Læsetid: 3 min.

Mørket nærmer sig

Det er i morgen aften fra kl. 20 til 21, at millioner af mennesker, tusinder af virksomheder og hundredvis af byer kloden over vil slukke lyset i en symbolsk klimaaktion. I Danmark venter miljøorganisationen WWF massiv deltagelse
Udland
28. marts 2008

I morgen aften bliver lyset slukket i en række byer i en symbolsk international klimaaktion.

Claus Christensen

Det bliver mørkt. I morgen fra kl. 20 til 21. I København, Århus, Aalborg, Odense, Esbjerg, Frederikshavn, Sønderborg, Lyngby-Taarbæk, Gentofte og ni andre kommuner, som har meldt deres deltagelse i den internationale lyseslukker-aktion kaldet Earth Hour. En rullende time kloden rundt, hvor villige borgere, virksomheder og offentlige instanser slukker lyset i en symbolsk klima-aktion.

Myndigheder i 24 internationale storbyer - fra Sydney over Tel Aviv og Dublin til Chicago og San Francisco - har meldt deres officielle deltagelse i aktionen, men i hundredvis af andre større og mindre byer ventes man at trykke på kontakterne. Alene i Australien har omkring 80 byer bebudet deres støtte til mørklægnings-aktionen.

Earth Hour koordineres af miljøorganisationen WWF. Herhjemme forberedes aktionen under sloganet 'Sluk Lyset Danmark'.

"Vi vil gerne give danskerne en chance for at markere, at de er engagerede og vil have, at der bliver gjort noget ved klimaforandringerne," siger kampagneleder og kommunikationschef Ida Thuesen, WWF.

"Det er en symbolsk aktion, som ikke i sig selv og i den store sammenhæng har nogen effekt på CO2-udledningerne. Aktionen skal i stedet sende det vigtige signal til politikerne, at vi som borgere bakker op bag konkret handling. Og en sådan opbakning er nødvendig for at få politikerne til at gøre det, der skal til," mener Ida Thuesen.

Lysreklamer slukkes

I Danmark vil landsdækkende kæder som 7Eleven og McDonald's slukke facadebelysningen, ligesom mest muligt lys bliver slukket i DR Byen, DGI-byen, CinemaxX, Palads Teatret og Hotel D'Angleterre i hovedstaden. I København vil desuden mange lysreklamer være slukket, Tivoli vil alene være oplyst af fakler, og på rådhuset slukker overborgmester Ritt Bjerregaard lyset. Derudover har bystyret støttet aktionen med masser af plakater i bybilledet og med en opfordring sendt til alle ansatte i kommunen sammen med den aktuelle lønseddel. Kongehuset meddeler, at alle dets slotte rundt om i landet vil være mørkelagt i morgen mellem kl. 20 og 21.

I den mørke time opfordrer WWF danskerne til at gå en tur i byen og f.eks. opsøge nogle af de mange akustiske musikarrangementer på spillesteder rundt om i landet eller spise middag i stearin-lysets skær på en af de restauranter og caféer, der deltager i aktionen.

Store virksomheder som Shell, Mærsk, Novo Nordisk, Danish Crown og en lang række andre slukker, hvad der måtte være tændt en lørdag aften.

Ude i verden er det bl.a. lysene på Golden Gate-broen i San Francisco, i Sydney Operaen, hos Coca-Colas hovedkvarter i Atlanta og i den skyhøje Sears Tower-bygning i Chicago, der slukkes. Sågar på Antarktis har forskerne i den australske Casey Re-search Station besluttet at slukke det elektriske lys og spise en middag i klimaets tegn. Måske vil de i tankerne have den kæmpestore vest-antarktiske Wilkins Ice Shelf, som for et par uger siden kollapsede på grund af den kraftige opvarmning over Ant-arktis.

Over 17.000 virksomheder kloden over slukker lyset, og WWF gætter på, at i alt 30 mio. mennesker vil tage del i den symbolske klimamanifestation.

Et fald på op til 10 pct.

Den globale aktion er inspireret af en lignende mørk-lægning sidste år i Sydney, Australien, hvor 2,2 mio. borgere og 2.100 virksomheder deltog og fik elforbruget til at falde 10 pct. Herhjemme ejer Energinet.dk eldistributionsnettet og har ansvar for forsyningssikkerheden, og man er forberedt på danskernes deltagelse.

"Hvis kampagnen får stor opbakning, vurderer vi, at elforbruget på lørdag mellem kl. 20 og 21 kan falde op til 10 pct.," vurderer kontrolrumschef Jens Møller Birkebæk.

"Vi vil naturligvis nøje følge den forventede reduktion i elforbruget i vores kontrolrum, som overvåger elsystemerne i Øst- og Vestdanmark. Men uanset hvor mange, der følger kampagnens opfordringer og slukker lyset, skal vi nok sørge for at holde balancen i elsystemet og dermed sikre elforsyningen," understreger Jens Møller Birkebæk.

Umiddelbart efter kl. 21 lørdag aften vil Energinet.dk offentliggøre tal for, hvor mange kilowatt-timer der blev sparet ved kampagnen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Spyt i næverne.

Se om sagens alvor under kommentarerne til Connie Hedegaard debatindlæg med titlen 'Vi skal frem - bæredygtigt' den 26. marts 2008.