Læsetid: 2 min.

Musharrafs fyrede dommere genindsættes

Pakistans præsident må notere sig sit første alvorlige tilbageslag eller nederlag til oppositionen
Pakistanske advokater, set gennem et pakistansk flag, protesterer mod præsident Musharraf.

Pakistanske advokater, set gennem et pakistansk flag, protesterer mod præsident Musharraf.

Udland
11. marts 2008

Som et lammende slag mod præsident Pervez Musharraf har vinderne af forrige måneds pakistanske valg nu besluttet at gå sammen om at kræve genindsættelse af højesteretspræsident Iftikhar Chaudhry og alle øvrige dommere, som blev fyret under indførelsen af krigsretstilstanden i november.

Beslutningen blev meddelt i weekenden, da den nyligt myrdede Benazir Bhuttos Pakistanske Folkeparti, som nu ledes af hendes enkemand, Asif Zardari, færdigbehandlede aftalen om at danne en koalitionsregering med den tidligere premierminister Nawaz Sharif. De to partier, som engang var så bitre rivaler, sidder nu på næsten to tredjedele af mandaterne i Nationalforsamlingen. Det varsler en kommende parlamentssamling, som vil kunne blive overordentligt upopulær hos Musharraf.

"Iftikar Chaudry vil blive genindsat i samtlige beføjelser inden for 30 dage efter den ny regerings tiltræden," siger Nadir Chaudry, talsmand for Sharif. "Genoprettelsen af justitsvæsnet er et politisk mål, som Pakistans folk har givet sit mandat til. Dette har en væsentlig betydning for Pakistans fremtid som en forfatningsmæssigt levedygtig stat, så vi kan hindre fremtidige eventyrere i at træffe hensynsløse beslutninger."

Tredjerangssagfører

Mens de to partier holdt møde, gik advokater atter på gaderne i Islamabad, Lahore og Karachi for at markere årsdagen for Chaudhrys første fyring i marts 2007. Højesteretsdommeren blev genindsat i juli efter måneders protester, hvorunder advokater førte an med støtte fra oppositionspartierne. Men han blev afskediget igen fire måneder senere, da Musharraf erklærede nødretstilstand og håndplukkede et nyt panel af mere loyale dommere til Pakistans højesteret.

I hovedstaden gik hundredvis af advokater og oppositionsaktivister i protestoptog med sorte flag og armbind. Med råbekor, der messede Musharraf-fjendtlige slagord, satte optoget kurs mod den afsatte højesteretsdommers hjem, hvor han har siddet i husarrest de sidste fire måneder. Men her blev demonstranterne mødt af politimænd med knipler og tåregas. Mange blev gennembanket.

Iftikars Chaudhrys tilbagevenden til posten som højesteretspræsident er et alvorligt nederlag for præsident Musharraf, der tidligere har sat sin anseelse på spil ved at insistere på, at Chaudhry definitivt var smidt ud af højesteret, og tillige kalde ham "tredjerangssagfører" og "et af jordens værste afskum".

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her