Læsetid: 4 min.

Muslimer vil generobre islam

Den saudiarabiske konge har stillet sig i spidsen for et bemærkelsesværdigt initiativ, der skal bygge bro til kristne og jøder og vriste islam ud af hænderne på de ekstreme fundamentalister
Udland
27. marts 2008
Kong Abdallahs opfordring til interreligiøs dialog kommer som det seneste af en række initiativer fra den saudiarabiske regent, der tegner et billede af ham som en mand med et forholdsvis moderat sindelag.

Kong Abdallahs opfordring til interreligiøs dialog kommer som det seneste af en række initiativer fra den saudiarabiske regent, der tegner et billede af ham som en mand med et forholdsvis moderat sindelag.

Saudi Press Agency

ISTANBUL - Det skal være slut med at sidde i den islamiske verden og jamre over Vestens fornærmelser. Den saudiarabiske kong Abdallah går nu i stedet offensivt til værks mod misforståelserne og stiller sig i spidsen for en dialog mellem muslimer, kristne og jøder.

"Ideen er at bede repræsentanter for alle de monoteistiske religioner om at sætte sig sammen med deres brødre - i tro på og oprigtighed mod alle religioner, da vi alle tror på den samme Gud," sagde kong Abdallah ved et seminar mandag aften.

Han tilføjede, at initiativet har fået opbakning fra Saudi-Arabiens øverste religiøse myndigheder, uden dog at give flere detaljer om, hvordan dialogen skal finde sted, eller hvem mere præcist, der skal deltage. Men alene den smule, der allerede er kendt om initiativet, er nok til at hæve forventningerne over hele regionen og verden i det hele taget. Som vogter af islams to mest hellige moskeer, og i kraft af sin enorme rigdom, er kong Abdallah en uhyre indflydelsesrig skikkelse i den muslimske verden, men samtidig også kontroversiel, fordi mange muslimer ikke bryder sig om landets ultra-fundamentalistiske saudi-arabiske fortolkning af islam.

Frygt for de radikale

Ifølge den danske islam-ekspert Jørgen S. Nielsen er det en bekymring, kongen tager uhyre alvorligt, fordi den ekstreme fundamentalisme også er en trussel mod det store flertal af muslimer i Mellemøsten. Derfor skal initiativet ses som et led i det interne muslimske slag om islam, hvor kongen står på de moderates side.

"Der er en voksende angst og nervøsitet i det muslimske establishment over den måde, ekstremister har fået sympati i befolkningerne. For de, der er mest ramt af ekstremisterne, er den muslimske verden - meget mere end Europa og USA," siger Jørgen S. Nielsen, der er professor i islamiske studier ved Teologisk Fakultet på Københavns Universitet.

"En af de ting, der er begyndt at ske over det sidste halve år, er derfor, at det moderate flertal, der har forholdt sig tøvende og stille, er begyndt at sige, at nok er nok, og at de er nødt til at være mere aggressive i deres forsvar af den religiøse midte."

Den danske professor ser derfor dialog-initiativet som et projekt, der både skal klarlægge ligheder og forskelle de tre religioner imellem og fungere som et sværd mod de radikale elementer i de muslimske lande.

Den vurdering deles af et medlem af det (håndplukkede) saudiarabiske parlament, Shura. Det er "en besked til alle ekstremister: Hold op med at bruge religion", siger Muhammad al-Zulfa ifølge nyhedsbureauet AP.

Opfordringen til inter-religiøs dialog kommer som det seneste af en række initiativer fra den saudiarabiske konge, der alle sammen tegner et billede af kong Abdallah som moderat og en reformator. Tidligere har der været et konstruktivt forslag til en plan for israelsk-palæstinensisk fred, som kan få ny luft, hvis den religiøse dialog kommer i gang.

"Det er interessant, at jøderne er med i forslaget, men det passer ind i den religiøse dimension i forhold til Israel/Palæstina og kong Abdallah-planen. Det vil gøre det nemmere for det politiske spor, hvis det parallelle religiøse spor er mere positivt, og det vil hjælpe det religiøse spor, hvis det politiske er mere positivt. De to spor forpestes af konstante misforståelser om jødedommen. Der er en udbredt anti-semitisme i den muslimske verden, som går forholdsvis højt op i systemerne. Hvis dialog kan bidrage til at nedtone den, vil det have betydning for forholdet til Israel."

Imamer på genopdragelse

Kong Abdallahs moderate sindelag går igen også internt i kongeriget, hvor han langsomt har skubbet de mest radikale fundamentalister længere væk fra magten. Det berygtede religiøse politi, der er en slags moralens vogtere, er blevet stækket og trukket væk fra gaderne i flere store byer, og på universiteterne bliver unge mennesker opfordret til at søge ind på mere moderne og praktiske studier som medicin og ingeniør i stedet for religiøse studier.

I denne uge er der også kommet besked om, at 40.000 af landets imamer skal sendes på efteruddannelse eller omskoling, så deres fortolkning af islam bliver mindre radikal. I løbet af de seneste par år er 1.000 af de værste imamer også blevet afskediget.

"Det er et arbejde, der har været i gang i nogle år. Efter 11. september og en række terrorangreb i Saudi-Arabien begyndte de at analysere og nåede frem til, at det ikke er tilstrækkeligt med repressive midler over for terror. Der skal folkeoplysning til. Derfor er undervisningen lagt om på det religiøse fakultet under hensynet til den nye situation efter 11. september. Omskoling af imamerne er et logisk næste skridt. I Egypten og Yemen har man forholdsvis gode erfaringer med omskoling af radikale," siger Jørgen S. Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fremtiden er en bog med blanke sider. Påfaldende synes det som om, nogen har skrevet ledeord ude i margin, og vi mennesker fylder siderne ud, så de passer til ledeordene.
- meget mærkeligt..

Den tid vi er i, i disse år er dén, hvor religionerne skal blive afdækkede, hvor konflikter afløses af dialog og slutter med, at dyrkning af religioner i offentlige rum bliver forbudt.
- ikke mærkeligt, men en naturlig følge af den seneste radikalisering.

Vi tror, at kun vi åbentmundede danskere tænker rationelt og logisk.
Veluddannede Saudi Arabere, heriblandt Kong Abdallah, tænker lige så rationelt og logisk som vesterlændinge.
Den gamle Arabiske kultur er meget fornem og logisk, hvorfor det ligger lige for hånden, at oplæg til dialog fra den muslimske verden, skal komme herfra.
- og dén kommer nu.

Hvad der mere står i margin på de uskrevne sider er særdeles positivt. Vi har fremtiden med os for fred og mellemfolkelig forståelse.

Fornemt initiativ, håber bare at det også omfatter hans religiøse politi, så vi slipper for at se utilslørede småpiger blive smidt ind i brændende bygninger, igen.