Læsetid: 3 min.

Kroatiens general Gotovina for retten

Sagen mod Kroatiens mest celebre formodede krigsforbryder begyndte i sidste uge i Haag. Eksgeneralen anklages for at bære hovedansvaret for grusomheder begået under den kroatiske udrensning af serbere fra Krajina-provinsen i 1995
Udland
19. marts 2008
General Gotovina var længe en forhindring for Kroatiens vej mod EU-medlemskab. I Kroatien betragter mange ham som en krigshelt, og på plaketer agiterede de for, at forsvaret for generalen var vigtigere end EU-medlemskab.

General Gotovina var længe en forhindring for Kroatiens vej mod EU-medlemskab. I Kroatien betragter mange ham som en krigshelt, og på plaketer agiterede de for, at forsvaret for generalen var vigtigere end EU-medlemskab.

Darko Bandic

BEOGRAD - Krigsforbrydertribunalet for Eksjugoslavien i Haag har nu indledt sagen mod den tidligere kroatiske general Ante Gotovina, som er tiltalt for krigsforbrydelser og forbrydelser imod menneskeheden.

General Gotovina, som mange kroater stadig ser som national befrielseshelt, tog i sidste uge stilfærdigt plads på anklagebænken ved siden af sine to nære medarbejdere, Ivan Cermak og Mladen Markac. De tre mænd står anklaget for at stå bag fordrivelsen af 200.000 serbere fra Kroatiens oprørske Krajina-enklave. Serberne blev fordrevet i løbet af en tre måneders lang offensiv - den såkaldte Operation Storm.

Som FN's anklager Alan Tieger formulerede det i sin indledende tale:

"Denne retssag vedrører den ved magt gennemførte elimination af Krajina-serberne fra Kroatien, tilintetgørelsen af deres lokalsamfund i august 1995 og kroatiske generalers rolle i den proces."

Den sejrrige militæroperation, som general Gotovina stod i spidsen for, førte til Kroatiens generobring af det serbisk kontrollerede Krajina og knuste praktisk taget de lokale serberes fire år lange oprør imod det uafhængige Kroatien - et oprør, som blev støttet af Beograd. Men ifølge anklageskriftet medførte offensiven også drab på over 150 civile serbere og gjorde en ende på serbernes århundreder lange historiske tilstedeværelse i Kroatien, da hele provinsens serbiske folkegruppe blev tvunget til at flygte til Bosnien og Serbien. De fleste er aldrig vendt tilbage til deres hjemland.

Plyndringer

Den svære artilleribeskydning, som indledte offensiven, var "planlagt og beordret" af general Gotovina, hedder det i anklageskriftet. Plyndringerne og nedbrændingerne af Krajina i offensivens kølvand forvandlede hele området til at "en arret ødemark af ødelagte boliger og landsbyer", sagde Tieger.

"Serberne flygtede i panik. Og deres flugt blev fremprovokeret efter en nøje tilrettelagt plan," tilføjede han. "Og for dem, som blev, overvejende ældre og invalide, blev livet et mareridt. Mens hjem og landsbyer blev udplyndret og lagt øde i massivt omfang, blev mange af dem myrdet."

Ifølge Tieger skete alt dette med den 52-årige, tidligere fremmedlegionær general Gotovinas viden. Gotovina burde have indset, at al sandsynlighed talte for, at dette ville ske. Alligevel foretog han sig intet for at forhindre voldshandlingerne og tog ingen skridt til at straffe dem, der havde forøvet ugerningerne.

I retssalen blev der vist videooptagelser af brændende serbiske huse og lig af ældre og handicappede serbere, som ikke havde været i stand til at flygte og var blevet myrdet i deres hjem.

Fortjener hæder

Den 58-årige general Cermak og den 52-årige general Markac anklages for at stå bag udførelsen af den etniske udrensning og for at have tvunget de sidste tilbageværende serbere ud af området. Som Gotovina nægter de sig skyldige i alle anklager.

Fra general Gotovinas forsvarsadvokat, Greg Kehoe, fik man en noget anden udlægning at høre. Han lagde vægt på, at det var hans klients fortjeneste, at den krig, han i Kroatien udkæmpede imod den tidligere serbiske leder Slobodan Milosevic, blev stoppet. Derfor fortjente hans klient snarere end en krigsforbrydertiltale at blive hædret for sin indsats.

"Gotovina bragte serberne til forhandlingsbordet - Derved bidrog han til at fremskynde krigens afslutning," pointerede Kehoe.

General Gotovina blev anholdt på Tenerife i december 2005. Her havde han holdt sig skjult igennem fire år, siden den retslige tiltale imod ham blev offentligt kendt i 2001. Hans anholdelse udløste protester i Kroatien, hvor mange mente, at hans handlinger under nedkæmpelsen af de oprørske serbere var berettigede. På den anden side betød hans udlevering, at den største forhindring for Kroatiens vej til EU-medlemskab blev ryddet af vejen.

En 'kræftsvulst'

Efter Kroatien erklærede sig uafhængigt af Jugoslavien i 1991, fordrev Krajina-serberne den kroatiske minoritetsbefolkning fra provinsen i en etnisk udrensningskampagne, der også har ført til retssager i Haag, og udråbte deres egen serbiske republik.

FN-domstolen bestrider ikke, at den kroatiske generobring af Krajina var lovlig, men fokuserer alene på de krigsforbrydelser, som angiveligt skete under den. Alle tre tiltalte er anklagede for at deltage i en kriminel sammensværgelse, hvis hovedmand var Kroatiens daværende, nu afdøde præsident, Franjo Tudjman.

Anklagemyndigheden spillede en båndoptagelse med Tudjman, der døde i 1999, hvor han beskriver en misinformationskampagne, hvis sigte skulle være at foregive, at der var taget skridt til at sikre serbernes civile rettigheder i Krajina. Optagelsen slutter med, at Tudjman bryder ud i, hvad anklagerne kalder "en vidende latter". Tudjman høres også betegne Krajina-serberne som "en kræftsvulst i Kroatiens bug".

I Zagreb kaldes sagen mod Gotovina for "Århundredets retssag" og transmitteres direkte på landsdækkende tv.

© The Independent og Information.Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det egentlig ikke lidt underligt at Gotovina er dømt for at befri det der i dag er Kroatien. Både FN og NATO anerkender i dag Krajina som en naturlig del af Kroatien. Jeg mener der er gået lidt for meget politik i det og at Hag bare er ude efter Gotovina for at de har en at give skylden nu hvor de ikke har været i stand til at fange hverken Mladic eller Karadizch.

Serberne angreb Kroatien, det var ikke Kroaterne der angreb Serbien.
Serberne angreb Slovenien.
Serberne angreb Bosnien.
Serberne angreb Kosovo.

Helt ærligt lad dog Kroaterne havde deres helte og se så og få fanget Mladic og Karadizch!

Christian,

Det er jo det rene vrøvl.

Der har været serbisk flertal i Krajina i 500 år. I dag er der ingen serbere tilbage. De blev etnisk udrenset af Gotovina og hans tropper.

Hvis krigsforbrydersdomstolen skal have et minimum af troværdighed, skal han dømmes med piber og trommer.

Gotovina er måske snarere en proxy(stedfortræder) for Tudjman, der snød Clara de la Ponte for en celeber sag, ved at afgå ved døden pga. sygdom.

Et andet vigtigt signal er jo at vise omverdnen at Kroatien nu tager opgøret med krigen og dens forbrydelser, mens landet er på vej ind i NATO og EU. Der skal jo ikke være nogle lig i lasten.

Men som med mange andre ting i konflikten om ex-Jugoslavien er det svært at finde objektive svar, til gengæld er der masser af meninger om hvem der er skurken.

med venlig hilsen
Lennart