Læsetid: 4 min.

Medicinalindustrien overdriver risiko ved falske piller

Den globale medicinalindustri slår alarm over for den stigende mængde falsk medicin, der produceres i Østen. Men er det patentet eller patienten, de beskytter?
Udland
6. marts 2008
I starten af 1990-erne var forfalsket medicin en kalktablet i et genbrugt pilleglas - og det slog folk ihjel. Men i dag overlever hundrede tusinder af verdens fattige på den billige medicin.

I starten af 1990-erne var forfalsket medicin en kalktablet i et genbrugt pilleglas - og det slog folk ihjel. Men i dag overlever hundrede tusinder af verdens fattige på den billige medicin.

Garry Gay

I starten af 1990'erne var forfalsket medicin en kalktablet i et genbrugt pilleglas - og det slog folk ihjel. 2500 mennesker i Niger døde af en meningitisvaccine, der udelukkende indeholdt vand. I Panama døde flere end 300 mennesker i 90'erne, fordi de indtog medicin, der indeholdt dødelige kemikalier.

Men det er alt sammen historie. I dag redder den upatenterede medicin liv i den fattige del af verden, og i langt størstedelen af tilfældene er den præcis lige så virkningsfuld, som den produceret i Vesten - og så kan den produceres i Kina og Indien til en pct. af, hvad de patenterede piller koster.

Alligevel advarer medicinalindustrien mod upatenteret medicin:

"Forfalsket medicin er ikke sikkert, fordi det ikke er klinisk testet, og produktionsforholdene ikke er anerkendte," sagde direktør i U.S. Commerce, Jeffrey Gren, ved den farmaceutiske verdenskongres i Beijing sidste år.

Svigagtig medicin

Verdenssundhedsorganisationen WHO definerer forfalsket medicin som "bevidst og svigagtigt fejlediketteret med hensyn til medicinens oprindelse og identitet. Forfalsket medicin kan være både mærkevarer og generiske produkter og kan indeholde rigtig, forkert eller forkert mængde aktivt lægemiddelstof."

Formand for Læger Uden Grænser, Søren Brix Christensen, mener, at det er i industriens interesse at fremstille al kopimedicin som "kvaksalveri".

"Medicinalindustrien har et behov for at fremstille det, som om al kopimedicin er kalktabletter. De forsøger at rydde det hele af vejen ved at sige, at der ikke er noget andet end deres egen patenterede medicin, der dur," siger Søren Brix Christensen og fortsætter: "Der er en klar lobbyisme i medicinalindustrien, som bliver ved med at problematisere alle andre produkter end deres egne. Al form for medicin skal overholde en vis standard - så kan man altid diskutere, om det skal være den samme standard, som i den vestlige verden. I dag overlever 250.000 mennesker på kopimedicin, de ville ellers være døde, fordi de ikke kunne betale for originalproduktion," siger Søren Brix Christensen.

Nina Sautenkova fra Verdenssundhedsorganisationen WHO medgiver, at medicinalindustrien har en "naturlig interesse" i at problematisere medicin fra Kina og Indien. Også hun er bekymret for, om det kan skade verdens fattige patienter.

"Kina og Indien er i dag verdens største producenter af aktive lægemiddelstoffer. Enhver slags medicin er billigere for dem at producere, og det er til stor fordel for folkesundheden i udviklingslandene," siger hun.

Faren fra øst

Og ser man på tallene, er der noget, der tyder på, at Ves-tens medicinalproducenter må vænne sig til konkurrencen fra den billigere medicin. Produktionen flytter nemlig i rivende fart fra lande som England, Japan og USA til f.eks. Kina og Indien. Kinas produktion af aktive lægemiddelstoffer vil således være vokset med 125 pct. inden 2010, og både Kina og Indien vil blive de dominerende producentlande for lægemiddelstoffer i de kommende 50 år, anslår WHO.

Medicinalindustrien er bekymret for udviklingen, fordi svagere kontrol i Kina og Indien vil åbne op for risikabel forfalsket medicin på verdensmarkedet, siger Jeffrey Gren.

Det afviser WHO, der holder øje med al udvikling og produktion af medicin mod HIV/AIDS, malaria og tuberkulose. WHO foretager desuden studier og inspektioner af forskningsorganisationer og de steder, hvor man producerer lægemidlerne.

"Det er garantien for, at kopimedicin er lige så god som originalpatentet," siger Nina Sautenkova fra WHO.

Nøjagtige kopier

Forfalsket medicin udgør ifølge WHO en pct. af salget i udviklede lande, og mere end 30 pct. i Afrika og dele af Asien og Latinamerika. Det svarede i 2006 til mellem 50 og 93 mia. dollar ud af medicinalindustriens årlige indtjening på omkring 620 mia. dollar. Ulovlig kopimedicin er nøjagtige kopier, der bryder en medicinalvirksomheds patent.

Søren Brix Christensen fra Læger Uden Grænser medgiver, at der er sket en svag stigning i salget i Europa på grund af internettet. Han mener dog, at fokus burde ligge et andet sted.

"Man burde lægge vægt på, at der inden for aidsbehandling er 250.000 mennesker, som hver dag overlever på grund af den billigere medicin. Det kan godt være, at der er forfalsket medicin imellem, men så må man udelukke det, der indeholder forkerte indholdsstoffer, og lade det være, som rent faktisk virker," siger Brix Christensen.

"Selvfølgelig er det en torn i øjet på medicinalindustrien, at de her nye lande begynder at producere meget billigere. Vi fik AIDS-medicinen ned i pris, fordi vi kunne vise, at Brasilien kunne producere det til en pct. af originalproducenten, så den kostede 140 dollar i stedet for 700 dollar," siger han.

Samme standarder

Luc Besancon, der er projektkoordinator i den Internationale sammenslutning af farmaceuter (FIP), afviser, at industrien blot vil beskytte deres egne patenter. Det handler derimod om at sikre kvaliteten, understreger han.

"I WHOs definition er indholdet og kvaliteten af lægemidlet det vigtige, og forfalsket medicin indeholder ikke det rigtige lægemiddelstof eller den rigtige mængde."

- WHO siger at de kvalitetstjekker kopimedicinen. Stoler du ikke på, at de løfter den opgave?

"Målet er, at patienter får medicin af god kvalitet, og at det ikke giver dem farlige bivirkninger. Hvis kinesiske producenter laver medicin af god kvalitet, så er det ikke nødvendigvis forfalsket eller ulovlig medicin. Det afhænger af, om man betragter det som ulovligt i Kina eller i det land, hvor det skal sælges," siger Luc Besencon fra FIP.

Patenterne sikrer kvalitetskontrol og rettigheder, men fælles kvalitetsstandarder blokerer samtidig for alle andre markeder end USA, Japan og EU. Det går ud over fattige udviklingslande. Patienter ville aldrig have fået behandling for HIV/AIDS og malaria, hvis der ikke fandtes ulovlig kopimedicin, mener Søren Brix Christensen.

"Selvfølgelig skal medicin være effektiv og gennemtestet, og indholdsstoffer og produktionsforhold skal være i orden. Men hvis man strammer kvalitetskravene, kan Indien og Kina ikke producere billig medicin til tredje verdenslandene, og så mangler vi våbnet mod multiresistent tuberkulose. Der får vi ikke medicinalindustrien til at være med, hvis vi ikke presser dem på prisen," siger Søren Brix Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her