Læsetid: 3 min.

Koranfilm splitter VKO

Oppositionen og statsministeren står samlet i fordømmelsen af Geert Wilders' film 'Fitna', mens både de konservative og Dansk Folkeparti mener, at filmen viser islams skyggesider
Udland
29. marts 2008

Den hollandske politiker Geert Wilders' omstridte film Fitna, der sammenkæder Koranen og terror, skaber sprækker i VKO-blokken, der tidligere har stået sammen i forsvaret for ytringsfriheden.

Mens både de konservative og Dansk Folkeparti advarer mod, at Vesten ikke tør tale om islams skyggesider, så er statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) denne gang mere enig med venstrefløjen. Herfra lyder det nemlig, at filmen er en provokation.

"Jeg har hørt og set nok til at vide, at den kan man kun opfatte som en unødig provokation. Og jeg synes i det hele taget, at der er grund til mindre opmærksomhed på den type provokatører. Jo mere opmærksomhed på dem, jo flere vil der bare blive af dem," siger Anders Fogh Rasmussen.

Selv om statsministeren ikke har set den hollandske film - eller har tænkt sig at gøre det - så mener han, at den tegner et forkert billede af islam.

"Som jeg har forstået det, så sætter den lighedstegn mellem islam som religion og terrorisme i det hele taget. Det synes jeg ikke, er rimeligt, og jeg synes også, at det blokerer for en vigtig debat om yderliggående islamisters brug af terror," siger Anders Fogh Rasmussen.

Hovedet i busken

Til gengæld mener De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, at Fitna viser den fundamentalistiske islamisme, der står bag alvorlige terrorhandlinger i Vesten.

"Ytringsfriheden er den væsentligste af vore vestlige frihedsrettigheder. Tager vi ytringsfriheden fra én, tager vi ytringsfriheden fra alle. Det gælder naturligvis også ytringsfriheden for den eller dem, der tør sætte fingeren på en politisk dagsorden, der er fuld af misforstået hensyntagen over for fundamentalister og ekstremister," siger Henriette Kjær.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, anklager statsministeren for at stikke hovedet i busken.

"Jeg skal ikke give karakter for det kunstneriske i den film overhovedet, det skal jeg slet ikke bedømme, men jeg synes, at det er nødvendigt at have debatten om de her ting, og der er ingen tvivl om, at nu får vi den igen," siger Pia Kjærsgaard.

Over en kam

Til gengæld mener Socialdemokraterne, at den 15 minutter lange hollandske film har lighedspunkter med nazisternes propagandafilm i 1930'erne. Fitna, der begynder med et billede af Morgenavisen Jyllands-Postens mest omstridte Muhammed-karikatur, viser blandt andet andet optagelser fra terrorangrebet på World Trade Center og mordet på filminstruktøren Theo van Gogh.

"Den skaber større spændinger, end den bidrager til, vi kan få en diskussion om, at der er islamister, der vil os til livs og hader os og vores livsstil. Jeg synes ikke, at den bidrager meget til den diskussion. Jeg tror snarere, at der er mange muslimer, der synes, at det er ubehageligt at blive slået i hartkorn med terrorister. Det er ubehageligt, at alle muslimer skæres over én kam," siger Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt.

Aparte synspunkter

Den samme reaktion kommer fra de radikale, SF og Enhedslisten. De radikales gruppeformand, Margrethe Vestager, mener, at det er et problem for Anders Fogh Rasmussen, at Dansk Folkeparti ikke tager afstand fra Fitna.

"Dansk Folkeparti lægger jo en helt anden linje end statsministeren gør, og det må statsministeren jo forholde sig til," siger Margrethe Vestager.

Ny Alliances leder, Naser Khader - som under Muhammed-krisen stod last og brast med statsministeren - kalder Geert Wilders' film for "tåbelig og unødvendig".

Ikke desto mindre er Naser Khader trods alt glad for, at Fitna nu bliver vist.

"Det ville have været et eklatant selvmål af de europæiske demokratiske samfund, hvis angsten for repressalier eller forsøg på censur gennem pression havde forhindret Geert Wilders i at komme ud med sine aparte synspunkter," siger Naser Khader. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

.... møder du en Troldkvinde, skal du slå hende ihjel (Mosebøgerne, Gl. Testamente).

@Harun al Raschid

"møder du en Troldkvinde, skal du slå hende ihjel (Mosebøgerne, Gl. Testamente)."

Og hvad vil du sige med dette citat fra det gamle testamente?? At jøderne er lige så slemme?? Ja, for det kan da ikke være de kristne du sigter til med et citat fra det gamle testamente. I så fald skulle du have fundet noget fra det nye testamante.

Nonsens - Det Gamle Testamente hører med til Bibelen og dermed til Kristendommen, og det er - både af politisk korrektheds grunde og med henblik på modsætningen til Islam - i vore dage fuldstændigt indarbejdet i, skal vi kalde det, moderne Kristendom, endog er oplæsning fra Det Gamle Testamente nu medtaget i folkekirken i Dagens Tekst(er).

Paranoiaen med hensyn til enhver kritik eller blot nævnelse af "jøder" eller Israel har efterhånden nået regulært hysteriske højder; citatet er jo blot en slags sætten-i-relief. Jeg er efter årtiers kampagner, der reagerer øjeblikkeligt og voldsomt unuanceret på enhver antydning af kritik af Israel, kommet til den overbevisning, at det er tale om en regulær sindslidelse, ligesom visse psykiatere mener, at anti-semitismen er.

Jeg håber, dette er provokation nok! Til gengæld går jeg så hellere ikke længere. Jeg er tilhænger af Israels eksistens og modstander af terror!

Og desuden er Israel-Palæstina konflikten eneste og absolut eneste årsag til 11. september - Mohammed-krise - Clash of Civilizations - Irak-krig I & II - Invasionen i Afghanistan - Det er jo det, muslimerne selv siger. Det var det, Osama bin Laden sagde. Og de siger det altså stadig, men:

Men vi siger bare: Ytringsfrihed, ytringsfrihed og så atter ytringsfrihed! Og så lidt Kvinders Rettigheder. Interessante, akademiske emne - og fuldstændigt irrelevante i forhold til de geo-politiske, strategiske og ressource-betingede magtinteresser og militære tiltag, der naturligvis er udslaggivende. Den rene desinformation at vi skal tvinges til at ævle om kulturelle forskelle osv.

@Harun al Raschid

"Paranoiaen med hensyn til enhver kritik eller blot nævnelse af "jøder" eller Israel"

Jeg fatter ikke hvad du snakker om?? Jeg er sådan set ligeglad med din holdning til jøder og staten Israel. Mit ærinde var blot at fortælle dig, at du tilsyneladende er spejlblank når det kommer til kristendommen, og ikke aner med hvilken vægt henholdvis det nye og det gamle testamente indgår i kristendommen. Jeg fatter ikke hvorfor du gør dette til et spørgsmål om den Israel-Palæstina konflikten?? Fuldstændig irrelevant.

Det gør jeg heller ikke. Emnet er overhovedet ikke Det Gamle eller Det Nye Testamente; det var oprindeligt Koran-filmen og den politiske reaktion herpå i Danmark; så nævner JBS Koranvers, der er eller måske er ulovlige at anvende, og så kommer jeg med et citat fra en af Mosebøgerne - en troldkvinde er en, der tager bestik af stjernerne, altså en astrolog - og straks beskylder du mig, Jens, for at være spejlblank, når det kommer til Kristendommen og en som "ikke aner, med hvilken vægt henholdvis det nye og det gamle testamente indgår i kristendommen" - jo tak, det er vist temmeligt forskelligt fra Katolicismen og til moderne protestantisk teologi. Eller findes der en officiel holdning hertil, som alle præster og teologer kender og bifalder?

Som sagt, det er ikke emnet - men jeg vidste, at så snart man skriver "jøder" eller "Israel " udløser man en vulkan af indestængte aggressioner, og ingen dialog er længere mulig. Vi skal, som sagt, tvinges til at tale om ytringsfrihed, ytringsfrihed, ytringsfrihed og så demokrati og kvinders rettigheder og tro, at det er det, "vi" kæmper for dernede i Mellemøsten.

Du kan spørge en fundamentalistisk kristen, og han vil svare, at Det gamle Testamente er forudsætningen for og præcis lige så sandfærdigt og retningsgivende som Det Nye Testamente, og en moderne i en eller anden udlægning af "moderne" teolog, som leende vil svare, at Det Nye Testamente jo afløser det Gamle med sit kærlighedens budskab.

Meningen var altså at gøre opmærksom på, at man skal slå en stjernetyder ihjel i Mosebøgerne og dermed, at Koranens sprogbrug ikke er den eneste drastiske, og at jeg i øvrigt snart er træt af denne evindelige Islam-kritik, da 11. september etc. ikke er omtalt i Koranen, og det hele skyldes USA's strategiske interesser i Mellemøsten og en fuldstændigt malplaceret fokus på Islam, der skal bortlede opmærksomheden fra Rusland, Kina og olien.

En pointe der er værd at tage med er at kristendommen i Danmark( og andre steder) har gennemløbet en lang proces, hvor den er blevet modereret og gjort til et personligt anliggende. Der er ikke mange der tager biblen for pålydende, men derimod ser det som en samling erfaringer, der kan bruges når man skal navigere i det moderne liv.

Det kunne umiddelbart se ud til at koranen endnu har denne moderation til gode.

Når det så er sket, vil vi forhåbentlig mødes ved det synspunkt at både toraen, biblen og koranen er nogle inspirerende samlinger af erfaringer om hvordan man bør leve sit liv, men at de ikke skal tillægges absolut værdi.

med venlig hilsen
Lennart

Det, der udløste 11 . september, var Israel-Palæstina konflikten - det sagde Osama bin Laden i hvert fald, og han må jo vide det, eller hvad? - det eneste, der associerer til Islam og Koranen, er selvmordspiloterne i flyene.

Nu stopper jeg så for denne gang men jeg gider ikke diskutere ytringsfrihed, fred, frihed, demokrati, globalisering, markedsøkonomi, kvinders rettigheder, civilisationers sammenstød, slør, tørklæder - når det hele handler om olie, landområder, inddæmning af Rusland, strategisk alliance med Kina - opgøret udsat til senere - og alle de helt traditionelle elementer i politik, mens Det Internationale Samfund eller Godhedens Akse diskuterer noget så akademisk som ytringsfrihedens grænser eller ikke-grænser.