afghanistan eller afghanere sparker besaettelses magten ud af Landet.

Taslim bor nu i Afghanistan

Kære Taslim

Jeg synes de tal du nævner lyder meget høje, men lad nu det ligge.
Jeg har ikke noget ønske om at føre krig i Afghanistan - jeg synes al krig er forkert.
Men krige har en årsag, og religiøs fundamentalisme er altså en af grundene til, at vi har så meget krig. Det nytter ikke at du bare blindt vender din vrede mod vesten.
Og så bliver jeg nødt til at sige at jeg ikke har skrevet mit indlæg for at diskutere vestlig tilstedeværelse i Afghanistan.
Grunden til at jeg skriver her er for at give min støtte til Sayed Pervez Kambaksh. Jeg håber da også at du, Taslim, som bor i Afghanistan tager afstand fra, at en ung mand lige nu sidder fængslet, blot for at sige hvad han mener.
Husk på, at ytringsfrihed er det grundliggende princip i menneskerettighederne, der gør at vi to kan mødes her og tale sammen i dette forum -
jeg, som bor i Danmark, risikerer ikke noget - og jeg håber og ønsker at der snart kommer en dag hvor folk i Afghanistan - kvinder eller mænd - heller ikke skal frygte for repressalier blot fordi de siger, hvad de mener.

Til Jakob Schmidt-Rasmussen
- Tak for det oplysende indlæg.
Har du forslag til yderligere læsning om Cairoerklæringen? Og mener du at man både som troende og ikke troende kan skelne mellem at være islamist og muslim? Er det ikke som at skelne mellem at være katolsk og kristen?

Forholdet mellem islam og islamisme er som forholdet mellem alkohol og alkoholisme - det er et spørgsmål om dosering ...

Jo så forstår jeg. Det er altså lige som forholdet mellem Kristendom og Søren Krarup...

Vel talt, Jacob SR!

Du har ret i, at Krarup ikke er kristen fundamentalist - han er lige så lidt kristen, som bin Laden er muslim. De bruger bare religionen til skalkeskjul for deres magtbegær.

Ak, Vadmand,

Hvor langt mener du selv, at din analogi mellem Krarup og bin Laden holder? Er den alvorligt ment?
Hvis den er, så er du mere galt afmarcheret, end jeg egentlig havde forventet.

Er vi i det mindste enige om, at Krarup er fuldblods demokrat? Og at han ikke ser nogen konflikt mellem Bibelen og grundloven? Er vi enige om, at han ikke mener frafald fra kristendommen skal straffes med døden osv.?

Krarups demokratiske sindelag kan - som hans partis - ligge på et meget lille sted og er begrænset til dogmet om, at selv det mest spinkle flertal altid har ret (så læge de er enige med S.K.). Hans holdning til dødsstraf er i bedste fald pragmatisk: "»Jeg er imod dødsstraf under normale omstændigheder. I 1945 var der almindelig enighed om dødsstraf i hvert fald over for tyske håndlangere. Så tingene er ikke så firkantede som hellig lov vil gøre det til« (Udtalt af S.K. til Politiken. )

Ak Jacob, sa´kal vi ha den åndsvage og helt irrelavante historie om Mhhammed og Mao endnu engang pastedt ind, og du undrer dig vedblivende over at du blive slettet?

der den vestlige kristlige Gamle testemenet og den ny testement, de praktiseres i Afghanistan og ikke Quran.
for det andet til alle muslimer:
Muslimer skal vaere paa vagt at de bliver slagtet og braendes ihjel af vesten i Europa mere vaerre ende J/oder blev af Hilter. Vesten gaar nu i den retning. Husk Muslimer, I bliver slagtet af Vesten. saadan startede ogsaa overgreb mod J/oder.

Taslim bor nu i Afghanistan