Læsetid: 4 min.

Krigen mod terror avler terrorfinansierende kriminalitet

I Afghanistan går penge fra den stadigt voksende opiumproduktion til Taleban-militser, og i Irak finansierer ulovligt salg af kulturskatte og oliesmugling oprørs- og terrorgrupper. I begge lande er kriminaliteten steget efter de amerikanskledede invasioner i 2001 og 2003
Udland
29. marts 2008

Da Iraks premierminister Maliki i starten af ugen satte hæren ind mod "kriminelle grupper", som har sat sig på oliesmuglingen i Basra, reagerede han på et fænomen, der var tæt knyttet til den vestligt anførte krig i Irak: Efter invasionerne i Irak og Afghanistan er der sket en stor stigning i forskellige former for kriminalitet, som er med til at finansiere de oprørsgrupper, som de internationale styrker forsøger at bekæmpe i landene. I Afghanistan har opiumproduktionen, som Taleban høster en del af indtægterne fra, været støt stigende siden invasionen i 2001. Og i Irak bliver en stor del af oliemilliarderne smuglet ned i oprørsgruppers lommer, mens landet ribbes for kulturskatte, som også er med til at finansiere militser.

I et interview med Associated Press siger oberst i det amerikanske søværn Matt-hew Bogdanos:

"Talebanerne finansierer deres aktiviteter i Afghanistan med opiumpenge. I Irak har de ikke noget opium. I stedet har de en næsten uendelig mængde kulturskatte, så i stedet for opium tjener de penge på antikviteter."

Bjørn Møller er forsker ved Dansk Institut for Militære Studier og har specialiseret sig i blandt andet krigen mod terror. Han mener, at besættelsesstyrker har et ansvar for, at der ikke udvikler sig lovløshed i det land, de invaderer, og han understreger, at det tidligere i historien har kunnet lade sig gøre at invadere lande uden at skabe øget kriminalitet.

Dansk ansvar

Ifølge Bjørn Møller er den voldsomme kriminalitet i Irak efter invasionen opstået, fordi besættelsestropperne med den amerikanske leder af genopbygningen, Paul Bremer, i spidsen begik den fatale fejl at afskedige de irakiske sikkerhedsstyrker og politibetjente uden at ansætte nye.

"Hvis vi med et pennestrøg fjernede hele det danske politi, så skulle vi også nok se nogle morsomme ting. Det var det, vi gjorde i Irak, og det var torskedumt," siger Bjørn Møller og fortsætter:

"Man burde have lavet en individuel vurdering af folk, inden man fyrede dem, men det gjorde man ikke, man fyrede bare dem alle sammen på gråt papir, og det er jo derfor, vi har set den her gevaldige lovløshed."

Bjørn Møller mener, at afskedigelsen af de irakiske sikkerhedsstyrker har gjort, at koalitionen ikke har været i stand til at skabe stabilitet, men tværtimod har skabt øget kriminalitet i Irak.

"Det strider imod alle en besættelsesmagts forpligtelser, og det er faktisk en krigsforbrydelse, som vi som invasionsstyrker har været medskyldige i," siger han.

Hjælper oprørsgrupper

I Irak forsvinder der hvert år olie for op imod tre milliarder dollar. Ingen har præcise tal for, hvor stor en del af smuglerpengene fra den bortkomne olie, der går til oprørsbevægelser, men det amerikanske militær anslår, at det drejer sig om en pæn portion. Desuden er der siden den amerikanskledede invasion i 2003 opblomstret en stor gren inden for international kriminalitet, som består af handel med ulovlige kulturskatte fra Irak.

Den svenske lektor i arkæologi og ekspert i kunstsmugling Staffan Lunden fortæller, at der indtil Den Første Golfkrig nærmest ikke var nogen kunstgenstande fra Irak på det globale marked, men at der siden 1990'erne har været masser af irakiske objekter på de globale markeder, og at der er kommet endnu flere til efter den amerikanskledede invasion i 2003.

"Der er ingen tvivl om, at det er i meget stor skala. Fotografier fra de plyndrede udgravninger viser, at der er huller fra plyndringerne overalt i jorden. Det ligner et månelandskab," siger han.

En stor del af indtægterne fra den illegale kunsthandel går til forskellige oprørsgrupper og militser i og uden for Irak. I 2006 arresterede amerikanske marinesoldater således en gruppe oprørere i nogle underjordiske bunkere, hvor de sammen med våben og ammunition fandt vaser og statuetter stjålet fra Bagdads Nationalmuseum.

Matthew Bogdanos har ledet efterforskningen af plyndringen af Bagdads Nationalmuseum. Han fortæller i et interview med Associated Press, at det har været kendt siden 2004, at den illegale handel med antikviteter fra den rige irakiske kulturarv finansierer både al-Qaeda og forskellige sunni- og shia-militser. Han siger desuden, at handelen med antikviteter har affødt et undergrunds-system, som forskellige terrorgrupper tjener penge på.

Opiumpenge går til våben

I Afghanistan er der også sket en voldsom stigning i terrorfinansierende kriminalitet i kølvandet på den amerikanskledede invasion i 2001. Alene fra 2005 til 2007 er opiumproduktionen fordoblet, og en FN-rapport viser, at Afghanistan i år har udsigt til endnu en rekordhøst på linje med den i 2007.

Ifølge den afghanske udenrigsminister, dr. Rangin Dadfar Spanta, udgør opiumhandelen kernen af de massive problemer, som Afghanistan har med terror.

"Det er penge fra opiumindustrien, der finansierer terror i Afghanistan. Vi har brug for det internationale samfunds hjælp til at bekæmpe opiumproblemet," sagde udenrigsministeren, da Information mødte ham i København.

Halvdelen af verdens opiumproduktion kommer fra Helmandprovinsen, hvor de danske styrker er udstationeret. I området beskatter Taleban afkastet fra opiumproduktionen med 10-20 procent - penge, der bliver omsat til ammunition, selvmordsbomber og løn til unge bondesønner, som skal overtales til at slutte sig til Taleban. Forsvarsakademiets Afghanistan-ekspert, Peter Dahl Thruelsen, siger således:

"Nogle vurderer, at op imod 70-90 procent af Talebans indkomst er finansieret af beskatning af opiumhandel eller heroinhandel, og det er et kæmpe problem, at vi ikke har en ordentlig plan for bekæmpelsen af opiumproduktionen, når vores modstandere tjener penge og kan købe våben og ammunition via opium."

Peter Dahl Thruelsen mener, den danske indsats med at bekæmpe opiumproduktionen har været alt for slap.

"Der har jo nærmest ikke været nogen indsats over for opiumproduktionen fra dansk side. Den danske indsats er ifølge Helmandstrategien, at man har allokeret 10 millioner kroner til noget oplysningskampagne i de sydlige områder og så en smule alternativ produktion. Det er helt klart ikke særligt ambitiøst og alt for lidt," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hele præmissen for artiklen er jo lidt noget vrøvl.

Først og fremmest, så er det primært de afghanske bønder som lever af opiumproduktion. Skulle man bekæmpe den ville det først og fremmest gå ud over den almindelige, i forvejen forarmede afghaner.

Dernæst, er det underforstået i artiklen, at vi har at gøre med et fænomen, som især skyldes de amerikanske invasioner og efterfølgende besættelse.
Intet kunne være mere forkert. Der var rigeligt af oliesmugling, tyveri af kunstgenstande og opiumproduktion under Saddam og Taliban. Pengene havnede bare andre steder.

Til sidst er hele artiklen jo i virkeligheden et glimrende argument for en fortsat besættelse. Det kræver jo ikke noget geni, at regne ud, at for eksempel oliesmuglingen ville blive endnu værre, hvis man overlod scenen til lokale militser og en svag centralregering.

opiumproduktion penge gaar til dansk pg andre vestlige lands lommer. Der vesten selv, der er involveret i det.

@Taslim

Du og Hamas-TV, har virkelig styr på tingene!

Man paastaar i Afghanistan at Britisk og Danske officier er involveret i nakohandling og hermd dansk krigsminster og Bent Bentsens S/on har aktie i den narko market. er det sandt?

Taslim ligger på ur-stranden, og gisper om kap med de andre éncellede organismer.

Jeg vil hermed fortaelle vore keare davaerende medborger at dansk soldater kaemper for USAs interesse . Hvis danmark virklige o/nsker bekaempe Taliban, saa i skal sende flere tusindere soldater til landet.
Det er som om i sender almisser til Afghanistan. Jeg anbefaler omkring 500.000 soldater til Afghanistan for at rydde landet fra Taliban ellers er der bedst at traekke soldaterne hjemme. Det er spilde af resoucser og penge og menneske liv. Haaber bliver ho/ret.

Taslim bor nu i Afghanistan

Viktor Szulc - Det ændrer jo ikke på hvor stupid håndteringen af krigszonen i bund og grund er og var. Afskedigelsen af sikkerheds- og politistyrker er et gigantisk skridt i den modsatte retning af en såkaldt "genopbygning". Skulle besættelsen fortsætte med samme amatørmanérer, ville selv et totalt anarki være mere fremmende for stabilitet.

Skulle vi så også have beholdt SS og Gestapo?

Jeg er enig i, at man gik for langt, da man fyrede alle niveau fire medlemmer af Baath partiet, men der var nødt til at ske en udrensning i flokken af groteske torturbødler.

Anders F. Theut

Taslim siger:
""opiumproduktion penge gaar til dansk pg andre vestlige lands lommer. Der vesten selv, der er involveret i det.

Man paastaar i Afghanistan at Britisk og Danske officier er involveret i nakohandling og hermd dansk krigsminster og Bent Bentsens S/on har aktie i den narko market. er det sandt?

Jeg anbefaler omkring 500.000 soldater til Afghanistan for at rydde landet fra Taliban ellers er der bedst at traekke soldaterne hjemme. ""
Pusidgt at observere hvordan Talebans mediekrig er omfattende nok til at nå hele vejen til en dansk blog...

Taslim har været her det sidste år og har stadig ikke fattet, at han skader Talibob mere, end han gavner dem.

Keep up the good work, Taslim.

Thomas Bolding Hansen

Det kunne jo også jo også spille en rolle, at Osama Bin Ladens private formue er brugt op og det er blevet sværere for dem at få penge fra private donationer og via statsbudgettet i Aghanistan.

Men bekæmpes skal det, de penge som de tjener er jo ikke ligefrem brugt til fredelige formål.