Læsetid: 4 min.

McCain støtter Bushs torturpolitik

Præsidentkandidaten, der blev udsat for tortur i Nordvietnam og afgav falsk tilståelse, er kendt som en stærk modstander af tortur. Men i valgkampen er McCains synspunkter blevet ambivalente
Billedet viser angiveligt John McCain blive reddet op af Truc Bach-søen af nordvietnamesere, efter at hans fly er blevet skudt ned. Som krigsfange blev McCain tortureret til en falsk tilståelse, men under valgkampen har han blødt op på sin torturmodstand.

Billedet viser angiveligt John McCain blive reddet op af Truc Bach-søen af nordvietnamesere, efter at hans fly er blevet skudt ned. Som krigsfange blev McCain tortureret til en falsk tilståelse, men under valgkampen har han blødt op på sin torturmodstand.

Vietnam News Agency

Udland
11. marts 2008

BOSTON - "Tortur af fanger afføder tvungne tilståelser, gale efterretninger og falske beviser."

Det står der i en rapport offentliggjort i går af menneskeretsgruppen Human Rights First i New York. Oghvis nogen levende amerikansk politiker kan bekræfte sandheden i denne udtalelse, er det den republikanske senator og præsidentkandidat John McCain. Som krigsfange i Nordvietnam i 1967-1971 afgav han en falsk tilståelse efter flere måneders tortur og to selvmordsforsøg.

McCain er én af de få republikanske politikere, der højlydt har taget afstand fra Bush-regeringens anvendelse af ulovlig forhørsteknik mod tilbageholdte mistænkt for terrorvirksomhed mod USA. I Senatet har han gennem de seneste år konsekvent bakket op om lovforslag, som befæster USA's overholdelse af Genéve-konventionen og FN's konvention mod tortur.

Men siden opnåelsen af status som formodet republikansk præsidentkandidat har McCain givet køb på sin hidtil stålsatte afvisning af tortur. Da Demokraterne fremsatte et lovforslag i Senatet 13. februar, som nægter CIA bemyndigelse til at anvende tortur mod tilbageholdte under særlige omstændigheder, sluttede den republikanske præsidentkandidat loyalt op om parti-linien og stemte nej.

Lovforslaget blev vedtaget med et knebent flertal på 51 stemmer mod 45. De fire fraværende senatorer var Demokrater, herunder præsidentkandidaterne Hillary Clinton og Barack Obama, der ville have stemt ja til et torturforbud for CIA. I Repræsentanternes Hus vandt lovforslaget støtte fra 222 mod 199 lovgivere.

I weekenden bedyrede præsident George W. Bush, at han vil nedlægge veto mod et torturforbud. I går lovede Demokratiske kongresledere at forsøge at nedstemme vetoet, men det kræver et flertal på 2/3 i hvert kammer, hvilket anses for komplet umuligt at opnå.

McCains ambivalens

Det måske mest overraskende aspekt ved det politiske spil omkring forhørsteknik anvendt af CIA mod mistænkte terrorister er John McCains ambivalente holdning. I en tale i Senatet 13. februar tog han ubetinget afstand fra den mest kontroversielle torturmetode - en simuleret druknedød kaldt waterboarding.

Her sagde McCain bl.a.:

"Embedsmænd i regeringen har i de sidste par dage understreget, at waterboarding ikke længere bliver brugt (af CIA, red.), men de har afvist at erklære metoden ulovlig ifølge gældende lov. Det er min klare opfattelse, at det er ulovligt, og at vi bør erklære det offentligt." Og fortsatte: "Regeringen burde bekræfte, at enhver, der bruger waterboarding på vegne af et amerikansk regeringsagentur (inklusiv CIA, red.), risikerer at blive retsforfulgt."

Men samtidig erklærede McCain, at CIA ikke burde være bundet af en forhørsmanual udarbejdet af den amerikanske hær, der forbyder 19 forskellige typer forhørsteknik, herunder waterboarding. Det er denne hærmanual, som Demokraternes lovforslag vil have CIA lagt ind under.

"Vi bør have tiltro til, at CIA tolker lovene korrekt," udtalte senator McCain.

Terrorangreb

Senatorens nuancerede holdning til tortur kan skyldes bevidstheden om, at han en dag bliver præsident og af CIA bliver anmodet om tilladelse til at bruge waterboarding mod en terrormistænkt, der formodes at sidde inde med efterretninger om et forestående terrorangreb.

I sin begrundelse for at nedlægge veto gav præsident Bush netop eksempler på sådanne situationer.

"CIA's forhørsteknik har bistået os med at få stoppet terrorangreb mod en marinebase i Djibouti, et planlagt attentat mod USA's konsultat i Karachi, en plan om at kapre et fly og styrte det ind i Library-tårnet i Los Angeles og en plan om at styre passagerfly mod Heathrow lufthavn og bygninger i London," hævdede han.

Men formanden for Senatets efterretningsudvalg, Demokraten Jay Rockefeller, afviser Bushs eksempler.

"I min egenskab som formand har jeg aldrig hørt nogen hævde, at en ekstrem forhørsteknik har hindret forestående terrorangreb," sagde Rockefeller i weekenden.

Senatets flertalsleder, Harry Reid, fremhævede, at general David Petraeus (USA's øverstkommanderende og forfatter til forhørsmanualen) samt 43 eksgeneraler, 18 tidligere sikkerhedsrådgivere og forsvars- og udenrigsministre mener, at tortur er en kontraproduktiv forhørsteknik.

Selv FBI's chef, Robert Mueller, sagde på en pressekonference i sidste uge, at andre typer forhørsteknik giver langt bedre og mere pålidelige efterretninger.

McCains fangenskab

CIA-chef Michael Hayden siger til The Washington Post, at hærens forhørsmanual er udarbejdet til at vejlede soldater og officerer på slagmarken.

"I CIA skal vi håndtere andre typer fanger, og vi har brug for anderledes efterretninger."

McCain tjente som bombepilot i Vietnamkrigen og blev skudt ned over Nordvietnam i 1967. I sine erindringer, Faith of My Fathers, fortæller han, at han brækkede begge arme og et ben ved katapultens udløsning, mistede bevidstheden og vågnede op, da han med sin faldskærm landede i en sø nær Hanoi.

Med sit tunge udstyr sank piloten fem meter ned i vandet, inden han ved hjælp af sit raske ben kunne sparke sig op til overfladen. Men uden arme kunne han ikke spile sin redningskrans op. Han sank igen. Efter to flere forsøg lykkedes det for ham at udløse mekanismen med tænderne. Så blev han samlet op af nordvietnamesiske soldater.

Som krigsfange blev McCain slået og torteret af sine vogtere. Medfanger gav ham næsten nul chance for at overleve. Efter nogen tid opdagede vietnameserne, at han var søn af den øverstkommanderende for USA's flåde i Europa - et værdifuldt bytte, som kunne bruges til antiamerikansk propaganda. Bortset fra sin falske tilståelse afviste den unge krigsfange under tortur at indfri sine vogteres krav.

Læs Martin Burcharths blog Amerikanske_Perspektiverpå http://luftskibet.infor-mation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Normalt synes jeg at du, Martin Burcharths, skriver gode og fair artikler, men overskriften "McCain støtter Bushs torturpolitik" er tendentiøs. Som du selv gør opmærksom på så tager McCain stadig afstand fra waterboarding og andre tortur metoder, modsat Bush.

NB! linket virker ikke, det skal være: http://luftskibet.information.dk

Det er nok mere opsigtsvækkende for naive skandinaver at Hillary Clinton er på linje med Bush-regimet i dette spørgsmål også - bag facaden af kynisk beregnende løgnepropaganda som skal narre demokratiske og republikanske vælgere som er mod Bush-regimets politik. Alt i alt tror jeg at McCain er langt mindre falsk og upålidelig end Hillary Clinton, og i valget mellem disse to vil nok amerikanske vælgere ikke vakle: de foretrækker en ærlig udgave af det samme for en uærlig. Af de tre tilbageværende kandidater er det kun Clinton som ligger nede på Bush-niveau i systematisk løgnagtighed.

Interessant er også dette:

"Did the Republicans Give Hillary Her Victory in Ohio?
By BOB FITRAKIS and HARVEY WASSERMAN

Hilary Clinton's larger-than-expected victory in Ohio may have been won with votes from Republicans, and from independents who usually vote Republican.

Much has been made of Rush Limbaugh and other far-right commentators pleas to Republicans to cast their ballots for her in open primary states like Ohio and Texas. Part of the strategy is to slow down Barack Obama, who analysts argue will be harder for John McCain to beat this fall. Others, like Ann Coulter, have gone so far as to say they actually prefer Clinton to McCain. Such voters would certainly also prefer the former first lady to Obama.

Whatever the case, there is concrete evidence in Ohio that Republican cross-over voters did, in fact, play a significant role in delivering Ohio's primary votes to the Senator from New York."

Det er ikke vanskeligt at forstå hvorfor højreekstreme republikanere som den goebbelske Coulter foretrækker Clinton.

http://www.counterpunch.org/fitrakis03102008.html

Bush er jo en kriminel, en krigsforbryder, der bruger tortur. Vi må håbe, at han en dag bliver stillet for retten i Haag og straffet. Og når Fogh støtter Bush og intet siger om waterboarding, kidnapning, mord -så er Fogh en ligeså meget kriminel som Bush. Men alene invasionen af Irak gør, at Fogh bør stilles for retten i Haag, sammen med Blair og resten af banden. McCain er en sindssyg, gammel idiot, der på et valgmøde sang: Bomb, bomb, bomb Iran. Hvis amerikanerne vælger ham, så er de virkelig syge i hovedet. Nu har Bush fyret Admiral Fallon, den eneste hindring for Iran-krig. Mon valget bliver afholdt-eller tror Bush, at han er Roosevelt og må indføre undtagelsestilstand p.g.a. krigen med Iran? Nu er de begyndt at sælge olie i euro - ligesom Saddam Hussein !!!

Den sindssyge gamle idiot McCain tager IKKE afstand fra tortur, tværtimod. I sidste uge stemte han for waterboarding i senatet. McCain ER en sindssyg, gammel idiot. Hvis de vælger ham, så kan vi godt flytte til Peru-desværre.