Læsetid: 2 min.

Hillary Clinton vinder Texas og Ohio

Overraskende comeback til Hillary Clinton: Hun slog Barack Obama i tre af fire primærvalg, og dysten om at blive Demokraternes kandidat er atter åben
Overraskende comeback til Hillary Clinton: Hun slog Barack Obama i tre af fire primærvalg, og dysten om at blive Demokraternes kandidat er atter åben
Udland
5. marts 2008

Hillary Clinton brød den dårlige stime og er tilbage i kampen, efter at hun overraskende snuppede både Ohio og Texas ved tirsdagens primærvalg i USA. Dermed er der nyt liv i den intense kamp om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Amerikanske medier har døbt valget i de to stater "super tirsdag II" med henvisning til den første tirsdag i februar, hvor flere end 20 stater stemte, uden at dysten dengang blev afgjort. Også Texas blev en ren gyser, men ifølge amerikanske tv-stationer vandt Clinton med 51 procent af stemmerne mod rivalen Barack Obamas 48 procent.

- Jeg er begejstret over denne tillidserklæring fra folk i den store stat Texas, en stat, jeg kender og elsker, sagde den 60-årige Clinton, da valggyseren omsider var afgjort.
I forvejen havde den tidligere præsidentfrue halet sejre i land i Ohio og Rhode Island, mens Obama vandt i Vermont.

- I dag har vi vundet tre ud af fire dyster og åbnet et nyt kapitel i denne historiske kampagne, fastslog New York-senatoren, der nu for alvor har bevist, at hun ligesom sin mand, ekspræsident Bill Clinton, evner at komme tilbage, når ingen venter det.
Tirsdagens primærvalg blev anset som Hillary Clintons sidste chance til et comeback, da Illinois-senatoren Obama efter 11 sejre i træk og en bølge af medvind allerede følte sig så godt som sikker i at blive nomineret og havde sat hende pistolen for panden.
I en tale til sine tilhængere efter sin triumf i Ohio erklærede en storsmilende Clinton, at hun vil gå hele vejen til Det Hvide Hus.

- Ingen kandidat - demokrat eller republikaner - har vundet Det Hvide Hus uden at vinde primærvalget i Ohio, sagde hun til sine jublende tilhængere i sit Ohio-hovedkvarter i Columbus.

- For alle jer, der er forsøgt knockoutet, men som kom igen, dette er tilegnet jer, fastslog Clinton.

Men løbet er heller ikke kørt for den 46-årige Obama, der fortsat har knap 100 delegerede flere til at stemme på sig ved partikonventet i sensommeren.

- Uanset hvad der sker i nat, så har vi stadig stort set det samme forspring som i morges, og vi er på vej til at vinde denne nominering, sagde Obama, der lykønskede sin rival for hendes hårdt tilkæmpede sejre.

Det enormt tætte demokratiske opgør flytter nu fokus til de næste primærvalg i Wyoming, Mississippi og Pennsylvania.

Hos Republikanerne er det hele til gengæld afgjort efter tirsdagens valg. Det bliver John McCain, som Clinton eller Obama skal dyste mod ved præsidentvalget i november. Arizona-senatoren vandt sikkert i Rhode Island, Vermont, Ohio og Texas og er klar som partiets præsidentkandidat.

Demokraterne vil nu massivt gå til angreb på veteranen McCains nære parløb med præsident George W. Bush omkring Irakkrigen.

- Han har bakket op om nøjagtig den samme politik, som ikke har gjort Amerika godt. Han har set, hvad George Bush har gjort ved vores land, og han har lovet at holde os på nøjagtig samme kurs, sagde Obama tirsdag på valgdagen i Bushs hjemstat, Texas.
/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her